Telefoni
15.04.2016 10:55
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft toži ameriško vlado

Mobilni oddelek Lumia naj bi Microsoftu prinašal veš škode kot koristi!
Mobilni oddelek Lumia naj bi Microsoftu prinašal veš škode kot koristi!

Kot kaže je bil applov spopad z agencijo FBI mejnik od katerega naprej več ne bo nič tako kot je nekdaj bilo. Pri podjetju Microsoft so se namreč odločili za pogumen ukrep. Proti ameriški vladi so v mestu Seattle vložili tožbo, ki se nanaša na delovanje agencij pri brskanju po vsebini e-pošte posameznikov.

Vsebina tožbe se ne nanaša na morebitno preprečevanje aktivnosti varnostnih agencij in sodelovanja podjetja Microsoft pri teh aktivnostih ampak na sam način sodelovanja. Varnostne agencije namreč Microsoftu preprečujejo, da bi obvestil uporabnike katerim agencije vohljajo po vsebini prejete in poslane e-pošte. Po mnenju Microsofta namreč agencije s tem, ko preprečujejo transparentno obveščanje dotičnih posameznikov, kršijo ameriško ustavo, ki jasno opredeljuje pravico posameznika, da je obveščen v primeru preiskav vladnih agencij.

V preteklih 18 mesecih so pri Microsoftu prejeli slabih 5600 zahtev, da posredujejo informacije, ki se nahajajo v e-pošti posameznikov. Od teh 5600 zahtev kar v 2500 primerih niso smeli obvestiti posameznike, da so pod preiskavo državnih varnostnih agencij. Prav tako se v teh primerih s strani varnostnih agencij ni sporočilo kako dolgo naj bi se spremljajo prejeto in poslano vsebino preko e-pošte. To pomeni, da agencije niso posredovale datuma, ko bodo prenehale s spremljanjem aktivnosti dotičnih posameznikov.

Poleg tožbe se pri Microsoftu borijo tudi proti pritiskom ameriških varnostnih agencij, da omogoči dostop do informacij shranjenih na serverjih v Irski. Po mnenju Microsofta ameriška varnostna agencija nima pravice neposrednega dostopa do informacij, ki so shranjene v drugi državi in mora svoje aktivnosti usklajevati z irskimi oblastmi.

Ne glede na razplet tožbe je v tem trenutku že postalo jasno, da se bodo v prihodnje odnosi med varnostnimi agencijami na eni strani in zasebnostjo uporabnikov na drugi, ponovno definirani.



Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178