Telefoni
02.06.2012 21:30
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nano-SIM kartice postale standard

Evropski inštitut za telekomunikacijske standarde ETSI je standardiziral nov format kartice SIM, ki je za kar 40 % manjša od trenutno najmanjše kartice SIM.
Evropski inštitut za telekomunikacijske standarde je potrdil nano-SIM kartico tako, kot mu je predlagalo podjetje Apple.
Evropski inštitut za telekomunikacijske standarde je potrdil nano-SIM kartico tako, kot mu je predlagalo podjetje Apple.

Na trgu bomo kmalu ugledali pametne mobilne telefone in druge mobilne naprave, ki bodo občutno kompaktnejše od zdajšnjih modelov. Evropski inštitut za telekomunikacijske standarde (European Telecommunications Standards Institute) je namreč potrdil nano-SIM kartico kot standard. Odločitev je presenetila tudi najbolj optimistične, saj je bilo sprva rečeno, da bodo njegovi člani o novem standardu SIM kartic glasovali šele proti koncu leta.

Nove SIM kartice bodo zavzele znatno manj prostora znotraj mobilnih naprav od zdajšnjih. Ta prostor je vse bolj dragocen za proizvajalce, saj ti tako rekoč dnevno na mobilnih napravah povečujejo število novih funkcionalnosti. Nano-SIM kartica, imenovana tudi 4FF (The fourth form factor), je dejansko za kar 40 % manjša od trenutno najmanjše kartice SIM. Ta namreč meri zgolj 12,3 milimetra v dolžino, 8,8 milimetrov v širino in 0,67 milimetrov v debelino.

Nano-SIM kartica je polno združljiva z zdajšnjimi SIM karticami. To pomeni, da jo bo mogoče v navezi s posebnim nastavkom mogoče uporabljati tudi v zdajšnjih mobilnih napravah in da bo Nano-SIM kartica ponujala povsem enake funkcionalnosti kot zdajšnje. Bo pa Nano-SIM kartica omogočala uporabo posebnih rež z vzmetjo, kot jih na primer poznamo pri spominskih karticah microSD. Ker je bil standard za Nano-SIM kartico potrjen, bomo prve naprave, združljive z njimi, zagotovo ugledali na trgu še pred koncem leta. Med njimi zagotovo ne bo mobilnih naprav podjetja Nokia. Evropski inštitut za telekomunikacijske standarde pri sprejemu novega standarda SIM kartice namreč ni upošteval nobenega od predlaganih rešitev finskega giganta.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več