Operacijski sistemi
22.05.2017 11:42
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preverite kaj prinaša novi Android O

Preverite kaj prinaša novi Android O
Preverite kaj prinaša novi Android O

Na konferenci Google I/O 2017 je Google predstavil novosti, ki jih bo vsebovala nova različica priljubljenega operacijskega sistema Android. Izid Androida O, kot se nova različica imenuje, je napovedan za letošnje poletje, do takrat pa lahko uporabniki telefonov Google Pixel, Google Pixel XL, Nexus 6P, Nexus 5X in Pixel C preizkušajo beta verzijo. Nimate Googlovega telefona? Podjetje je med drugim naznanilo Project Treble, iniciativo za vse tiste, ki si želijo čim prej preizkusiti posodobitev sistema, ki bo ravno s tem projektom dostopna širši publiki. Torej tudi tistim brez Googlovih telefonov.

Pripravili smo nekaj najbolj zanimivih novosti, ki jih prinaša Android O, kljub temu pa naj takoj opozorimo, da nova verzija Androida ne prinaša revolucionarnih sprememb kot je bila recimo Material Design v verziji Android Lollipop. V prihajajočih mesecih lahko seveda pričakujemo še več novih lastnosti in orodij, na katere bomo opozarjali s prihodom naslednjih beta verzij. Katera pa so tiste lastnosti, ki bodo zagotovo krasile novo verzijo Androida?

Upravljanje v PiP načinu

Tako kot lahko vidimo na iPad-u, to pomeni, da bomo lahko imeli odprto eno aplikacijo preko druge ločene aplikacije. Gre sicer za manjšo novost, ki pa poskrbi, da bo večopravilnost bolj praktična kot upravljanje v ločenih oknih. Uporabniki bomo tako lažje in bolj elegantno upravljali z napravo. Trenutno je PiP že na voljo v prvi razvijalski verziji, vendar novost kot vse kaže ne deluje po pričakovanjih.

Omejene aktivnosti v ozadju

Gre v za lastnost, ki pomaga varčevati z energijo telefona. Ta kriterij postaja vedno bolj pomemben pri nakupu telefona in ravno iz tega razloga Googla posveča precej pozornosti varčnosti operacijskega sistema. Glavna ideja je, da orodje avtomatsko prioritizira aplikacije v ozadju, kar pomeni, da bo baterija držala precej dalj časa kot drži sedaj v sistemu Android Nougat. Ko k temu prištejemo še izboljšave v funkciji Doze, ki inteligentno varčuje z energijo telefona, ko je ekran ugasnjen, lahko pričakujemo, da bo Android O ponujal kakšno dodatno uro delovanja telefona.

Obvestila

Kot smo sedaj že lahko navajeni, vsaka nova verzija Androida prinaša posodobitev obvestil in Android O ni nobena izjema. Nougat dovoljuje, da posredujemo takoj v panelu z obvestili, sedaj pa lahko v prvi verziji naslednjika vidimo, da razvijalci ponujajo še več maneverskega prostora znotraj obvestil, za kar bi po navadi potrebovali brskanje po številnih menijih. Google bo o tej novosti še poročal, obljubljajo pa lažje življenje za vse tiste, ki se izgubljajo v tonah obvestil.

“Press-to-hold” opcije

Se nahajate v elektronski pošti in želite kopirati nek naslov v Google Maps? Nič več, pravi Android O. Z uporabo umetne inteligence bo operacijski sistem odslej sam prepoznal katera aplikacija je najbolj primerna za izbrane znake/besede s katerimi imamo opravka. Drugi primer novosti je označevanje telefonske številke in avtomatski prikaz osebe v imeniku.

Izboljšana avdio kvaliteta

Samsung Galaxy S8 je prvi telefon z operacijskim sistemom Android, ki bo opremljen s tehnologijo Bluetooth 5. O tem smo že pisali, pa vendarle za osvežitev spomina, gre za tehnologijo, ki bo dvignila hitrost brezžičnih povezav preko katerih se pretakajo vsebine, izboljšala pa se bo tudi kvaliteta zvoka. S prihodom nove verzije Androida bo avdio kvaliteta še dodatno izboljšana, zahvaljujoč podpori LDAC, Sonyjevem Bluetooth kodeku.

Novi emojiji

Google se je končno odločil zamenjati zastarele emojije in sedaj ustvarja bolj okrogle obrazne ikone za Android O.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več