08.03.2012 15:33

Deli z drugimi:

Share

10 nasvetov za hitrejše delovanje računalnika

Ne izgubljajte živcev s počasnim in neodzivnim računalnikom. Namesto tega poskusite katerega izmed opisanih nasvetov.
Ne izgubljajte živcev s počasnim in neodzivnim računalnikom. Namesto tega poskusite katerega izmed opisanih nasvetov.

Verjetno vsi poznate občutek, ko računalnik nenadoma ne deluje več dovolj hitro in nam povzroča sive lase, medtem ko s poslušanjem “praskanja” po disku čakamo, da izvede zahtevano operacijo. Navadno je to znak, da je napočil čas za formatiranje diska, s čimer ga očistimo navlake ali za nakup novega računalnika. Toda vseeno pa lahko pred tem poskusimo še nekaj trikov, s katerimi nam mogoče uspe pohitriti računalnik. Nekateri izmed njih so namenjeni bolj trenutnemu pospešku, medtem ko drugi delujejo dolgoročno.

1. Izklopite protivirusni program

Že na začetku je potrebno omeniti, da je to eden izmed ukrepov, ki je namenjen le kratkoročni pohitritvi. To pomeni, da protivirusnega programa vsekakor ne imejte izklopljenega vseskozi, ampak ga lahko izklopite, ko zaženete kako igro ali program pri katerem se drugače računalnik ne odziva dovolj hitro. V teh primerih bo morda izključitev protivirusnega programa lahko pripomogla, k nekoliko večji odzivnosti računalnika. Pazimo pa da ob tem ne izklopimo še požarnega zidu, saj ta ne porablja veliko sistemskih sredstev in da protivirusni program po tem zopet takoj vklopimo nazaj. Še posebej preden se lotimo pregledovanja elektronske pošte ali brskanja po internetu.

In ko smo že pri antivirusnih programih. Kdaj ste s svojim anitivrusnim programom nazadnje temeljito pregledali računalnik? Če se niti ne morete spomniti kdaj je bilo nazadnje, je skrajni čas, da to storite sedaj.

2. Prenosni računalnik priključite na omrežno napajanje

Skoraj vsi današnji prenosni računalniki so zgrajeni na način, da ko niso priključeni na napajanje varčujejo z energijo, da bi tako dosegli daljši čas delovanja z baterijo. To je seveda super, ko smo na poti in si želimo, da nam ne bi ravno sredi dela zmanjkalo baterije. Ni pa to tako zelo dobrodošlo, ko imamo možnost prenosnik priključiti na vir napajanja. Takrat ga vsekakor priključimo, saj računalniki pri tem, ko so izklopljeni in varčujejo z energijo navadno ne delujejo s polno hitrostjo. Da bi povečali življenjsko dobo baterije, je najbolje, da to iz prenosnika, ko je priključen na omrežno napetost iz njega preprosto odstranite, saj je v tem primeru niti ne potrebujete.

3. Zaprite nepotrebne programe, ki tečejo v ozadju

Uporabniki se pogosto pritožujejo nad počasnostjo delovanja računalnika, hkrati pa imajo ob tem odprtih množico programov, ki porabljajo dragocena sistemska sredstva. Zaradi tega programe, ko jih ne uporabljate sproti zapirajte in naj tečejo samo tisti, ki jih res potrebujete. Podobno velja za odprte dokumente. V primeru, ko delate denimo v Wordu ali Excelu imejte hkrati odprtih le toliko dokumentov, kot jih v tistem trenutku resnično potrebujete.

4. Dodajte nekaj pomnilnika

Vsi nasveti omenjeni v tem prispevku, se osredotočajo na optimizacijo hitrosti obstoječega računalnika, brez poseganja v njegov strojni del in brez dodatnih stroškov. Vsi razen tega. Ko izvedemo vse ukrepe za optimizacijo in računalnik še vedno ne deluje tako kot bi si želeli je čas, da razmislimo o nadgraditvi strojne opreme ali nakupu novega.

V veliko primerih zadostuje že nadgradnje strojne opreme. Najenostavneje in pogosto tudi najceneje je dokupiti nekaj dodatnega pomnilnika. Seveda bi lahko nadgradili tudi procesor, grafično kartico in disk. Toda izmed vseh teh opcij, je še najbolj smotrna nadgradnja pomnilnika. V primeru, če bomo želeli zamenjati procesor za hitrejši model bo, v kolikor želimo opazen pospešek verjetno potrebno zamenjati tudi matično ploščo, saj imajo novejši procesorji navadno drugačna podnožja. Menjava grafične kartice se bo obrestovala le tistim, ki računalnik veliko uporabljajo za igranje iger ali 3-D modeliranje pa tudi pri teh učinek ne bo zadosten, v kolikor delovanje zavira počasen procesor. Zamenjava diska pa ne prinese tolikšnih hitrostnih pospeškov, razen v primeru, da kupimo SSD pogon. Ti pa so za sedaj še občutno dražji od običajnih diskov. Najbolj smotrna je torej nadgradnja pomnilnika, ki bo gotovo prinesla povišanje hitrosti v vseh aplikacijah. Pri tem velja opozoriti, da če imate 32 bitni operacijski sitem, ne vgrajujte več kot 4 GB pomnilnika, saj ga sistem ne bo znal izkoristiti v celoti.

