08.05.2014 14:20

Deli z drugimi:

Share

Kaj ste zamudili na Microsoftovi 2014 Build konferenci?

Microsoftova vsakoletna konferenca razvijalcev se imenuje "Build Windows", letos pa so večino dogodka posvetili telefoniji. Glavna zvezda predstave je bila Cortana, nova osebna pomočnica, ki je podobna Siri. Seveda Cortana nebi mogla obstajati brez naslednje verzije Windows Phona(to je 8.1), katerega smo lahko videli ta teden.
Kaj ste zamudili na Microsoftovi 2014 Build konferenci?
Kaj ste zamudili na Microsoftovi 2014 Build konferenci?

Windows 8.1 update

Microsoft je naznanil precej skromno posodobitev za Windows 8.1, in večina posodobitev izgleda, da pritegnejo uporabnike miške in tipkovnice. Sedaj imajo tradicionalni PC-ji možnost, da se bootajo direktno na desktop po privzetih nastavitvah. Druge spremembe lahko opazimo naprimer v Start screenu, kjer smo doslej dobili možnost upravljanja z datoteko v spodnjem delu ekrana, po novem pa se seznam z možnostmi odpre kar tam, kjer smo nanj z miško kliknili. V Start Screenu sta sedaj tudi na voljo dva gumba, posvečena Iskanju in pa izklopu računalnika. Torej, dodane so bile stvari, ki bi morale v večini v Windows 8 biti že prisotne.

Start Menu se vrača!

Ko smo že govorili o stvareh, ki bi morale biti prisotne v Windows 8- nazaj prihaja Start Menu ki ga tako zelo dobro poznamo in pogrešamo v Windows 8. V tej različici je le rahlo drugačen od standardnega Start Menuja- ne kaže le desktop programov, temveč bo dodana še dodatna panela, na kateri bodo prikazane “žive ploščice” oz. Live Tiles. Tako se bodo novi uporabniki Windows 8 počutili bolj seznanjene z novim operacijskim sistemom.

Cortana

Kdo nebi imel pomočnice, ki je poimenovana po nujno potrebni pomočnici iz igre Halo? Čeprav Microsoftov novi Voice Recognition oz. glasovno prepoznavanje ni popolno, je vsaj bogato s funkcijami in v osnovi počne vse, kar lahko od modernega z glasom upravljanega pomočnika pričakujemo. Cortano lahko prosimo za pomoč pri ustvarjanju epošte in tekstov, za nastavitev opomnikov in pisanje zapiskov ter pomoč pri brskanju po spletu(z pomočjo Bing-a, se razume). Podobno kot Google Now Cortana postaja s časom pametnejša in se uči iz lajkov, interesov in z malce nastavljanja ji lahko posredujemo veliko teh informacij lastnoročno, naprimer nastavimo čas, ko nočemo biti moteni s telefonskimi klici, nato pa lahko še nastavimo izjeme, ki nas ob tem času lahko vseeno zmotijo. V glavnem Cortana še deluje vredu, če oblikujemo poizvedbo na določen način, naprimer začeti moramo z glagolom. “Remind me to ask Polde for a status update”, itd. Zaenkrat moramo pritisniti gumb na ekranu, če želimo, da nas Cortana začne poslušati, pri microsoftu pa pravijo, da delajo na vedno-pozorni Cortani, podobno, kot lahko vidimo pri MotoX. Tudi boljše glasovno prepoznavanje je v delu, kar naj bi nam omogočalo tudi nekaj več svobode pri formiranju stavkov.

