Telefoni
27.02.2017 06:30
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Telefoni, na katerih sloni ponovni začetek Nokie

Nokia 3.
Nokia 3.

Prek kratkim smo poročali, da naj bi Nokia poleg posodobljene različice mobilnega telefona 3310 (http://bit.ly/Nokia-3310RN) ponudila v prodajo še tri družine pametnih mobilnih telefonov, ki temeljijo na osnovi mobilnega operacijskega sistema Android. Govorice so se na srečo izkazale za resnične, saj so pri nekdanjem gigantu mobilne telefonije predstavili pametne mobilne telefone družin Nokia 6, Nokia 5 in Nokia 3. Medtem ko je bil model Nokia 6 sicer predstavljen že v okviru sejma CES, sta modela Nokia 5 in Nokia 3 povsem nova, a zato nič kaj manj zanimiva.

Pri novih izdelkih podjetja Nokia gre za odlične pametne mobilne telefone srednjega cenovnega razreda, ki bodo uporabnikom storitev mobilne telefonije na voljo v drugem četrtletju letošnjega leta. Ker bodo ti naprodaj pri več kot 500 trgovcih široma sveta verjamemo, da bo nove mobilne telefone podjetja Nokia kmalu mogoče kupiti tudi pri nas. Zaradi odlične uporabniške izkušnje mobilnega operacijskega sistema Android verjamemo, da bodo ti šli v prodajo kot za stavo. V nadaljevanju si poglejmo, kar bodo dobili z nakupom novih mobilnih naprav podjetja Nokia.

Nokia 6

Pametni mobilni telefon Nokia 6 Arte Black Limited Edition bo uporabnike storitev mobilne telefonije prepričala predvsem na račun relativno ugodne maloprodajne cene in na račun solidne strojne opreme. Za maloprodajno ceno okoli preračunanih 240 evrov bo kupec namreč prejel napravo, ki bo opremljena s 14-centimetrskim (5,5-palčnim) zaslonom ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk, procesorjem Snapdragon 430, štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika in vgrajenim pomnilnikom s 64 gigabajti prostora. Tu najdemo še digitalni fotoaparat ločljivosti 16 milijonov slikovnih točk, baterijo kapacitete 3.000 miliamper ur in celo režo za pomnilniške kartice microSD.

Pametni mobilni telefon Nokia 6 se bo zagotovo prikupil tudi nekoliko zahtevnejšim uporabnikom, čeprav njegova zmogljivost ni najboljša. Nedavna meritev zmogljivosti novosti opravljena s strani zanesenjakov spletnega portala Geekbench je namreč pokazala, da telefon lahko v enojedrnem načinu doseže največ 639 točk, v večjedrnem načinu pa 2.694 točk. To pomeni, da je zmogljivost novosti primerljiva s pametnimi mobilnimi telefoni srednjega cenovnega razreda.

Nokia 5

Pametni mobilni telefon Nokia 5 bo nekoliko cenejši od modela Nokia 6, saj se bodo trgovci od njega pripravljeni ločiti že za okoli 200 evrov. Novost nas zagotovo ne bo pustila na cedilu niti pri opravljanju nekoliko zahtevnejših opravil, saj je opremljena s procesorjem Qualcomm Snapdragon 430, dvema gigabajtoma sistemskega pomnilnika in vgrajenim pomnilnikom s 16 gigabajti prostora. Tega lahko po potrebni razširimo s pomnilniškimi karticami microSD, in sicer do 128 gigabajtov. Za prikazovanje kakovostnih slik in videoposnetkov pa je na voljo zaslon s 13,2-centimetrsko (5,2-palčno) diagonalo ločljivosti 720p oziroma 1.280 x 720 slikovnih točk.

Dolgo avtonomijo delovanja pametnemu mobilnemu telefonu Nokia 5 zagotavlja baterija zmogljivosti 3.000 miliamperskih ur. Tu sta na voljo še digitalni fotoaparat ločljivosti 13 milijonov slikovnih točk in spletna kamera ločljivosti osem milijonov slikovnih točk. Ker ta ponuja privzeto uporabniško izkušnjo mobilnega operacijskega sistema Android verjamemo, da se vam bo takoj prikupila. Tudi Nokia 5 bo pri nas naprodaj v drugem četrtletju letošnjega leta.

Nokia 3

Pametni mobilni telefon Nokia 3 je namenjen najmanj zahtevnim uporabnikom mobilne telefonije in je hkrati tudi najcenejši pametni telefon podjetja Nokia, saj bo zanj v prosti prodaji potrebno odšteti le okoli preračunanih 140 evrov. Za to maloprodajno ceno bo v roke prejeli napravo, ki bo opremljena z 12,7-centimetrskim (5-palčnim) zaslonom ločljivosti 1.280 x 720 slikovnih točk (720p) in procesorjem MediaTek MT6737. Tu bomo našli še dva gigabajta sistemskega pomnilnika, vgrajeni pomnilnik s 16 gigabajti prostora in baterijo zmogljivosti 2.650 miliamper ur.

Čeprav pametni mobilni telefon Nokia 3 ne ponuja zmogljive strojne opreme, nas bo ta navdušil predvsem z mobilnim operacijskim sistemom Android. Tu namreč gre za privzeti operacijski sistem, ki ponuja enako izkušnjo, kot Googlovi pametni mobilni telefoni Nexus ali Pixel. Zaradi tega verjamemo, da bo ključ šibkejši strojni opremi novosti uporabniška izkušnja odlična.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več