Telefoni
21.02.2016 13:49
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

LG G5: Prvi LG-jev modularni telefon

LG G5: Prvi LG-jev modularni telefon
LG G5: Prvi LG-jev modularni telefon

Podjetje LG Electronics (LG) je predstavilo težko pričakovani pametni telefon LG G5, z novim designom, elegantnim kovinskim ohišjem in drsnim sistemom odstranjevanja baterije ter modularno zasnovo, ki daje več funkcionalnosti in možnosti uporabe telefona. Telefon dopolnjujejo tako imenovani »LG Friends« oziroma prevedeno »LG Prijatelji«, to je kolekcija dopolnilnih naprav, ki lahko G5 spremenijo v digitalni fotoaparat, predvajalnik glasbe in še več.

Prvi LG modularni telefon

Inovativna modularna zasnova telefona omogoča, da se LG G5 spremeni v digitalni fotoaparat ali predvajalnik glasbe. Modularnost pomeni tudi, da je baterijo mogoče odstraniti, ohišje pa ostaja kovinsko. G5 je tako edini telefon na tržišču s kovinskim ohišjem in odstranljivo baterijo. Prva dva modula, ki jih je razvil LG sta LG Cam Plus in LG Hi-Fi Plus.

LG Cam Plus

Modul »LG Cam Plus« je vsestranski modul, ki ga je mogoče pritrditi preko reže za baterijo in omogoča udoben oprijem in priročen nadzor nad samostojnim fotoaparatom. LG CAM Plus je opremljen s fizičnimi gumbi za vklop, zaslonko, snemanje in ostrenjem ter indikatorjem LED. Ponuja tudi intuitivno samodejno ostrenje in nastavitve izpostavljenosti svetlobi, lastnosti, ki jih navadno ponujajo samostojni digitalni fotoaparati.

LG HI-FI PLUS

Modul »Hi-Fi Plus« je inovativni prenosni Hi-Fi DAC predvajalnik glasbe, ki je bil razvit v sodelovanju z B&O Play in zasnovan za uporabnika, ki želi najboljši zvok, kar navadno omogočajo le višje-cenovni predvajalniki glasbe. Modul se lahko uporablja v povezavi z LG G5 ali pa kot samostojni predvajalnik zvoka, ki ga povežemo na katerikoli računalnik.

Ekstremni širokokotni objektiv in napredna uporabniška izkušnja

LG ima že dalj časa vodilno vlogo na področju kamer na mobilnih telefonih. LG G5 je opremljen z dvema zadnjima kamerama, ena s standardno 78 stopinjsko lečo in drugo s širokokotno, kar 135 stopinjsko lečo. To je leča z najširšim kotom, kar jih najdemo na mobilnih telefonih. Leča 135 stopinj na LG G5 ponuja vidni kot, ki je 1,7 krat širši kot na ostalih telefonih in 15 stopinj večji, kot ga zazna človeško oko. Široki kot omogoča lažje zajemanje večjega dela pokrajine, visoke stavbe ali večje skupine ljudi, ne da bi se oddaljili od objekta na fotografiji.

LG G5 ima tudi zbirko zmogljivih fotografskih efektov. Funkcija »Pop up Picture« kombinira fotografije posnete s standardnim in širokokotnim objektivom in ustvari efekt slike v sliki. »Film Effect« omogoča dodajanje devetih različnih efektov na fotografijo. »Auto Shot« je izpopolnjen uporabniški vmesnik fotoaparata, ki samodejno posname selfi, ko zazna obraz.

Zaslon, ki je nenehno vklopljen

5,3 inčni zaslon QUAD HD IPS Quantum je nenehno vklopljen. Novost je ta, da je vedno vklopljen glavni zaslon telefona in ne sekundarni, kot pri LG V10. LG G5 prikazuje uro in datum tudi ko je LG G5 v stanju pripravljenosti in lahko tako uro preverite brez dotika zaslona.

Da bi zmanjšali porabo energije, je LG preoblikoval gonilnik zaslona tako, da osvetljava zaslona zajema le manjši del celotnega zaslona. Zahvaljujoč tej tehnologiji nenehno vklopljen zaslon porabi za delovanje le 0,8% celotne zmogljivosti baterije na uro. Glede na to, da uporabniki preverijo uro tudi do 150 krat dnevno, bo nenehno vklopljen zaslon pomenil velik napredek pri zmanjšanju porabe baterije.