5. Izvedite defragmentacijo diska

Računalnik pri zapisovanju podatkov na disk pogosto ni povsem dosleden in jih poenostavljeno rečeno ne zapisuje enega za drugim, temveč na različne sektorje diska. To ob branju poveča čas dostopa do teh podatkov in tako zmanjša hitrost branja. Če računalnik oziroma disk pogosto “melje” in se počasi odziva pri odpiranju programov ali dokumentov je razlog za to pogosto lahko ravno v fragmentaciji oziroma razdrobljenosti podatkov na disku. To enostavno rešite tako, da v Start meniju odprete Pripomočke in za tem Sistemska orodja. V zavihku s sistemskimi orodji najdete Program za defragmentiranje diska, ki ga je priporočljivo zagnati vsaj enkrat na mesec. Vedeti morate le, da bo pri prvem zagonu, če programa prej že dolgo ali sploh še niste zagnali, za defragmentacijo verjetno potreboval kar nekaj ur. Zaradi tega je to najbolje storiti zvečer in računalnik pustiti prižgan čez noč.

6. Izključite naprave, ki jih ne uporabljate

Vse naprave priključene na računalnik, mu vsake toliko časa, denimo enkrat na sekundo pošljejo signal, ki mu pove, da so še vedno priključene in pripravljene na uporabo. To sicer računalnika ne obremenjuje pretirano, toda lahko se zgodi, da je katera izmed teh naprav v okvari in podatke pošilja precej pogosteje, kot le enkrat na sekundo. To pa že lahko upočasni delovanje računalnika. Da bi ugotovili, če je taka katera izmed priključeni naprav, kot je denimo optični bralnik ali tiskalnik, jih izklopite in opazujte, če se bo za tem odzivnost računalnika povečala. V kolikor se odzivnost poveča, jih priklapljajte nazaj eno za drugo in ko se bo odzivnost računalnika zopet zmanjšala boste vedeli, da ste našli tisto, ki je v okvari oziroma ne deluje kot bi morala.

7. Ponovno namestite operacijski sistem

Če se zdi, da noben od ukrepov ne deluje in mislite, da bi bila lahko težava v operacijskem sistemu, tega poskusite namestiti ponovno. Vsekakor pa ne pozabite prej narediti varnostne kopije vseh pomembnih podatkov, da ne boste na koncu ostali brez. Prepričajte se tudi, da imate na voljo vso potrebno programsko opremo, tudi gonilnike za vse naprave in pa predvsem ustrezno znanje. V nekaterih primerih ponovna namestitev operacijskega sistema reši težavo, v kolikor pa računalnik še vedno ne deluje kot bi moral pa vam preostane še popolno formatiranje diska. Še enkrat pa naj opomnim, da ob tem nikakor ne pozabite narediti varnostih kopij vseh pomembnih podatkov. Če imate možnost je najbolj priročno, da kopijo naredite na zunanji prenosni trdi disk. Ti so namreč precej prostorni in pa tudi zanesljivi.

8. Poskrbite za boljše hlajenje procesorja

Včasih je lahko razlog za počasno delovanje tudi pregrevanje procesorja. To ne vpliva slabo le na hitrost, pač pa tudi na njegovo življenjsko dobo, zato si tega seveda ne želimo. Za začetek v tem primeru lahko računalnik izklopimo iz omrežne napetosti in odpremo ter ga očistimo prahu, posebno pozornost pa posvetimo procesorskemu hladilniku in temeljito očistimo še tega. To bomo najlažje izvedli s stisnjenim zrakom. Sesanje s sesalcem ni priporočljivo, ker se lahko ustvari statična elektrika pa tudi tako učinkovito ni. Lahko ga poskusimo spihati z zrakom iz pljuč, a je to početje nerodno in še zdaleč ne tako učinkovito, kot s stisnjenim zrakom iz kompresorja. Če kompresorja nimamo, lahko to storimo pri prijatelju, ki ga ima ali pa računalnik preprosto odnesemo na servis, kjer nam ga bodo očistili – seveda za primerno plačilo. Lahko pa tudi poskusite dobiti pločevinke s stisnjenim zrakom, nekaj jih imajo na zalogi tudi v naših spletnih prodajalnah in so idealna rešitev za tiste, ki nimate dostopa do kompresorja.

9. Navijte procesor

Tega se lotite le v primeru, da ste računalnika zelo vešči, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi celo, da pri navijanju uničite procesor. V podrobnosti kako naviti procesor se tu ne bomo spuščali, saj se postopek razlikuje od modela do modela, boste pa navodila enostavno našli na internetu. Zavedajte se tudi, da je v primeru navitja procesorja potrebno poskrbeti tudi za njegovo zadostno hlajenje, v nasprotnem primeru se bo hitro začel pregrevati in računalnik ne bo pravilno deloval. V tem primeru se pogosto pojavijo zmrzovanja sistema in pa spontani vnovični zagoni.

10. Ustvarite nov uporabniški račun

Če sistem deluje počasi, niste pa še povsem prepričani ali bi ga namestili na novo, lahko za začetek poskusite ustvariti nov uporabniški račun. To v nekaterih primerih deluje, saj nov račun navadno ne bo avtomatsko zagnal nekaterih pomožnih programov, ki jih verjetno zažene vaš sedanji uporabniški račun. Poleg tega pa se vanj ne bodo prenesle tudi nekatere potencialne napake v konfiguraciji sistema. Lahko si ustvarite tudi več računov, glede na namen uporabe. Denimo račun za delo in posebej račun za igre.

Naj opozorim, da smo si v tem prispevku ogledali le 10 nasvetov za hitrejše delovanje računalnika, in to vsekakor niso edini načini. Mogoče ravno vašega najljubšega oziroma najbolj učinkovitega ni med njimi. Ker so dobri nasveti vedno dobrodošli vas vabimo, da svoje znanje še z drugimi bralci delite na spletnem forumu Računalniških novic. Vsi, ki se boste lotevali zgoraj opisanih metod pa bodite pozorni na opozorila pri posameznih metodah, saj nekatere zahtevajo nekoliko več znanja računalništva in se jih zato ne lotevajte, če niste povsem prepričani v svoje zmožnosti oziroma znanje.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več