21.11.2013 18:20
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše aplikacije za navigacijo

Samostojnim navigacijskim napravam so šteti dnevi. Zaradi konvergence tehnologij že skoraj vsi uporabljamo pametne telefone, ki imajo vgrajen GPS sprejemnik. Toda kako lahko ob številnih navigacijskih aplikacijah vemo, katere so dobre in uporabne tudi pri nas?
Ne tavajte več. Vaš mobilni telefon ima navigacijske sposobnosti. Potrebujete le dobro aplikacijo.
Ne tavajte več. Vaš mobilni telefon ima navigacijske sposobnosti. Potrebujete le dobro aplikacijo.

Kaj mora vsebovati dobra aplikacija za navigacijo?

Pametni telefoni so letos končno prehiteli funkcijske ali neumne telefone v svetovni prodaji enot. V prvem kvartalu letošnjega leta so dosegli 51,6 % globalnega trga mobilnih telefonov. To pomeni, da imajo pametne telefone že vsi zgodnji pripadniki in zgodnja večina. Število aplikacij, ki jih imamo na voljo, strmo raste, toda pojavljajo se problemi prenasičenosti. Kako lahko iz morja navigacijskih aplikacij izberemo najboljšo? Na kaj moramo biti pozorni? Katere funkcije so nujno potrebne in katere le neuporaben blišč?

Najpomembnejša lastnost so seveda dobri zemljevidi. Aplikacija ima lahko odlične funkcije, toda če nima dobrih zemljevidov, vas lahko, kot zemljevidi v iOS 6, namesto v mesto pripelje v puščavo. Vsi, ki nameravajo potovati v tujino, pa bodo za ključno prednost šteli tudi sposobnost nalaganja zemljevidov. Dosti navigacijskih aplikacij, kamor sodi tudi Google Maps, potrebuje aktivno povezavo z internetom. Zaradi dragih cen prenosa podatkov v tujini boste pošteno premislili, preden na svojem mobilniku vklopite internetno povezavo. Če ima aplikacija možnost nalaganja zemljevidov, si lahko zemljevide za posamezne države vnaprej naložite doma, kar vam bo poleg prihranka stroškov nudilo tudi iskanje lokacij na mestih brez internetnega signala.

Za tiste, ki potujejo z lastnim avtomobilom in jim ni neprestano na voljo kopilot, ki lahko bere z navigacije, bo ključno pomembna tudi lastnost glasovnih ukazov. To pomeni, da bo aplikacija poleg prikaza izrisane poti tudi govorila navodila, kot npr. »čez 100 metrov zavij desno«. Voznikom avtomobilov bodo všeč tudi dodatni sladkorčki, kot sta prikaz omejitev hitrosti in prometno stanje na cestah. Slednje seveda potrebuje povezavo z internetom, da prikazuje aktualne informacije. Pešci pa se bodo razveselili informacij o javnih prevozih, ki poleg postaj vključujejo ure prihodov in odhodov ter lahko celo izračunajo najbolj optimalno kombinacijo prevozov za najhitrejši prihod na cilj.

Najboljše komercialne aplikacije

Ključna lastnost navigacijskih aplikacij je natančnost zemljevidov. Vse dodatne funkcije niso vredne nič, če vas aplikacija ni zmožna pripeljati na pravi naslov. Vodilna ponudnika zemljevidov za navigacijske aplikacije in naprave sta NavTeq in TeleAtlas. TeleAtlas zemljevidi so izredno priljubljeni v ZDA in Avstraliji. Tam jih imajo za bolj natančne. Kljub temu da TeleAtlas vestno prodira na Evropski trg in da ga v določenih severnih državah že pojmujejo za bolj natančnega, predvsem kar se tiče novejših lokacij, ima NavTeq daljšo zgodovino v Evropi. V večini držav še vedno velja za bolj natančnega, predvsem kar se tiče starejših lokacij. Meje med obema ponudnikoma zemljevidov se bližajo tudi pri nas, toda trenutno še vedno bolj priporočamo NavTeq.

iOS

Najboljši komercialni navigacijski aplikaciji za iOS, ki uporabljata NavTeq zemljevide, sta Navigon in CoPilot. CoPilot je znatno cenejši, saj nudi zemljevide za celotno Evropo že za 45 €, medtem ko Navigon stane 70 € za vzhodno Evropo in 90 € za celotno Evropo. Razlike med njima so minimalne, zato priporočamo cenejši CoPilot. Ta nudi zemljevide za več kot 40 evropskih držav, brez potrebe po aktivni internetni povezavi. Prav tako nudi glasovno vodenje in branje naslovov in lokacij s pomočjo tehnologije sintetizacije govora. Aplikacija ob enkratnem plačilu nudi doživljenjsko uporabo. Omejeni pa ste na eno leto brezplačnih prometnih informacij, ki prikazujejo pretok prometa, zakasnitve in prometne nesreče. Aplikacija se hvali še s podatki o prometnih znakih, hitrostnih omejitvah in opozorili o radarjih. Aplikacija je primerna za iPhone in iPad. Najdete jo v Apple app store: http://goo.gl/O8UhK.

