Telefoni
19.07.2017 11:34

Deli z drugimi:

Share

Odpoklicani telefoni Samsung Galaxy Note 7 polni žlahtnih kovin

Odpoklicani telefoni Samsung Galaxy Note 7 polni žlahtnih kovin
Odpoklicani telefoni Samsung Galaxy Note 7 polni žlahtnih kovin

Podjetje Samsung Electronics načrtuje pridobivanje zlata in ostalih kovin, prav tako pa raznih komponent iz odpoklicanih telefonov Galaxy Note 7. Južnokorejski proizvajalec pametnih telefonov si želi zmanjšati količino odpadkov in s to potezo, kjer bodo obnovili uporabljene žlahtne kovine, lahko do določene mere dosežejo začrtane cilje.

Samsung je v izjavi za javnost napisal, da pričakujejo 157 ton zlata, srebra, kobalta, bakra in ostalih kovin iz milijonov pametnih telefonov, ki so bili odpoklicani po tem, ko je bilo ugotovljeno, da so baterije telefonov neodporne na pretirano segrevanje in s tem na samovžig. Pri južnokorejskem tehnološkem gigantu niso podali podrobnosti o tem, kako nameravajo uporabiti obnovljene materiale. Vrednost teh materialov se je obdržala in Samsung bi lahko morda iztržil dober izplen.

Po podatkih Samsunga bodo ekrane, spominske kartice, module in ostale komponente odstranili iz telefonov Note 7, te dele pa bodo prodali ali reciklirali. Za katerokoli opcijo se bodo odločili, bo nedvomno boljše kot da bi neuporabni telefoni obležali na smetišču. Dodaten ukrep, kako zmanjšati količino odpadkov in negativen vpliv na okolje, je Samsungova poteza, s katero so začeli prodajati 400.000 enot modela Galaxy Note FE. Gre za telefon, ki je zgrajen iz neuporabljenih delov pri Galaxy Note 7, Samsung pa ga prodaja zgolj v Južni Koreji.

“Note 7 kriza” je bila ena najbolj črnih poglavij v zgodovini Samsunga, ki je podjetje stala več kot 5 milijard dolarjev. Kljub temu, da je Samsung med največjimi podjetji na svetu, se takšna številka oz. izguba močno pozna v poslovanju. Če samo spomnimo, letalski ponudniki so recimo prepovedali potnikom, da bi na letala vzeli telefone Note 7 iz varnostnih razlogov, milijoni pametnih telefonov pa so bili poslani nazaj na naslov Samsunga.

Spodrsljaj, ki se je Samsungu pripetil s telefoni Note 7, je zbudil tudi Greenpeace, ki je precej ostro nastopila proti tehnološkemu gigantu, da naj bi ta prodajal bolj trpežne telefone, ki držijo dalj časa, prav tako pa zahtevajo naprave, ki jih je lažje popraviti in nadgraditi. Okoljevarstveniki krivijo proizvajalce pametnih telefonov za povečanje količine tehnoloških odpadkov, kljub temu, da nekateri strokovnjaki že kar nekaj časa opozarjajo, da bi lahko z zamenjavo določenih komponent dosegli vidno zmanjšanje tehnoloških odpadkov. Zavedati se moramo, da je Samsung največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov, torej je njegov vpliv izjemno velik.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več