Napredna funkcija je »Daylight Mode«, ki daje LG G5 izjemno vidljivost zaslona pod direktno sončno svetlobo, večjo kot jo ponujajo trenutne napredne tehnologije za samodejno prilagajanje osvetlitve zaslona. Funkcija »Daylight Mode« zazna svetlobo v okolici in v trenutku poveča ali zmanjša svetlost ekrana. Še preden se bodo vaše oči prilagodile trenutni svetlobi v prostoru, bo LG G5 pripravljen.

Več spremljevalnih naprav

Z LG G5 je LG stopil korak naprej v okolju pametnega telefona s tako imenovanim »LG Playground« oziroma prevedeno »LG igrišče«. S tem želi LG utrditi vez s svojimi partnerji in predstaviti več različnih naprav in podpornih programov.

LG je predstavil širok izbor naprav, ki so jih poimenovali »LG Friends« oziroma »LG Prijatelji«, ki zagotavljajo zabavo in novo, izboljšano izkušnjo, ki presega tradicionalne meje uporabe pametnega telefona.


Očala za navidezno resničnost LG 360 VR

LG 360 VR so očala za navidezno resničnost, ki jih lahko povežemo z LG G5 preko namenskega kabla in delujejo samo z LG G5. Simulirajo pogled 130 paličnega zaslona iz razdalje dveh metrov. Očala je mogoče prepogniti, kar omogoča, da jih lahko uporabniki enostavno nosijo s seboj in si kjerkoli in kadarkoli ogledujejo vsebine virtualne resničnosti. Z razliko od ostalih VR naprav, ki so zasnovane tako, da se telefon postavi na očala, je LG G5 povezan na očala preko kabla in so tako očala precej bolj udobna za uporabo, saj tehtajo le 118 g, kar je tretjina teže konkurenčnih VR očal. Resolucija je 639 ppi. Naprava je kompatibilna s fotografijami in posnetki posnetimi z LG 360 CAM kot tudi z vsebinami »Google Cardboard«.

360 stopinjska kamera LG 360 CAM

Kamera LG 360 CAM je kompaktna kamera s kotom 360 stopinj, opremljana z dvema 200 stopinjskima kamerama 13 MP, baterijo 1.200 mAh in notranjim spominom 4 GB, ki ga je mogoče še razširiti s kartico microSD. LG 360 CAM lahko z lahkoto povežemo z LG G5 in ustvarjamo 360 stopinjske vsebine. Omogoča snemanje 2K video in 5,1 surround posnetkov zvoka preko treh mikrofonov, kar omogoča hitro in enostavno ustvarjanje kvalitetnih 360 stopinjskih posnetkov. Zahvaljujoč sodelovanju z Google, lahko vsebine, posnete z 360 CAM naložite na Google Street View in YouTube360. Te vsebine lahko ogledujete tudi na ostalih napravah ali pametnih telefonih, ki podpirajo 360 stopinjski pogled.

Robot LG Rolling Bot

Robot LG Rolling Bot je naprava, ki se kotali kot žoga in zajema fotografije in posnetke z vdelano kamero 8 MP. Ni samo igrača, uporaben je za nadzor doma, domačih ljubljenčkov in tudi kot daljinski upravljalnik kompatibilnih pametnih naprav v domu. Z IP kamero povezano preko Wi-Fi, lahko uporabniki na daljavo nadzirajo notranjost svojih domov preko neposrednega prenosa videa na LG G5 .

Slušalke LG Tone PlatiniumTM

Slušalke LG Tone Platinum (model HBS-1100), zadnji model v seriji LG Tone, so Bluetooth slušalke, ki so si prislužile priznanje za najvišjo kakovost zvoka. Z uporabo slušalk je popačenje zvoka minimalno, kar pomeni da LG Tone Platinum zagotavlja izjemno oster in čist zvok. Poleg tega so to prve slušalke, opremljene s kodekom »aptX HDcodec«, ki zagotavlja 24-bitni zvok, kar je najbolje na področju brezžičnih naprav.

Slušalke H3

Slušalke H3, razvite v sodelovanju z B&O Play, so vrhunske slušalke, ki ustrezajo standardom za prenos visokokakovostnega zvoka predvajalnika LG Hi-Fi Plus. Zasnovane so za vse, ki smatrajo visoko kakovost zvoka kot osnovno lastnost pametnega telefona. H3 lahko uporabljate z vsemi pametnimi telefoni.

LG Smart Controller

Funkcija »LG Smart Controller« omogoča upravljanje z določenimi modeli dronov. Z LG Smart Controller uporabniki lahko preverijo neposredni prenos videa iz drona preko LG G5 v realnem času in nadzirajo leteči predmet preko upravljalnika in telefona.

