Telefoni
15.03.2013 00:30
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung Galaxy S4: Mobilnik, ki bo osvojil vaše srce in svet

Podjetje Samsung je vendarle predstavilo pametni mobilni telefon Galaxy S4, ki smo ga vsi že več mesecev nestrpno pričakovali. Ker je novost opremljena s številnimi funkcijami, ki nam bodo olajšale vsakdanje delo in popestrile zabavo, bo ta zagotovo šla v prodajo kot vroče žemljice!
Samsung Galaxy S4: Mobilnik, ki bo osvojil vaše srce in svet
Samsung Galaxy S4: Mobilnik, ki bo osvojil vaše srce in svet

Podjetje Samsung je na medijsko zelo odmevni konferenci Mobile Unpacked 2013 v New Yorku predstavilo pametni mobilni telefon, ki so ga tako rekoč vsi uporabniki storitev mobilne telefonije že več mesecev nestrpno pričakovali. Tu gre seveda za težko pričakovani supermobilnik Galaxy S4, ki bo zlahka pometel z vso konkurenco, saj pod eno streho združuje vse funkcije, ki jih napredni uporabniki mobilnikov potrebujejo tako za vsakdanje delo kot za zabavo. Lahko bi celo rekli, da novinec ponuja vse najboljše funkcije vseh vrhunskih konkurenčnih pametnih mobilnih telefonov, ki jih danes najdemo na trgu. V nadaljevanju si zato od bližje poglejmo vse ključne prednosti težko pričakovanega supermobilnika Samsung Galaxy S4, ki bo naprodaj že aprila.

Večji in kakovostnejši zaslon

Številni uporabniki pametne mobilne telefone koristijo za vsemogoče namene, zato prisegajo le še na mobilne naprave z »gigantskimi« in kakovostnimi zasloni. To je inženirje podjetja Samsung »prisililo«, da so za pripravo mobilnika Galaxy S4 uporabili zaslon Super AMOLED s 5-palčno (12,7-centimetrsko) diagonalo, z ločljivostjo 1.920 x 1.080 slikovnih točk (format 1.080p) in z gostoto 441 točk na palec. Barve, svetloba in kontrast se tu v realnem času prilagajajo vsebini, ki se predvaja na zaslonu in zunanji okolici. Za optimalno zaščito zaslona pred neželenimi praskami in udarci pa je bilo pričakovano uporabljeno zaščitno steklo Gorilla Glass 3.

Všečno in lahko ohišje

Mobilnik je tanjši in lažji od predhodnika, saj meri le 137 x 70 x 8 milimetrov in tehta zgolj 130 gramov. Ohišje je narejeno iz polikarbonata, kar pomeni, da je izjemno odporno na udarce in vremenske vplive ter je za nameček še peresno lahko. Uporaba polikarbonata je naredila izjemno všečen in zanimiv videz ohišja.

Osemjedrni oziroma štirijedrni procesor

Galaxy S4 je pričakovano opremljen z novim in super zmogljivim 8-jedrnim mobilnim procesorjem Exynos 5 Octa. Ta »vsebuje« štiri šibkejša in varčnejša jedra za enostavne naloge in štiri jedra, ki postanejo aktivna, ko mobilna naprava potrebuje večjo zmogljivost. Varčna jedra ARM Cortex-A7 podatke preračunavajo pri frekvenci 1,2 GHz, medtem ko zmogljivejša jedra Cortex-A15 delujejo pri frekvenci 1,6 GHz. Pri tem mu je v pomoč še sistemski pomnilnik DDR3 kapacitete dveh gigabajtov. V določenih državah (na primer v ZDA) pa bo Galaxy S4 za preračunavanje podatkov uporabljal 4-jedrni procesor Snapdragon Fusion Pro frekvence 1,9 GHz.

