23.01.2014 12:19
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo priljubljeni Cyanogen postal naslednja velika verzija Androida?

CyanogenMod je trenutno najbolj priljubljen alternativni operacijski sistem za pametne telefone Android. Gre za odklenjeno ali »rootano« verzijo Googlovega sistema, ki omogoča namestitev večjega števila aplikacij, razširitev in bolj globoke spremembe samega sistema. Največji razlog za njegovo priljubljenost pa je ta, da podpira veliko število pametnih telefonov in se redno posodablja, kar je v nasprotju z uradnimi posodobitvami, ki jih proizvajalci telefonov le redko izdajajo.
Bo priljubljeni Cyanogen postal naslednja velika verzija Androida?
Bo priljubljeni Cyanogen postal naslednja velika verzija Androida?

Sedaj pa se vedno bolj veča tudi verjetnost, da ta priljubljeni sistem postane naslednji veliki operacijski sistem. Podjetje Cyanogen je konec lanskega decembra najavilo, da je zbralo 17 milijonov evrov za povečanje števila zaposlenih in izboljšanje distribucije po svetu. To kaže na to, da se investitorji zavzemajo za drugačno obliko mobilnega sistema Android. »Mobilni svet se je šele začel,« je povedal Cyanogenov direktor Kirt McMaster. »Apple, Google in Samsung niso zmagali. Čeprav izgleda, da so zmagali, smo še vedno v zgodnjih dneh mobilnih sistemov.«

CyanogenMod se lahko pohvali z zelo lepimi številkami. Število aktivnih uporabnikov je s septembrskih 8 milijonov do konca leta zraslo na 11 milijonov. Mednje sicer spadajo le tisti, ki so svoje podatke želeli deliti s podjetjem. »Dejansko število uporabnikov je že pri desetinah milijonov,« pravi Peter Levine iz podjetja Andreessen Horowitz. Glede na to, da ima CyanogenMod velike distribucijske težave, so te številke naravnost neverjetne. Trenutni vodič po namestitvi sistema ima namreč kar 23 korakov. Jeseni so pri podjetju sicer izdali orodje za samodejno namestitev, vendar so ga morali umakniti iz trgovine Google Play, saj so pri Googlu trdili, da krši njihove pogoje uporabe. Pogoji licenciranja tudi preprečujejo namestitev aplikacij iz trgovine Google Play. Uporabniki jih morajo tako iskati po forumih in namestiti prek računalnika. To predstavlja ogromne ovire pri doseganju večjega števila uporabnikov.

Od kod torej izhaja vsa ta rast? Cyanogenov prilagojeni ROM je priljubljen pri zanesenjakih, ki ga imajo raje od nasičenih in spremenjenih verzij Androida, ki jih uporabnikom vsilijo proizvajalci telefonov ali operaterji. CyanogenMod je namreč gola verzija Androida, z izboljšano aplikacijo za kamero, varnimi sporočili in dostopom do tisočih tem. Predvsem pa je pomemben za uporabnike starejših modelov telefonov, ki so jih proizvajalci opustili in zanje ne objavljajo več posodobitev.

Cyanogen je našel partnerje tudi v nekaterih kitajskih proizvajalcih telefonov. Xiaomijev operacijski sistem MIUI je osnovan na Cyanogenu, telefon Oppo N1 pa ima že v osnovi nameščen CyanogenMod. Sprejemajo ga tudi tržišča v razvijanju, kot je npr. Indija, kjer prodajalci nameščajo sistem na uporabljene telefone, ki jih nato ponovno prodajajo.

Sedaj morajo pri Cyanogenu poskrbeti za večjo privlačnost povprečnim uporabnikom. »Moramo ugotoviti, kako preskočiti prepad in priti do masovnega trga,« je povedal McMaster. »Zato moramo narediti stvari drugače.« Proti koncu leta namerava Cyanogen razkriti novo blagovno znamko, ki naj bi imela lažje izgovorljivo ime. Prav tako pa že ustvarja unikatne izkušnje, ki naj bi ga bolje razlikovale od konkurenčnih sistemov.

McMaster vidi orodje za namestitev kot potencialno prednost. To orodje se lahko razvije v programsko opremo, ki prilagodi vaš telefon takoj po posodobitvi strojnih gonilnikov, kar pomeni, da boste po ponovnem vklopu naprave že opazili svoje slike za ozadja in priljubljene programe. Toda namestitev takšnega sistema je lahko potencialno nevarna. Google je orodje za namestitev odstranil iz svoje trgovine, saj lahko namestitev takšnega sistema razveljavi garancijo telefona. To pa je nekaj, česar večina uporabnikov ne bo pripravljena tvegati.

Sedaj bo McMaster začel večati svojo ekipo 20 zaposlenih. V naslednjih devetih mesecih namerava zaposliti od 40 do 50 ljudi. Zadovoljno je še povedal, da je bil v stiku z Googlom in da je prepričan, da se bo orodje za namestitev vrnilo v trgovino Google Play.

Investitorjev ne skrbijo odnosi med Googlom in Cyanogenom. Levine je primerjal CyanogenMod s sistemoma Linux Red Hat in Windows. Oba sta namreč sistema, ki sta neodvisna od strojne opreme. Toda v nasprotju z Windowsi je Red Hat sistem, ki ni nikoli doživel zadanih ambicij. Podobno se lahko zgodi tudi s sistemom CyanogenMod, če ne bo postal bolj dostopen uporabnikom.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več