Telefoni
14.02.2012 13:30
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali sevanje mobilnih telefonov res vpliva na naše zdravje?

Mobilni telefoni so postali nepogrešljiv del našega življenja.
Mobilni telefoni so postali nepogrešljiv del našega življenja.

O tem, ali so mobilni telefoni škodljivi za naše zdravje ali ne, se v zadnjem obdobju precej govori. Njihovemu sevanju se toliko pozornosti posveča predvsem zato, ker jih danes že skoraj vsi bolj in manj intenzivno uporabljamo. Mnenja o tem, ali so mobilniki škodljivi ali ne, pa so zaenkrat še precej deljena.

V lanskem letu smo dobili epilog dveh večjih raziskav na to temo. V prvi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer ni uspela dokazati neposredne povezanosti med možganskim tumorjem in uporabo mobilnega telefona, je pa pokazala na možnost, da bi sevanje mobilnih telefonov lahko povečalo verjetnost za nastanek tega tumorja. To njihovo študijo je izvedlo 31 strokovnjakov, ki so spremljali posameznike, ki so mobilne telefone uporabljali od 10 do 15 let. Ker je bila doba spremljanja relativno kratka, so pri Svetovni zdravstveni organizaciji tudi dejali, da ne morejo napovedati, kakšne bi bile posledice za posameznika, če bi mobilnik uporabljal še dlje časa.

Povsem drugega mnenja pa je skupina strokovnjakov iz Danske. Ti so v 13 let dolgi raziskavi, v kateri je sodelovalo 358.000 prostovoljcev, ugotovili, da uporaba mobilnih telefonov človeku ne škoduje. Rezultati njihove raziskave kažejo, da je bil odstotek uporabnikov mobilnih telefonov, ki so zboleli za tumorjem, povsem enak odstotku zbolelih za tumorjem pri tistih, ki v svojem življenju niso nikoli uporabljali mobilnega telefona.

Za mnenje v zvezi z morebitno škodljivostjo mobilnih telefonov smo se obrnili tudi na Inštitut za neonizirana sevanja (www.inis.si). Odgovore na naša vprašanja nam je podal direktor tega inštituta doc. dr. Peter Gajšek.

Ali je po vašem mnenju uporaba mobilnih telefonov škodljiva?

Preprostega odgovora na to vprašanje ni. Svetovna zdravstvena organizacija je razvrstila visokofrekvenčna elektromagnetna sevanja mobilnih telefonov v skupino 2B možno kancerogenih snovi za ljudi, kar pomeni, da so tovrstna sevanja možno kancerogena za ljudi. Glavni razlog za to odločitev so ugotovitve o povečanem tveganju za pojav glioma, maligne vrste raka na možganih, zaradi uporabe mobilnih telefonov. Poudariti je potrebno, da povezava med izpostavljenostjo visokofrekvenčnim EMS zaradi mobilnega telefona in rakom v glavi zaradi nekonsistentnosti pri ugotavljanju izpostavljenosti in pomanjkanja podpore v drugih potrebnih raziskavah (predvsem verjetne razlage osnovnih mehanizmov) ne dosega ali ne zadošča kriterijem za nedvoumno potrditev vzročne povezave. Zato je potrebno ugotovljeno povezavo med visokofrekvenčnimi sevanji mobilnih telefonov in možganskim tumorjem razumeti kot šibko, a vendar pozitivno.

Koliko časa na dan se lahko uporablja mobilni telefon?

Zaradi dejstva, da je sevanje mobilnega telefona uvrščeno v skupino možno kancerogenih snovi (2B), je potrebno upoštevati načelo previdnosti ter zmanjšati izpostavljenost na najmanjšo možno mero. Kar zadeva otroke, obstajajo hipoteze, da so otroci med 3. in 15. letom starosti občutljivejši na elektromagnetna sevanja, zato je otroke smiselno ozaveščati, naj čim manj uporabljajo mobilnike. Strokovnjaki otrokom odsvetujemo pogosto uporabo mobilnikov. Uporabljajo naj jih le, ko je to nujno. To velja tudi za odrasle. Če je le možno, uporabljajmo klasičen stacionarni telefon. V smislu časovne omejitve ni znanih točnih vrednosti. V smislu upoštevanja načela previdnosti pa se omenja 30 minut na dan.

Ali je uporaba Bluetooth slušalke za klicanje nuja?

Bluetooth naprave delujejo v frekvenčnem območju od 2400 MHz do 2485 MHz in so glede na oddajno moč razdeljene v tri razrede: naprave razreda 3 imajo oddajno moč 1 mW ter domet do 1 m, naprave razreda 2 oddajajo z močjo 2,5 mW ter imajo domet do 10 m, naprave razreda 1, namenjene industrijski rabi, pa oddajajo z močjo do 100 mW ter imajo domet do 100 m. Uporaba naprav z vgrajeno Bluetooth tehnologijo narašča in lahko pričakujemo, da bo naraščala tudi v prihodnje, saj omogoča enostavno povezovanje različnih naprav, zagotavlja dovolj veliko hitrost prenosa podatkov, hkrati pa je enostavna za uporabo. Meritve EMS Bluetooth naprav so pokazale, da so vrednosti električne poljske jakosti v najslabšem primeru na razdalji 20 cm od naprave manjše od 3,1 V/m. To velja za naprave razreda 1 z oddajno močjo 100 mW. Na isti razdalji je električna poljska jakost naprave razreda 2 manjša od 0,5 V/m. Ker so sevalne obremenitve bistveno manjše kot pri telefonu, priporočamo uporabo teh slušalk.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več