Telefoni
25.04.2014 12:49
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 izjemnih senzorjev na Galaxy S5

10 senzorjev na Galaxy S5 in funkcije za osebe s posebnimi potrebami.
10 izjemnih senzorjev na Galaxy S5
10 izjemnih senzorjev na Galaxy S5

Novi Samsungov telefon Galaxy S5 premore kar deset senzorjev. Dodana sta bila senzor za prstne odtise in senzor srčnega utripa. Za primerjavo: prvi model v seriji Galaxy S, ki je izšel leta 2010, je imel le pet senzorjev. Poleg tega nekateri izmed senzorjev s pomočjo posebnih funkcij telefona Galaxy S5 znatno olajšajo življenje osebam s posebnimi potrebami.

1. Senzor srčnega utripa

Galaxy S5 je prvi pametni telefon z vgrajenim senzorjem srčnega utripa, s katerim lažje nadziramo svoje zdravstveno stanje. Uporabniki lahko utrip izmerijo s pomočjo aplikacije S Health, tako da položijo prst na senzor, nameščen pod kamero na hrbtni strani telefona.

Senzor je sestavljen iz senzorja utripa in rdeče LED luči. Ko rdeča LED svetloba posveti na prst, senzor preračuna, kako hitro rdeče krvničke tečejo po žilah, in izmeri število utripov srca v minuti. Uporabnik lahko kadar koli primerja pretekle meritve, na primer pred in po telesni vadbi, obenem pa tudi zahtevnost vadbe in napredek.

2. Senzor prstnih odtisov

S senzorjem prstnih odtisov na Galaxy S5 se je izdatno povečala varnost in uporabnost telefona. Senzor prstnih odtisov na Galaxy S5 uporabimo tako, da s prstom podrsamo proti tipki ‘domov’, shranimo pa lahko do tri različne prstne odtise, ki so kodirani in spravljeni v obliki predloge na varnem mestu.

3. Senzor zračnega pritiska: z merjenjem zračnega pritiska natančno izračuna, koliko kalorij smo pokurili med vzponom na hrib.

4. Hallov senzor: zazna položaj preklopnega pokrova etuija – ko je ta odprt, se zaslon vklopi, ko pa ga zapremo, pa se zaslon avtomatično izklopi, da zmanjša porabo baterije.

5. RGB senzor svetlobe: zmanjša naprezanje oči z avtomatično osvetlitvijo ali zatemnitvijo zaslona glede na zunanjo svetlobo.

6. Senzor kretenj: uporabniki lahko upravljajo telefon brez dotikanja s kretnjami rok.

7. Senzor bližine: izklopi zaslon med pogovorom, ko držimo telefon ob ušesu.

8. Žiroskop: prilagaja besedilo za lažje branje z zaznavo naklona telefona.

9. Merilec pospeška: uporabljamo ga za merjenje pospeška pri telesni vadbi.

10. Geomagnetni senzor: s pomočjo zemljevidov natančno izračuna ključne točke.

Pametni telefon Galaxy S5 je dodatno obogaten s funkcijami, ki v kombinaciji z nekaterimi senzorji znatno olajšajo življenje osebam s posebnimi potrebami, med katerimi so tudi starejše osebe. Te funkcije so izpostavljene v meniju za dostopnost, ki je razdeljen v kategorije, zato je delo z njimi preprosto.

4 funkcije za slabovidne na Galaxy S5

1. TalkBack. TalkBack je funkcija, ki na glas prebere besedilo na zaslonu. Prav tako pomaga pri fotografiranju, saj zazna osebe in zaslon razdeli na devet delov, nato pa uporabnika obvešča o tem, kam mora premakniti telefon, da bodo obrazi na sredini posnetka, ki s tem popolnoma izkoristi izjemno kamero na Galaxy S5 s 16 megapikami. Dodatna prednost te funkcije je, da vklopi zvočnik, ko uporabnik premakne telefon stran od ušesa med klicem, ali pa na glas bere številke, ki jih uporabnik pritiska.

