Operacijski sistemi
30.12.2013 16:16

Deli z drugimi:

Share

Android proti iOS tudi v avtomobilih

Android in iOS se že več let borita za prevlado v mobilnih napravah. Do nedavnega je Android kraljeval pri telefonih, iOS pa pri tablicah. Trenutno ima Android večinski tržni delež na obeh segmentih, toda odpira se nova fronta.
Audi bo v svoja vozila namestil Android.
Audi bo v svoja vozila namestil Android.

The Wall Street Journal poroča, da bosta Google in Audi na CESu 2014 naslednji teden razkrila svoje sodelovanje pri razvoju informacijskega, navigacijskega, komunikacijskega in zabavnega sistema za avtomobile osnovanega na sistemu Android. Ta naj bi omogočal dostop do aplikacij in storitev podobnih tem, ki so na voljo za Android pametne telefone in tablične računalnike. Kolaboracija naj bi vključevala tudi NVIDIJO.

Vozniki Audijev že lahko dostopajo do Googlovih storitev v letošnjih modelih vozil. Ti že vključujejo zabavne in informacijske sisteme, ki tečejo na Nvidia Tegra procesorjih in poganjajo programe za podporo vožnji, Google Maps, Earth in druga orodja. Poleg Audijev naj bi te vključili še v Volkswagne, BMWje, Tesle in Rolls Royce, procesorje pa naj bi bilo celo možno nadgraditi v prihodnosti.

Zanimivo je, da je Apple junija na WWDC 2013 napovedal prihod iOS v avtomobile znamk Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Kia, Hyundai, Volvo in Jaguar. Ti naj bi bili pripravljeni v letu 2014.

Poleg Googla in Appla so tu še Ford, ki je v zadnjih šestih letih namestil Microsoft Sync platformo v 10 milijonov avtomobilov, GM, ki bo leta 2014 ponudil modele vozil z LTE internetom in Nokija, ki je avgusta oznanila namen prodaje svojega Here Auto sistema.

Težko je napovedati kateri izmed teh sistemov bo prevladal v avtomobilih. Vsekakor pa se nam obeta še novih par let v sagi vojne operacijskih sistemov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več