Windows Phone 8.1

Vendar pa je na Windows Phonu 8.1 več kot le samo Cortana. OS posodobitev, ki bo prišla na obstoječe naprave v prihodnjih mesecih, prinaša številne nove funkcije in featurje, med njimi tudi drop-down Action Center za obvestila, ki je sumljivo podoben tistemu na Androidu. Uporabniki Windows Phona Bodo dobili tudi prilagodljiv zaklep zaslona in Windows Store, ki omogoča lažje iskanje aplikacij. Wifi Sense bo od zdaj avtomatsko sprejela pogoje storitev za omrežja in varno delila geslo routerja z vašimi stiki na Facebooku Outlooku in Skypu. Tako vašim stikom omogočite dostop do interneta, medtem ko jim dostopanje do polnega omrežja še vedno omejujemo.

Novi Lumia telefoni

Kaj bi Windows Phone posodobitev brez hardware naprav, ki grejo zraven? Ko so pri zaključili Microsoftovo uvodno triurno predstavitev je prišla na vrsto Nokia. Opaziti je bilo pred kratkim napovedane naprave kot so Lumia 930, 630 in 635. Medtem ko je model 930 jasno “flagship”, je že nekako naš znanec. V bistvu je neverjetno podobna Lumia Iconu z podporo globalnega LTE. Telefon se ponaša s 5-palčnim 1080p zaslonom, 20-Megapikselsko PureView kamero in z Snapdragon 800 procesorjem. Glavna razlika med modeli? Možnosti izbire barve. Lumia 930 bo namreč na voljo poleg standardne bele in črne barve še v oranžni in neonsko zeleni izvedbi.

Če se pomaknemo po lestvi navzdol sta Lumia 630 in 635 več ali manj enaka med seboj – vsaj od zunaj. Obe imata 4.5-palčni zaslon z 854*480 displayom, 5-megapikselsko kamero, Snapdragon 400 procesorjem in skromnimi 512 MB RAMa. Glavna razlika med modeloma je to, da je Lumia 630 omejena na 3G in ima izbiro enojnega ali dvojnega SIM-a. 635 uporablja LTE in uporablja samo enojni SIM. Za obe napravi naj bi odšteli okrog preračunanih 150€.

Windowsi povsod

Pripravlja se čas, ko bomo lahko opazili več Windows aplikacij na večih napravah. Microsoft je obljubil razvijalcem, da bo od zdaj naprej možno napisati aplikacijo za eno platformo- naprimer pametni telefon- in jo nato predrugačiti aplikacijo za na tablico oziroma računalnik, in vse to z minimalno količino dela za razvijalce. Na ta način bi lahko dosegli, da kupci aplikacije lahko plačajo za izdelek le enkrat, možnost pa imajo nastaviti aplikacije na vrsto različnih naprav. V teoriji bodo lahko razvijalci pisali univerzalne aplikacije tudi za Xbox, čeprav bo Microsoft še vedno narekoval izbiro, kot tudi odločal katere aplikacije zahtevajo Xbox Live Gold naročnine.

Poleg tega so pri Microsoftu naznanili še naslednjo veliko novico, in sicer so napovedali zastonj Windowse za telefone in tablice, ki so manjši od 9 palcev, in še na vrsti drugih naprav, ki zaenkrat še spadajo v kategorijo “Internet of things”. To da proizvajalcem dodatno pobudo za ustvarjanje Windows naprav, kar lahko pomeni več izbire za nas, uporabnike. Microsoft pravi tudi, da si prizadevajo uvesti Windows na robote in ostale manjše naprave, kar lahko razumemo kot nosljivo tehnologijo.

Na ogled je bil tudi Office za Windows tablice. Pred kratkim je Microsoft predstavil Office za iPad, zdaj pa smo lahko pokukali tudi, kako bo izgledal Office na svojem lastnem Microsoft OS okolju. Seveda je touch-friendly in dobro uporablja geste kot so pinch-to-zoom, označevanje teksta s prsti itd. Zaenkrat še ni znano, kako bogata z funkcijami bo pisarna, le upamo pa lahko, da bo enako funkcionalna kot iPadova različica.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate highlighte letošnjega Windows Build 2014, kjer vam v kratkem času prikažejo dogajanje iz letošnjega prizorišča.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več