2. Zatemnitev zaslona (Dark Screen). Ta funkcija ščiti zasebnost slabovidnih, saj lahko ti dostopajo do aplikacij z zatemnjenim zaslonom in s tem v javnosti ne izpostavijo svojih podatkov. Dodaten plus je posledična zmanjšana poraba baterije.

3. Velikost pisave. Galaxy S5 omogoča sedem velikosti pisave: najmanjšo, zelo majhno, majhno, srednje veliko, veliko, zelo veliko in največjo. Uporabniki izberejo velikost, ki jim najbolj ustreza.

4. Barvni negativ in prilagoditev barv. Galaxy S5 je opremljen s funkcijo, ki obrne izbor barv in s tem olajša branje na zaslonu. Poleg tega naprava omogoča ljudem, ki slabo zaznavajo določene barve, da prilagodijo barvni prikaz po svoji izbiri. Prav tako ima Galaxy S5 funkcijo, ki z optičnim čitalcem zazna barvne odtenke na slikah, karticah z imeni, QR kodah in v dokumentih, potem pa izvozi besedilo in podatke ter jih na glas prebere. Z njo si lahko slabovidni tudi pomagajo pri zaznavi barv na oblekah, da si nato lažje izberejo primerno opravo. (*funkcijo je treba naložiti)

4 funkcije za gluhe in naglušne na Galaxy S5

1. Detektor joka (Baby Cry Detector). Funkcija, ki je bila razvita posebej za ljudi s težavami s sluhom. Ko naprava zazna jok, uporabniku zavibrira telefon, kar deluje tudi v kombinaciji z napravami Gear 2, Gear 2 Neo, Gear Fit in Gear 1.

2. Samodejno haptično (Auto Haptic). Ta funkcija spremeni zvok v vibracije. Z njo Galaxy S5 vibrira ob zvokih različnih aplikacij, iger in videov, zato lahko uporabniki Galaxy S5 uživajo v boljši senzorični izkušnji.

3. Opozorila z bliskavico (Flash Notification). Ta funkcija opozori uporabnika na alarme, dohodne klice in sporočila z utripanjem bliskavice.

4. Izklop vseh zvokov. Funkcija Turn Off All Sounds izklopi vse zvoke z enim ukazom, zato uporabniki s slušnimi težavami več ne bodo v zadregi v knjižnici ali med predstavo, ko jim bo ‘zazvonil’ telefon.

4. funkcije za gibalno ovirane osebe na Galaxy S5

1. Menijska pomoč (Assistant Menu). To je virtualna miška, namenjena osebam, ki imajo težave z gibljivostjo prstov. Z njo preprosteje in hitreje uporabljajo najpriljubljenejše funkcije na telefonu. Lahko si nastavijo pogosto uporabljene menije in prilagodijo velikost zaslona na dotik ter velikost in hitrost kazalca miške. Galaxy S5 ima še opcijo ‘Assistant Plus’, ki prikaže menijske možnosti za pogosto uporabljene funkcije in aplikacije, kot sta galerija fotografij in kontakti.

2. Zaznava kretenj (Air Gesture). Ta funkcija omogoča ljudem, ki težje pritiskajo manjše gumbe, da vklopijo zaslon tako, da preprosto z dlanjo pomahajo pred zaslonom.

3. Nadzor interakcije (Interaction Control). S to funkcijo lahko uporabnik izbere metodo vnašanja ukazov za aplikacije ali nastavitve, kot so izklop zaslona na dotik ter izklop samodejnega zasuka zaslona ali gumbov, da preprečijo naključni vnos ukazov po nesreči.

4. Neposreden dostop (Direct Access). Funkcija omogoča, da med uporabo katere koli aplikacije hitro odpremo meni za dostopnost s trikratnim pritiskom na tipko ‘domov’. Tu lahko preprosto spreminjamo nastavitve za dostopnost ter vklopimo funkcije TalkBack, nastavitev barv in nadzor interakcije.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več