Telefoni
12.06.2012 10:08
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ne vračajte klicev na +881945110475 – stane vas 5,01 eur

V preteklih dneh smo zabeležili kar nekaj primerov telefonskih prevar, kjer ste povsem "legalno" zelo na hitro ob 5 eur. Pomoči ni, pravijo pri Mobitelu.
Vedno odgovarjajte le na tiste neodgovorjene mednarodne klice, ki prihajajo iz vam znanih številk!
Vedno odgovarjajte le na tiste neodgovorjene mednarodne klice, ki prihajajo iz vam znanih številk!

Te dni beležimo kar nekaj primerov oguljufanih telefonskih mobilnih uporabnikov, ki iz satelitske povezave prejmejo 2 zgrešena klica na svojo GSM številko, nato pa klicatelj prekine. Ko uporabnik v dobri veri vrne klic, ga prva minuta klica stane 5,01 eur.

“Ne vračajte zgrešenih klicev iz telefonske številke +881945110475, saj vas to lahko drago stane!”

Vprašanje, ki se tu zastavlja je, kdo tukaj služi in zakaj ne morejo lokalni mobilni operaterji ali celo država urgirati v takih primerih tako, da uporabnik ne bi bil oškodovan. Po odgovore smo se zatekli k največjima slovenskima ponudnikoma mobilnih storitev, in sicer k Mobitelu in Si.mobilu.

Iz Mobitela oziroma Telekoma Slovenije so nam sporočili, da gre pri tovrstnih klicih, poznanih tudi pod imenom Wangiri, za poskus spodbujanja uporabnikov, da pokličejo na določeno številko v tujini, s čimer ustvarijo mednarodni promet ali pa klicatelji slišijo določeno oglasno sporočilo. Celotna potegavščina poteka prek sistema, ki samodejno generira kratke klice, na katere klicani ponavadi ne utegne odgovoriti. Ko uporabnik pokliče na tako številko nazaj, se po zvonjenju sliši avtomatski odzivnik s pozivom, naj odtipka osebno geslo za vstop v nekakšno klepetalno ali drugo družabno omrežje, predvaja se reklamno sporočilo ali pa je v slušalki tišina. Tak klic se obračunava kot običajen klic po tarifi za mednarodni promet (navedbe o astronomskih stroških, ki krožijo v javnosti, ne držijo), uporabniki pa praviloma že po nekaj sekundah ugotovijo, da so klicali nekaj neobičajnega in prekinejo klic. Mobitel oziroma Telekom Slovenije meni, da je blokiranje takšnih števil s strani ponudnikov mobilnih storitev nesmiselno, saj se klicoče številke, vpletene v Wangiri zlorabe, stalno spreminjajo. Zaradi tega njihove uporabnike stalno opozarjajo na možnost tovrstnih zlorab, saj klic vrnejo na lastno odgovornost. Edina učinkovita zaščita pred tovrstnimi goljufijami je ta, da uporabniki odgovarjajo le na neodgovorjene mednarodne klice z njim znanih številk. Tu še dodajajo, da pri tem ne gre za posebnost Slovenije, saj o teh primerih poročajo iz vse Evrope.

Andraž Zmajšek, vodja informacijske varnosti na Si.mobilu, nam je pojasnil, da gre v tokratnem primeru za številko, ki se začenja s +881945… in pripada satelitskemu ponudniku Global Mobile Satellite System (+881). Če uporabnik tak klic vrne, se mu zaračunajo stroški po veljavnem ceniku za mednarodne klice – cena klica na satelitska omrežja je po veljavnem ceniku 5,80 evrov (nižja tarifa, ki velja od ponedeljka do petka od 19.30 do 7.30 ter ob sobotah, nedeljah in praznikih ves dan) oz. 9,00 evrov (višja tarifa, ki velja od ponedeljka do petka od 7.30 do 19.30). Če uporabnik tak klic le sprejme v Sloveniji, se mu ta ne zaračuna, saj se dohodni klici sprejeti v domačem omrežju ne zaračunavajo. Andraž Zmajšek uporabnikom svetuje previdnost pri vračanju klicev na neznane mednarodne številke. Če klica iz tujine ne pričakute ali ne poznate številke, klica ne vračajte. Če se se vam ob klicu začne predvajati avtomatski odzivnik ali tišina, svetujejo, da klic nemudoma prekinete in to sporočite svojemu operaterju.

Iz tega primera smo se naučili predvsem to, da nas naivnost lahko zelo drago stane. Če torej prejmemo klic, katerega številka nam ni poznana, ga enostavno ne vrnemo. To velja predvsem v primeru, ko gre za mednarodno številko. Ker so tu ranljivi predvsem mlajši in starejši uporabniki mobilne telefonije, zagotovo ne bo odveč, če jih nemudoma podučimo o tovrstnih nevarnostih.

Kdo tukaj torej služi? Operaterji zagotovo, težko pa najdemo motiv pri tujcih, ki od tega (razen če z operaterji v tem primeru ne sodelujejo) ne morejo zaslužiti nič, saj ne gre za komercialno številko. Kdo nosi posledice? Mi. Vodilna ponudnika mobilnih storitev smo zato še enkrat vprašali, ali se jim ne zdi sporno, da oni služijo od nevednosti uporabnikov. Pri Mobitelu odgovarjajo, da njihove uporabnike stalno opozarjajo na možnost tovrstnih zlorab in da klic vrnejo izključno na lastno odgovornost. Blokiranje takih številk se jim ne zdi smiselno, saj se vedno znova pojavljajo nove in nove. Koliko Mobitel pri tem zasluži, nam niso sporočili. Enako velja za Si.mobil. Ti so poudarili, da podrobnosti ne moremo razkriti, saj dogovore o mednarodnem gostovanju in povezovanju sklepajo operaterji individualno drug z drugim.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več