LG Friends Manger

Funkcija »LG Friends Manager« je na voljo le na LG G5. Je središče za nadzor vseh naprav »LG Friends« in samodejno zazna napravo, ki je v bližini ter se z njo poveže v treh enostavnih korakih. S tem se izognemo večini težav pri povezovanju naprav.

Revolucija v uporabi mobilnih telefonov

LG G5 ponuja tudi več inovacij, ki spreminjajo uporabo pametnih telefonov:

Procesor Qualcomm® SnapdragonTM 820

LG G5 poganja zmogljiv, a varčen procesor Snapdragon 820, z naprednimi funkcijami, kot so grafika Andreno 530 in manj potratni Qualcomm® Hexagon DSP, kot tudi Qualcomm® Spectra 14-bit dual image signal procesor (ISPs), ki je narejen, da zagotavlja visoko resolucijo slike kvalitete DSLR in dodatne prihranke pri energiji. Snapdragon 820 ima integriran X12 LTE modem, ki podpira kategorijo hitrosti prenosa podatkov 12, kar v praksi pomeni do 600 Mbps prenosa podatkov.

Če ga primerjamo s Snapdragon predhodniki, nova arhitektura centralne procesne enote omogoča podvojeno hitrost in prihranke pri energiji. Grafika Andreno 530 se je izkazala z 40% hitrejšo grafično izvedbo in tudi 40% prihrankom energije, glede na predhodno generacijo procesorjev. Qualcomm Snapdragon podpira 4K zajemanje posnetkov in predvajanje v resoluciji štiri krat večji resoluciji kot 1080p, kar omogoča, da uporabnik ujame svoje vsakodnevne trenutke v presenetljivo čisti sliki, polni detajlov. Procesor je optimiziran za navidezno resničnost, generira kvalitetne piksle in naravne barve za najboljšo izkušnjo navidezne resničnosti.

AptX TM HD: 24-bit Hi-Fi brezžični zvok

LG G5 je opremljen z aptX HD, izpopolnjenim kodekom, ki podpira 24-bitni zvok preko Bluetootha, kar pomeni jasen in bogat zvok preko brezžične povezave, brez izgub. Če ga povežemo z LG Tone Platinum, uporabniki lahko preizkusijo izjemno kvaliteto Hi-Fi zvoka.

Qualcomm® Quick ChargeTM 3.0

LG G5 ponuja Quick ChargeTM 3.0 za izjemno hitro polnjenje. Z vpeljavo pametnega algoritma, je Quick Charge 3.0 za 27% hitrejši in za 45% bolj učinkovit kot njegovi predhodniki.

Tehnologija »Low power location estimation (LPLE)«


LG G5 ima izjemno dolgo življenjsko dobo baterije zahvaljujoč tehnologiji »Low power location estimation«. Tehnologija povečuje življenjsko dobo baterije tudi za 41,9% zaradi izboljšanja porabe energije aplikacij, ki delujejo na podlagi lokacije.

»Novi LG G5 vzpodbuja uporabnike, da odkrivajo, kaj vse lahko počnejo z mobilnim telefonom«, je povedal Juno Cho, predsednik in CEO divizije LG Electronics Mobile Communications Company. »LG G5 in LG Friends so rezultat razmišljanja o tem, ali je sploh mogoče biti inovativen in edinstven na področju mobilnih telefonov. Menim, da bodo kupci z LG G5 spoznali, da je to definitivno mogoče.«

Osnovne specifikacije:*

  • Operacijski sistem: Qualcomm® Snapdragon™ 820 Processor
  • Zaslon: 5.3-inch Quad HD IPS Quantum Display (2560 x 1440 / 554ppi)
  • Spomin: 4GB LPDDR4 RAM / 32GB UFS ROM / microSD (do 2TB)
  • Kamera: Glavna standardna 16MP, širokokotna 8MP / Sprednja 8MP
  • Baterija: 2.800mAh (odstranljiva)
  • Operacijski sistem: Android 6.0 Marshmallow
  • Velikost: 149.4 x 73.9 x 7.7mm
  • Teža: 159g
  • Omrežje: LTE / 3G / 2G
  • Povezovanje: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / USB Type-C / NFC / Bluetooth 4.2
  • Barve: Silver / Titan / Gold / Pink

*Specifikacije se lahko spreminjajo glede na tržišče.

LG G5 bo v prodaji na našem trgu v začetku aprila.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več