Telefoni
04.07.2013 05:56

Deli z drugimi:

Share

Eksplozija škodljivih programskih kod za mobilne naprave!

Na spletu mrgoli število škodljivih kod za pametne mobilnike in tablice, saj se je marca letos v primerjavi z enakim obdobjem lani njihovo število povečalo za kar 614-odstotkov. Največ mobilnih zlonamernih je danes namenjenih mobilnim napravam Android, in sicer kar zavidljivih 92-odstokov.
Kar 92-odstotkov vseh škodljivih programskih kod za mobilne naprave je namenjenih uporabnikom mobilnikov in tablic Android.
Kar 92-odstotkov vseh škodljivih programskih kod za mobilne naprave je namenjenih uporabnikom mobilnikov in tablic Android.

Vodilno podjetje na področju varnostnih rešitev Juniper je opravilo nadvse zanimivo raziskavo na področju škodljivih programskih kod za pametne mobilne telefone in tablične računalnike. Varnostni strokovnjaki so žal prišli do skrb vzbujajočega odkritja, saj se je marca letos v primerjavi z enakim obdobjem lani število zlonamernih kod povečalo za kar 614-odstotkov. Ti so namreč konec letošnjega marca skupno našteli že kar 276-tisoč edinstvenih škodljivih programskih kod namenjenih uporabnikom pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Podjetje Juniper je ob tem še poudarilo da je bila lanska rast tovrstnih zlonamernih kod »le« 155-odstotna v primerjavi z letom 2011.

Največ mobilnih zlonamernih kod kakopak »cilja« na uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android, saj njihov delež znaša kar zavidljivih 92-odstokov, še pred letom dni pa je ta delež znašal zgolj 47-odstotkov. Kar 77-odstotkov vseh škodljivih programskih kod »napada« zgolj uporabnike zastarelih različic Androida, kar pravzaprav niti ne preseneča, saj je najnovejši Googlov operacijski sistem nameščen le na 4-odstotkih mobilnih naprav. Največja možnost da se okužimo z zlonamerno kodo pa so številne aplikacije, ki so na voljo »zunaj« uradnega spletnega portala Google Play.

Ker pametnim mobilnim telefonom in tabličnim računalnikom Android grozi kar 92-odstokov vseh škodljivih programskih kod vam priporočamo, da si nanje namestite enega od mnogih brezplačnih protivirusnih programov, kot so na primer AVG Antivirus Security (http://goo.gl/6QOGl), Avast! Mobile Security (http://goo.gl/3FAOA), Antivirus Free (http://goo.gl/OzV8x) ali Norton Security antivirus (http://goo.gl/y25Fq). Za še večjo varnost na pametne mobilnike in tablice Android nameščajte zgolj programe iz spletnega portala Google Play in to le tiste, ki jih nujno potrebujete za vsakdanje delo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808