Računalništvo, telefonija
13.08.2012 09:15
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Devet najboljših alternativ spletnemu iskalniku Google

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pred kratkim je prišla v javnost vest, da bo spletni iskalnik Google vse spletne strani, ki kršijo avtorske pravice, kaznoval tako, da jih bo poslal v tako imenovan pekel. To pomeni, da bodo porinjene daleč na dno iskalnih rezultatov. Na ta način naj bi te izgubile precejšnji delež uporabnikov. Če to povežemo še s tem, da bo Google svoj spletni iskalnik kmalu povezal z elektronskim poštnim predalom Gmail na način, da bo zadetke iz e-pošte prikazoval kar v spletnem iskalniku, ne preseneča, da vse več uporabnikov svetovnega spleta išče alternativne oziroma nadomestne spletne iskalnike.

Čeprav velja splošno prepričanje, da je Google alfa in omega vseh spletnih brskalnikov, temu na srečo ni tako. Na spletu namreč najdemo bogato paleto konkurenčnih iskalnikov, ki se mu lahko v večji ali manjši meri postavijo po robu. V nadaljevanju vam bomo predstavili devet konkurenčnih iskalnikov, s katerimi boste lahko pokrili 99-odstotkov vaših potreb za vsakdanje iskanje po svetovnem spletu. Prepričani smo, da boste med njimi zagotovo našli takega, ki vam bo pisan na kožo in vam bo pomagal pozabiti na trenutno najbolj priljubljen spletni iskalnik podjetja Google.

1. Duck Duck Go

Spletni iskalnik Duck Duck Go (http://duckduckgo.com/) na prvi pogled močno spominja na Google. Odlikuje ga namreč preprost grafični vmesnik, ki je brez nepotrebnih povezav, novic, reklam in druge krame. Glavni adut iskalnika Duck Duck Go je predvsem ta, da vse zadetke prikaže na eni strani. V primeru težav pri iskanju nam ta vedno ponudi pomoč z namigi. Če sovražite spletni iskalnik Google, vam bo Duck Duck Go skoraj zagotovo prirastel k srcu, saj je anonimnost tu zagotovljena v največji možni meri.

2. Ask (poznan kot »Ask Jeeves«)

Iskalnik Ask/AJ/Ask Jeeves zagotovo pozna skoraj vsak od nas. Ta je bil namreč izjemno priljubljen predvsem v obdobju, ko se je Google šele uveljavljal. Iskalnik odlikujeta všečni grafični vmesnik in iskalni algoritem, ki je primerljiv z iskalniki Google, Bing ali DuckDuckGo. Iskalni rezultati so tu strjeni v skupine, kar precej olajša iskanje podatkov na svetovnem spletu. Ne verjamete? Preizkusite ga na naslovu http://www.ask.com/.

3. Dogpile

Še pred nekaj leti je bil iskalnik Dogpile (http://www.dogpile.com/) učinkovitejši in hitrejši od Googla. Čez čas je Dogpile odšel v pozabo, Google pa je postal kralj. Ker pa danes Google vse bolj posega v zasebnost uporabnikov, nekdaj priljubljeni spletni iskalnik ponovno prihaja v ospredje. To je njegove programerje spodbudilo k pripravi še boljšega in hitrejšega iskalnika. Če torej iščete iskalnik, od katerega pričakujete všečni prikaz iskalnih zadetkov in uporabne navzkrižne rezultate, je Dogpile prava rešitev za vas.

4. Bing

Spletni iskalnik Bing (http://www.bing.com/) je Microsoftov odgovor na Google. Glavni aduti spletnega iskalnika Bing so »wiki« nasveti, vizualno iskanje in sorodni zadetki. Bing je trenutno edini spletni iskalnik, ki se spretno kosa z Googlom, čeprav ta obvladuje komajda 15-odstotkov trga spletnih iskalnikov. Strokovnjaki verjamejo, da bo Microsoftov spletni iskalnik kot nalašč za uporabnike prihajajočega operacijskega sistema Windows 8, saj bo tesno povezan z njim.

5. The Internet Archive

Iskalnik The Internet Archive je pisan na kožo predvsem ljubiteljem svetovnega spleta starejšega kova. Ta namreč arhivira spletne strani in to že vse od leta 1999 naprej. Spletni iskalnik The Internet Archive se torej ne uporablja na enak način kot Google, Yahoo ali Bing, saj je njegov primaren namen »potovanje v preteklost«. Njegove potenciale lahko preizkusite na spletni povezavi http://archive.org/

 

6. Yippy (uradno »Clusty«)

Spletni iskalnik Yippy (http://yippy.com/) deluje na način, da za vas išče po drugih spletnih iskalnikih. Na ta način najde stvari, ki jih z običajnimi spletnimi iskalniki ne bi našli. Ta nam bo še kako prišel v poštev, če bomo na primer iskalni informacije, povezane z nenavadnimi spletnimi dnevniki, akademskimi raziskavami, vladnimi skrivnostmi, znanstvenimi raziskavami ali novicami o nenavadnih pojavih.

7. Yahoo!

Yahoo! Pod eno streho združuje bogato paleto izjemno uporabnih orodij. Ta obsega spletni iskalnik, zbiralnik novic, trgovski center, elektronski poštni predal, potovalno agencijo, horoskop, center spletnih iger in še bi lahko naštevali. Zaradi tega je spletni portal Yahoo! kot nalašč za tiste, ki svetovne splet šele raziskujejo. O prednostih iskalnika Yahoo! se lahko prepričate le, če ga preizkusite (http://www.yahoo.com/).

8. Mahalo

Mahalo je eden od iskalnikov, katerega moč temelji na ljudeh. Tu namreč gre za spletni portal, kjer na tisoče skrbnikov skrbno zlaga koščke relevantnih informacij. To dejansko pomeni, da vam bo iskalnik Mahalo ) vrnil občutno manj zadetkov v primerjavi z Bingom ali Googlom. Bodo pa ti iskalniki rezultati kakovostnejši in uporabniku bolj prikazni. Iskalnik Mahalo je namenjen iskanju informacij in ne drugih spletnih strani. V iskalnik lahko vpisujemo celo klasična vprašanja v angleškem jeziku.

9. Webopedia

Webopedia (http://www.webopedia.com/) je eden izmed najbolj uporabnih spletnih portalov na internetu. Webopedia je namreč obsežna enciklopedija, namenjena iskanju tako tehnične terminologije kot definicij s področja računalništva. Ta nam skozi iskanje pomaga spoznavati pojme kot so domena, sistem, DDRAM in podobno. Webopedia je idealna zakladnica pojmov in terminologij za tehnično manj podkovane ljudi.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več