Telefoni
01.03.2017 11:30
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

MWC 2017: kateri telefoni so letos najbolj navdušili?

.. V Barceloni se je odvila konferenca Mobile World Congress (MWC 2017) oziroma največji svetovni kongres mobilne telefonije, ki je letos pokazal precejšnje število novosti..
Letošnji MWC 2017 je upravičil prav vsa pričakovanja!
Letošnji MWC 2017 je upravičil prav vsa pričakovanja!

Tudi letošnji mednarodni sejem mobilne telefonije je postregel z veliko novostmi na področju mobilne telefonije, hkrati pa so bile v središu pozornosti tokrat tudi druge prenosljive naprave. Konferenci MWC 2017 je ponovno uspelo tudi brez nekaterih vodilnih imen na področju mobilne telefonije (predvsem Appla, ki seveda ni bil pripravljen na spopad z drugimi pomembnimi ustvarjalci na trgu), predvsem na račun kitajskih podjetij, ki postajajo iz dneva v dan bolj konkurenčna s svojimi poceni, a kakovostnimi izdelki. Med vsemi sodelujočimi pa so zdaleč največ pokazala podjetja Samsung, LG, Sony, Nokia, Motorola, BlackBerry in Huawei.

Sony

Podjetje Sony je na letošnji mednarodni konferenci mobilne telefonije predstavilo kar tri nove pametne mobilne telefone, med vsemi pa je zdaleč najbolj izstopal model Sony Xperia XZ Premium. Ta je namreč opremljen s superkakovostnim zaslonom ločljivosti 4K, ki med drugim podpira celo tehnologijo HDR (High Dynamic Range).Ta v zelo temnih in zelo svetlih območjih slike omogoča prikaz večjega števila podrobnosti in s tem pripomore k še boljši kakovosti prikaza videoposnetkov. To pomeni, da bo novost kot nalašč za predvajanje posnetkov pri ponudnikih pretočnih video vsebin, kot sta na primer Amazon Prime Video in Netflix.

Nič manj zanimiv ni niti digitalni fotoaparat pametnega mobilnega telefona Sony Xperia XZ Premium, ki razpolaga celo z lastnim sistemskim pomnilnikom. Zato ne preseneča, da lahko z njim zajemamo posnetke s frekvenco do 960 sličic na sekundo, Applov mobilni telefon iPhone 7 pa za primerjavo zmore le 240 sličic na sekundo. Obiskovalce je navdušil tudi pametni mobilni telefon Sony Xperia XA1 in sicer na račun 15,2-centimetrskega zaslon in relativno nizke maloprodajne cene. Telefon srednjega cenovnega razreda navdušuje tudi z relativno zmogljivo strojno opremo.

Nokia

Podjetje Nokia se se vrnila na področje mobilne telefonije s kar tremi pametnimi mobilnimi telefoni, ki temeljijo na osnovi operacijskega sistema Android. Paradni konj Nokia 6 je dejansko pametni mobilni telefon srednjega cenovnega razreda, ki je opremljen s 14-centimetrskim (6-palčnim) zaslonom ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk in tremi gigabajti sistemskega pomnilnika. Model Nokia 5 je podoben večjemu bratu, le da je opremljen z manjšim 12,7-centimetrskim (5-palčnim) zaslonom ločljivosti 1.280 x 720 slikovnih točk. Pametni mobilni telefon Nokia 3 pa je namenjen najmanj zahtevnim uporabnikom mobilne telefonije in je hkrati tudi najcenejši pametni telefon podjetja Nokia, saj bo zanj v prosti prodaji potrebno odšteti le okoli preračunanih 140 evrov. Za to maloprodajno ceno bo v roke prejeli napravo, ki bo opremljena z 12,7-centimetrskim (5-palčnim) zaslonom ločljivosti 1.280 x 720 slikovnih točk (720p) in procesorjem MediaTek MT6737. Tu bomo našli še dva gigabajta sistemskega pomnilnika, vgrajeni pomnilnik s 16 gigabajti prostora in baterijo zmogljivosti 2.650 miliamper ur.

Zvezda pri podjetju Nokia pa je bil seveda mobilni telefon Nokia 3310. Mobilni telefon Nokia 3310 (2017) je po obliki zelo podoben njegovemu predhodniku, pri tem pa je bil seveda deležen manjših kozmetičnih sprememb. Ta je namreč opremljen s prenovljeno tipkovnico, manjšo debelino ohišja in s tem posledično manjšo skupno težo. Prenovljena Nokia 3310 (2017) je opremljena še z večjim barvnim zaslonom in je na voljo celo z ohišjem v različnih barvnih odtenkih. Nova Nokia 3310 pričakovano temelji na osnovi mobilnega operacijskega sistema Series 30, kar dejansko pomeni, da je »sestavljena« iz delovmobilnega telefona Nokia 150 in ni “pametna”.

Samsung

Podjetje Samsung je na letošnji mednarodni konferenci mobilne telefonije v Barceloni MWC 2017 precej razočaral, saj ni predstavil težko pričakovanega pametnega mobilnega telefona Galaxy S8. Ta bo javnosti namreč razkrit šele 29. marca v New Yourku, in sicer v okviru posebne prireditve.

