Poslovne rešitve
30.01.2009 13:29
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Znaten napredek na področju inovacij v Evropi

Inovacije
Inovacije

Danes objavljen Evropski sistem inovacijskih kazalnikov za leto 2008 kaže, da je EU pred finančno krizo znatno izboljšala svoje rezultate na področju inovacij. Razlika v primerjavi z ZDA in Japonsko se je na področju inovacij zmanjšala, zlasti zaradi velikega napredka v več novih državah članicah, kot so Ciper, Romunija in Bolgarija. V EU je bilo zaznati poseben napredek na področju človeških virov in razpoložljivosti finančnih sredstev za inovacije. Toda naložbe podjetij v inovacije so še vedno relativno slabe, zlasti v primerjavi s tistimi v ZDA in na Japonskem. Vzporedno s tem poročilo o znanosti, tehnologiji in konkurenčnosti za leto 2008 zagotavlja bolj poglobljeno analizo gibanj na področju raziskav in razvoja v javnem in zasebnem sektorju, tehnološke učinkovitosti ter napredka pri uveljavljanju Evropskega raziskovalnega prostora.

„Kriza ni čas za premor na področju naložb v raziskave in inovacije. Te so življenjskega pomena, če želi Evropa iz gospodarske krize priti močnejša ter če želi obravnavati izzive podnebnih sprememb in globalizacije. EU ima veliko prednosti, zlasti vse bolj privlačen Evropski raziskovalni prostor in rezultate na področju inovacij, ki se stalno izboljšujejo. Toda treba bo opraviti še veliko dela, zlasti glede relativno premajhnega vlaganja podjetij. S pobudami Komisije za izboljšanje učinkovitosti na področju raziskav v EU, spodbujanje inovativnosti in razvoj visokotehnoloških trgov prehaja EU na pravo pot,” sta poudarila podpredsednik Komisije Günter Verheugen, pristojen za podjetništvo in industrijo, ter komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik.

Poročilo kaže, da so evropske države razvrščene v štiri skupine glede na različne ravni uspešnosti in da so skoraj vse države izboljšale svoje rezultate, čeprav se stopnja njihovega napredka razlikuje:

Švica, Švedska, Finska, Nemčija, Danska in Združeno kraljestvo so vodilni inovatorji z rezultati na področju inovacij, ki so precej nad povprečjem EU. Izmed teh držav Švica in Nemčija najhitreje izboljšujeta svoje rezultate, Avstrija, Irska, Luksemburg, Belgija, Francija in Nizozemska so inovatorji, ki sledijo, z rezultati nad povprečjem EU. V tej skupini se najhitreje izboljšujejo rezultati Irske, sledi ji Avstrija, Ciper, Islandija, Estonija, Slovenija, Češka, Norveška, Španija, Portugalska, Grčija in Italija so zmerni inovatorji z rezultati na področju inovacij, ki so pod povprečjem EU. Rezultati na področju inovacij na Cipru se gibajo precej nad povprečjem za to skupino, sledi mu Portugalska, Malta, Madžarska, Slovaška, Poljska, Litva, Hrvaška, Romunija, Latvija, Bolgarija in Turčija so dohitevajoče države z rezultati na področju inovacij, ki so precej pod povprečjem EU. Večina teh držav dohiteva druge. Najhitreje svoje rezultate izboljšujeta Bolgarija in Romunija. Za posamezne povzetke rezultatov na področju inovacij za vseh 27 držav članic glej MEMO/09/18.

Zmanjševanje razlike na področju inovacij v primerjavi z ZDA in Japonsko
Analiza o podatkih za EU kaže znatne izboljšave v primerjavi z ZDA in Japonsko v absolutnem (v primerjavi s stanjem pred petimi leti) in v relativnem smislu. Primerjava z večjim številom držav prav tako kaže, da je EU relativno uspešna glede na gospodarstva v vzponu. Napredek je bilo zlasti zaznati v zvezi s človeškimi viri na področju inovacij (diplomanti, terciarno izobraževanje), širokopasovnim dostopom in razpoložljivostjo tveganega kapitala. Toda pomanjkljivosti so še vedno prisotne na področju podjetniških naložb, kjer EU zaostaja za ZDA in Japonsko v raziskavah ter razvoju in porabi za IT. Prav tako je kljub ugotovitvam iz poročil o pomenu netehnoloških inovacij poraba podjetij v EU za takšne inovativne dejavnosti (na primer usposabljanje, oblikovanje, trženje, novo opremo) upadla.

Inovacije so recept za oživitev gospodarstva
Analiza Evropskega sistema inovacijskih kazalnikov temelji na podatkih iz časa pred finančno krizo. Kažejo pa na obstoječa gibanja, prednosti in pomanjkljivosti, ki jih je treba upoštevati pri odzivanju na trenutne okoliščine. Napredek EU pred finančno krizo je omogočil evropskim podjetnikom, da se lahko s pomočjo inovacij lažje opomorejo. Toda premajhno podjetniško vlaganje na področju inovacij v primerjavi z glavnimi tekmeci je jasna pomanjkljivost, ki jo je treba odpraviti, vključno z obnovitvijo javne podpore inovativnim podjetjem, kot je pobuda glede vodilnih trgov (glej IP/08/12) za spodbujanje tržnega povpraševanja po novih proizvodih in storitvah.

Nadaljnji pouki izhajajo iz poročila o napredku na področju inovacij, ki je bilo objavljeno skupaj z Evropskim sistemom inovacijskih kazalnikov in predstavlja neodvisno strokovno analizo razvoja nacionalnih politik na področju inovacij in upravljanja ter temelji na poročilih držav, ki so jih pripravili neodvisni strokovnjaki in so na voljo na spletni strani pobude PRO INNO. To kaže na nagibanje k podpori inovativnim novoustanovljenim podjetjem in strategijam, ki obravnavajo nove izzive, kot so podnebne spremembe in produktivnost virov.

Ugotovitve iz poročil bo uporabila Evropska komisija kot pomoč pri oceni uspeha trenutnih politik na področju inovacij in pri določitvi nadaljnjih prednostnih nalog.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več