Digitalni fotoaparat in spletna kamera

Novi Samsung Galaxy S4 bo kot nalašč za zajemanje nepozabnih trenutkov in snemanje videoposnetkov, saj je namreč opremljen z digitalnim fotoaparatom ločljivosti 13 milijonov točk. Z njim lahko zajamemo celo visokoločljive filme do formata 1080p. Digitalni fotoaparat se lahko pobaha še z osvetljenim ozadjem, hibridnim filtrom IR ter možnostjo odstranitve oseb in predmetov, ki jih ne želimo na fotografijah. Sprednja spletna kamera ločljivosti dveh milijonov točk prav tako ni od muh, saj namreč omogoča opravljanje visokoločljivih videokonferenc ter se lahko pobaha še z osvetljenim ozadjem in s tehnologijo zaznavanja obraza. Tu lahko za nameček zajemamo tako videoposnetke kot fotografije z obema kamerama hkrati, kar je izjemno uporabna funkcija.

Vgrajeni pomnilnik in baterija

Za shranjevanje podatkov je na voljo 16 GB, 32 GB oziroma 64 GB prostora, ki ga lahko po potrebi razširimo s pomočjo pomnilniških kartic microSD do kapacitete 64 GB. Na vgrajenem pomnilniku je pričakovano nameščen najnovejši mobilni operacijski sistem Android 4.2.2 Jelly Bean, da pa mobilniku ne bi prehitro zmanjkalo moči, skrbi zmogljiva baterija kapacitete 2.600 miliamper ur, ki jo kakopak polnimo brezžično.

Napreden sistem sledenja oči

Samsung Galaxy S4 je opremljen s tako imenovano funkcijo »eye tracking« oziroma s sistemom sledenja oči. Z njim mobilnik prepoznava premike oči, kar pomeni, da bo določene naloge opravil kar samodejno, kot na primer premik e-knjige pri branju ali zaustavitev predvajanja videoposnetka, ko bomo pogledali stran.

Upravljanje brez dotika

Ker uporaba zaslona na dotik ni vedno mogoča, je Samsung mobilnik Galaxy S4 opremil s tehnologijo, ki lahko prepozna geste tudi v primeru, da se s prstom fizično ne dotaknemo površine zaslona. To možnost bodo znali ceniti predvsem tisti, ki imajo zaradi narave dela pogosto umazane prste.

Vrhunska varnost in zasebnost

Varnostna funkcija Samsung Knox ni le namenjena varovanju podatkov pred nepridipravi, ampak omogoča tudi, da na hiter in enostaven način ločimo zasebno uporabo mobilnika od poslovne (kontakte, podatke, programe in podobno). To je dejansko tako, kot da bi imeli dva mobilnika v enem.

Bogata podpora mobilnim omrežjem

Novi mobilnik Galaxy S4 nudi polno združljivost z mobilnim omrežjem četrte generacije (4G/LTE), ki podpira prenos podatkov s hitrostjo do 100 megabitov na sekundo. Poleg tega podpira še omrežja HSPA+ s hitrostjo 21 megabajtov na sekundo.

Prevajanje v realnem času

V Samsungu Galaxy S4 je vgrajen napreden prevajalnik, ki prevaja v realnem času in tako kar v devet jezikov, in sicer v francoščino, nemščino, angleščino (ameriško in britansko), italijanščino, kitajščino, španščino, japonščino, korejščino in portugalščino. Prevajanje poteka tako zvočno kot tekstovno.

Dobavljivost in cena

Samsung Galaxy S4 bo naprodaj pri 327 mobilnih operaterjih v 155 državah širom sveta, in sicer od konca aprila naprej. Ta bo konec aprila po vsej verjetnosti naprodaj tudi pri nas, in sicer tako v črni kot beli barvi. Maloprodajna cena novosti javnosti žal še ni bila razkrita.

Zaključek

Pametni mobilni telefon Samsung Galaxy S4 ni prinesel revolucionarnih novosti na področju strojne opreme, je pa opremljen s številnimi funkcijami, ki nam bodo olajšale vsakdanje delo in popestrile zabavo. Tu namreč najdemo vse, kar nam poželi srce, zato se bomo čez dan le stežka ločili od novosti. Zaradi tega verjamemo, da bo Galaxy S4 šel v prodajo kot vroče žemljice in bo predstavljal resno konkurenco Applovemu mobilniku iPhone 5 ter drugim vrhunskim pametnim mobilnim telefonom, ki so danes prisotni na tržišču.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več