Telefoni
26.08.2014 14:54
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung Galaxy Alpha Vs. iPhone 5S

Primerjava nekaterih karakteristik prihajajočega Samsung Galaxy Alpha in iPhone 5S.
Samsung Galaxy Alpha Vs. iPhone 5S
Samsung Galaxy Alpha Vs. iPhone 5S

Nedavno je Samsung objavil podatke o svojem novem paradnem konju Samsung Galaxy Alpha, ki naj bi bil njihov najboljši mobilnik doslej, kar ga postavlja v prvo bojno linijo proti njegovemu klasičnemu rivalu, Apple iPhone 5S.

Spodaj primerjamo nekaj osnovnih karakteristik, imejte pa v mislih, da zmagovalca v takšnih bojih težko najdemo, ker preprosto ne moremo izklopiti čustev ali pripadnosti blagovni znamki oz. »večini«.

Cena

Galaxy Alpha je v Veliki Britaniji na voljo za 500 funtov (630 evrov), seveda z »najslabšimi« karakteristikami tega telefona. Ne glede na to Applov iPhone 5S ni nič kaj cenejši, saj se cena začne vsaj pri 549 funtih (690 evrih) in doseže vse do 709 funtov (890 evrov).

Apple : Samsung = 0 : 1

Dizajn

Eden glavnih razlogov za tole primerjavo je predvsem dejstvo, da je Samsung naredil pametni telefon iz kovine, in ne iz plastike, kot je bila to doslej navada. Čeprav bi mobilnika Galaxy Alpha in iPhone 5S vsaj kar se tiče kovine in zaobljenosti robov lahko po videzu primerjali, je pokrov prvega še vedno plastičen. Galaxy Alpha je z 6,7 milimetra tanjši od Applovega mobilnika iPhone 5S, ki v debelino meri 7,6 milimetra. Čeprav je Samsungova naprava večja, je od mobilnika iPhone 5S, ki tehta vsaj 115 gramov, težja le za 3 grame. Oba telefona sta torej izredno tanka in lahka.

Apple : Samsung = 1 : 2

Zaslon

Čeprav je manjši kot na mobilniku Galaxy S5, ima Galaxy Alpha vidno večji (4,7-inčen) zaslon v primerjavi z mobilnikom iPhone 5S, ki ima 4-inčnega.

Oba telefona zmoreta predvajati posnetke v ločljivosti 720 p, vendar ima Galaxy Alpha manjšo gostoto pikslov (312 ppi), kot jo ima iPhone 5S (326 ppi), kar je sicer s prostim očesom težko opaziti drugod kot na ceni tehnologije.

Samsung uporablja tehnologijo AMOLED, medtem ko Apple stavi na svoj zaslon Retina.

Apple : Samsung = 2 : 2

Procesor in RAM

Applov iPhone 5S je opremljen s procesorjem A7 in pomožnim procesorjem M7. Njegov dvojedrni procesor ARM tiktaka pri 1,3 gigaherca in z gigabajtom spomina. Zdi se sicer malo, a je iOS optimiziran za Applov procesor in tudi večina aplikacij na trgu več jeder sploh ne zna 100-odstotno izrabiti.

Samsung ima svoj procesor iz družine Exynos 5 5430, ki je trenutno 8-jedrni s štirimi 1,8-gigaherčnimi jedri Cortex-A15 in s štirimi 1,3-gigaherčnimi jedri Cortex-A7. Galaxy Alpha ima dva gigabajta spomina.

Apple : Samsung = 3 : 2

Hramba podatkov

Za mobilnik Samsung Galaxy Alpha je na voljo samo en model z 32-gigabajtno kapaciteto pomnilnika. In če ste mislili, da ima telefon režo za microSD, je nima.

iPhone 5S pride v treh različnih kapacitetah: 16, 32 in 64 gigabajtov. Tudi Apple ne omogoča razširitve pomnilnika s kartico microSD in tako bo tudi pri mobilniku iPhone 6.

Apple : Samsung = 4 : 2

Preostala strojna oprema

Tako kot Apple ima tudi Samsung bralnik prstnih odtisov.

Čeprav je Galaxy S5 malce dražji od mobilnika Galaxy Alpha, slednji nima funkcije IR (za upravljanje s televizijo in drugimi napravami) ali »merilnika« srčnega utripa. Ima pa NFC in 11ac Wi-Fi, ki ju ne boste našli na mobilniku iPhone 5S.

Apple : Samsung = 4 : 3

Kamera

iPhone 5S ima malce nižjo ločljivost kamere (8 megapikslov), medtem ko ima Samsungov Galaxy Alpha 12 megapikslov, kar seveda ne pomeni velike razlike v kakovosti slike.

iPhone 5S poseduje 1,5 mikropiksla in dvojno bliskavico LED, vendar lahko Galaxy Alpha snema v višji kakovosti (2160 p) kot pa iPhone 5S (1080 p).

Apple : Samsung = 4 : 4

Operacijski sistem

Velika razlika je predvsem pri operacijskem sistemu, ko torej primerjamo iOS in Android. iPhone 5S ima prednaloženi iOS 7, kmalu pa bo na voljo posodobitev za iOS 8. Galaxy Alpha je prednaložen s sistemom Android 4.4 KitKat in Samsungovim uporabniškim vmesnikom TouchWiz. Predvidevamo seveda, da bo na določeni točki nadgrajen na Android L.

Apple : Samsung = 5 : 5

V aplikacije se ne bom spuščal in za konec še tole: Pri izbiri igra ogromno vlogo navajenost, pripadnost znamki, okus in »mainstreaming« posameznika, zato predlagam, da pred nakupom preizkusite obe napravi in izberete tisto, ki vam najbolj ustreza.

Kaj vi menite?


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več