Android

V Google Play trgovini lahko najdemo večje število navigacijskih aplikacij. Med njimi sta tudi Navigon in CoPilot. Navigon je znatno cenejši od iOS verzije, saj tu verzija za celotno Evropo namesto 90 € stane 60 €. Kljub temu je še vedno znatno cenejši CoPilot, ki ohranja ceno 45 €. Tako kot iOS verzija, nudi zemljevide za več kot 40 evropskih držav, brez potrebe po aktivni internetni povezavi. Nudi tudi glasovno vodenje, branje naslovov in 1 leto prometnih informacij. Aplikacija podpira več kot 250 Android naprav, med katerimi boste gotovo našli tudi svoj pametni telefon. Najdete jo v Google Play trgovini: http://goo.gl/ng4qy.

Windows Phone

Medtem ko je navigacijska aplikacija Navigon na Androidu cenejša, ima Windows Phone verzija isto ceno kot iOS verzija. Brezplačno lahko prenesete CoPilot in zemljevide zanj ter tudi 14 dni uporabljate glasovno vodenje. Za nadaljnjo uporabo glasovnega vodenja boste nato morali znotraj aplikacije odšteti približno 20 €. Aplikacijo lahko brezplačno prenesete z Windows Phone Marketplace: http://goo.gl/jx5L7.

Najboljše brezplačne aplikacije

Brezplačne navigacijske aplikacije so v mnogih pogledih primerljive s komercialnimi, za katere je treba odšteti nekaj evrov. Toda kljub številnim naprednim funkcijam jim večinoma manjka ena ključna lastnost. Brezplačne verzije boljših komercialnih navigacij so omejene tako, da izpustijo eno ali dve ključni funkciji, samostojne in popolnoma funkcionalne aplikacije pa uporabljajo odprtokodne zemljevide, ki kljub hitro rastočim bazam niso primerljive s profesionalnimi zemljevidi, ki jih nudita NavTeq in TeleAtlas.

iOS

Applovi zemljevidi imajo številne probleme. Poleg prej omenjenih napačnih lokacij lahko opazite tudi številne druge nevšečnosti. Iskanje poti iz Ljubljane v Celje vas bo pripeljalo v Čelje, ker aplikacija ne loči šumnikov. Najbolj priljubljena brezplačna aplikacija na svetu je Google Maps, toda Applov app store vam bo ob poskusu prenosa aplikacije javil, da ta ni na voljo v slovenski regiji. Kot najboljšo brezplačno aplikacijo za iOS tako priporočamo Waze. Gre za družbeno obliko navigacije, osnovano na Google Maps. S tem ko uporabljate navigacijo in se vozite po cestah, ta pridobiva podatke in veča svojo bazo. Omogoča tudi vnos prometnih nesreč, nevarnosti na cestah in policijskih kontrol. Poleg naštetih posebnosti nudi tudi glasovno vodenje, podporo za javne prevoze in obveščanje oseb o prihodu s povezavo, ki izpiše pričakovan prihod in izriše dejansko lokacijo in načrtovano pot v živo. Aplikacijo lahko brezplačno prenesete iz Applovega app store: http://goo.gl/TVzzN.

Android

Google Maps je najbolj priljubljena brezplačna navigacijska aplikacija za Android naprave. Ponuja kar veliko prednosti, ki vključujejo glasovno vodenje in posodobljene zemljevide. Toda kljub številnim kritikam še vedno ne podpira možnosti predhodnega prenosa zemljevidov na telefon in uporabo rez internetne povezave. V to smer so se že malo premaknili z uvedbo shranjevanja podatkov po tem, ko se pot izriše. To omogoča vodenje, tudi če med potjo pade internetni signal. Dodali so tudi možnost shranjevanja posameznih predelov, še vedno pa ni možno na enostaven način shraniti zemljevidov za celotno državo.

Kot najboljšo brezplačno navigacijo za Android naprave priporočamo NavFree. Ta aplikacija nudi glasovno vodenje, prenos zemljevidov za uporabo brez internetne povezave in brezplačne posodobitve. Poleg iskanja naslovov lahko s pomočjo Googla ali Binga iščete lokacije tudi po internetu. Podpira tudi preračunavanje poti, če se zmotite in zavijete na napačnem mestu. Aplikacija uporablja odprtokodne zemljevide OpenStreetMap, ki jih neprestano ustvarja in izboljšuje 400.000 uporabnikov po celem svetu. Prenesete jo lahko iz Google Play trgovine: http://goo.gl/kTwN6.

Windows Phone

Lastniki Nokia Lumia mobilnih telefonov bodo ostali več kot zadovoljni z vključeno brezplačno navigacijsko aplikacijo Nokia Drive, ki je primerljiva z boljšimi komercialnimi navigacijskimi aplikacijami. Nokia je izdala tudi brezplačno verzijo svoje navigacije za lastnike ostalih WP telefonov pod imenom HERE Drive Beta, ki pa žal še ni na voljo slovenskim uporabnikom.

Ostalim je na voljo MapQuest, ki nudi glasovno vodeno navigacijo in preusmerjanje glede na prometno stanje. Žal pa aplikacija ne nudi možnosti prenosa zemljevidov, tako da boste za njeno uporabo morali vklopiti internetno povezavo. Prenesete jo lahko z Windows Phone Marketplace: http://goo.gl/OslqL.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več