Telefoni
28.01.2013 16:33

Deli z drugimi:

Share

Odklepanje mobilnih telefonov postalo kaznivo v ZDA.

Odklepanje mobilnih telefonov je v ZDA stvar preteklosti.
Odklepanje mobilnih telefonov je v ZDA stvar preteklosti.

Američani so znani po svoji pretirani zakonodaji in včasih prav absurdnih kaznih. Ena njihovih novih pravnih »cvetk« je postala novo določba v Digital Millenium Copyright Act (Zakon o digitalnih avtorskih pravicah), po kateri je prepovedano odkleniti mobilni telefon ameriškega ponudnika.

Prepoved vključuje kakršnokoli odklenitev telefona, torej tako za potrebe vstavitve nove sim kartice konkurenčnega ponudnika, kot odklenitev za dostop do zaklenjenih funkcij in ilegalnih vsebin – tako imenovani jailbreak telefona.

Kazen za kršitev te zakonske določbe znaša od 2.500 do 500.000 dolarjev, v nekaterih primerih pa se lahko izreče celo zaporna kazen (slednje velja predvsem za tiste, ki se s tem »profesionalno« ukvarjajo – npr. odklepajo telefone za denar).

Borci za digitalne pravice sicer zakonski določbi nasprotujejo in zatrjujejo, da gre za kršitve pravic potrošnikov, te naj bi namreč z nakupom naprave dobili tudi pravico do posega v njo, vendar pa se ameriški senat s tem ni strinjal in soglasno potrdil spremembo zakonodaje.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več