Namesto pametnega mobilnega telefona Galaxy S8 je podjetje Samsung predstavilo dva tablična računalnika, in sicer Galaxy Tab S3 in Samsung Galaxy Book. Tablica Galaxy Tab S3 poganja operacijski sistem Android in predstavlja konkurenco Applovemu tabličnemu računalniku iPad Pro. Ta je namreč opremljen z visokoločjivim zaslonom AMOLED in je na voljo z digitalnim peresom S Pen stylus. Galaxy Book je opremljen s kar 30,5-centimetrskim (12-palčnim) zaslonom in je prav tako na voljo skupaj z digitalnim peresom S Pen stylus. Tu pa gre za zmogljiv tablični računalnik, ki poganja operacijski sistem Windows 10 in je na voljo tudi v 25,4-centimetrski (10-palčni različici). Ta je seveda bolj kot podjetjem in profesionalcem namenjena običajnim uporabnikom.

Podjetje Samsung je razkrilo tudi novo digitalno pero Samsung Staedtler stylus. To je bolj kot ne namenjeno predvsem profesionalnim oblikovalcem in najzahtevnejšim risarjem.

LG Electronics

Medtem ko je podjetje Samsung zamočilo s pametnim mobilnim telefonom Galaxy S8, je podjetje LG prijetno presenetilo s predstavitvijo pametnega mobilnega telefona G6. Gumb domov je bil odstranjen s prednje stranice in je bil postavljen na hrbtno stran naprave, kjer se nahaja tudi bralnik prstnih odtisov. Nadvse zanimiv je tudi 14,5-centimetrski (5,7-palčni) zaslon, ki prav tako ponuja podporo za tehnologijo HDR in ima nekoliko nenavadno razmerje stranic, saj to znaša kar 18 proti 9. Zaslon v primerjavi s preostalimi izdelki pokriva kar 80 odstotkov površine prednje stranice.

Pametni mobilni telefon LG G6 tako kot Applov iPhone razpolaga z dvema digitalnima fotoaparatoma. Ta ponujata ločljivost 13 milijonov slikovnih točk, eden od njih pa za nameček ponuja še optični stabilizator slike. Ta razpolaga še z baterija kapacitete 3.300 miliamper ur, medtem ko operacijski sistem Android poganja zmogljiv procesor Snapdragon 821. Če pa vam je prioriteta dolga avtonomija delovanja, pa je podjetje LG za vas pripravilo LG X Power 2.

Motorola

Podjetje Motorola je tudi blestelo na konferenci MWC 2017, in sicer s pametnima mobilnima telefonoma Moto G5 in Moto G5 Plus. Tu gre za odlična pametna mobilna telefona, ki sta opremljena z 12,7-centimetrskim (5-palčnim) in 14-centimetrskim (5,5-palčnim) zaslonom.

Model G5 je na voljo z bralnikom prstnih odtisov in razpolaga z dvema gigabajtoma sistemskega pomnilnika, model G5 Plus pa ima na voljo tri gigabajte sistemskega pomnilnika. Oba modela razpolagata s kakovostnim digitalnim fotoaparatom, ki razpolagata s hitro digitalno povečavo.

Huawei

Pri kitajskem podjetju Huawei so se na konferenci MWC 2017 tudi izkazali, saj so predstavili dva pametna mobilna telefona in pametno ročno uro. Pametna mobilna telefona Huawei P10 and P10 Plus sta zlahka prepričala obiskovalce, saj gre za evolucijo lanskoletnega modela P9. Novica namreč razpolagata z dvema kamerama, pri čemer je eden barven ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk, drugi pa je črno-bel, in sicer ločljivosti kar zavidljivih 20 milijonov slikovnih točk.

Model P10 ponuja baterijo zmogljivosti 3.200 miliamper ur in zaslon s 13,2-centimetrsko (5,2-palčno) diagonalo in ločljivostjo 1.920 x 1.080 slikovnih točk. Večji model P10 Plus pa ponuja zaslon s 14-centimetrsko (5,5-palčno) diagonalo in ločljivostjo 2K. Pri tem je zanimivo predvsem to, da je fotoaparat manjšega modela Huawei P10 nekoliko boljši od tistega, s katerim razpolaga večji model P10 Plus.

BlackBerry

BlackBerry je obiskovalce letošnjega sejma mobilne telefonije MWC 2017 prijetno presenetil z novim pametni mobilnim telefonom Android, ki mu je bila dodeljena oznaka BlackBerry Key One. Ta ponuja zaslon z 11,4-centimetrsko (4,5-palčno) diagonalo in razmerjem stranic 3 proti 2, pod njim pa se pričakovano nahaja značilna fizična tipkovnica. Tu je na voljo še baterija zmogljivosti 3.505 miliamper ur, digitalni fotoaparat ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk in povprečno zmogljiv procesor Qualcomm Snapdragon 625. Novost je seveda primerna za poslovneže.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več