24.02.2012 09:00
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj vse lahko pričakujemo od Applove tablice iPad 3?

Bo iPad 3 zavladal trgu tabličnih računalnikov?
Bo iPad 3 zavladal trgu tabličnih računalnikov?

Pred kratkim je na svetovni splet prišla vest, da bo Apple 7. marca predstavil težko pričakovani tablični računalnik iPad 3. Novost bo dejansko predstavljena le leto dni za tem, ko se je pričela prodaja priljubljenega tabličnega računalnika iPad 2.

Ker podjetje Apple še ni uradno potrdilo predstavitve nove tablice iPad 3, se na svetovnem spletu iz dneva v dan pojavljajo nove špekulacije o tem, kaj nam bo ta prinesla. Da bi bilo čakanje na novo Applovo tablico prijetnejše, smo za vas zbrali skupaj tiste informacije, ki so, vsaj glede na Applovo politiko priprave mobilnih naprav, zdaleč najbolj verjetne, da bodo držale za tablični računalnik iPad 3.

Retina in 3D zaslon

Vse bolj kaže na to, da bo tablični računalnik iPad 3 opremljen z novo različico Retina zaslona. Ta naj bi slike izrisoval z vrtoglavo ločljivostjo 2.048 x 1.536 slikovnih točk. Ker je tridimenzionalnost vse bolj prisotna pri filmskih posnetkih, obstaja zelo velika verjetnost, da bo zaslon tablice iPad 3 omogočal celo prikaz 3D vsebin. Seveda v navezi s 3D očali.

Asistentka Siri

Applova storitev Siri je izjemno priljubljena med uporabniki pametnega mobilnega telefona iPhone 4S. Digitalna asistentka namreč omogoča, da se številne stvari na mobilniku upravljajo kar s pomočjo glasu. To vključuje zapis kratkega sporočila SMS, priklic vremenske napovedi, klicanje kontakta in še bi lahko naštevali. Ta naj bi bila na voljo tudi za uporabnike tablice iPad 3. Prenovljena različica storitve Siri bo po vsej verjetnosti na voljo še v japonskem, kitajskem, korejskem, italijanskem in španskem jeziku. Precejšnjih izboljšav bodo deležni tudi angleško govoreči uporabniki.

Digitalni fotoaparat in spletna kamera

Uporabniki tabličnega računalnika iPad 2 so zelo navdušeni nad kakovostjo spletne kamere. Ta lahko z ločljivostjo 0,7 milijona točk namreč zajema visokoločljive videoposnetke formata 720p. Kakovost zajemanja fotografij in videoposnetkov bo na iPadu 3 za več razredov boljša, saj naj bi bil ta opremljen z digitalnim fotoaparatom ločljivosti pet milijonov točk (lahko celo osem milijonov točk). Ta naj bi omogočal zajemanje videoposnetkov formata 1.080p s povprečno frekvenco 60 sličic na sekundo. Piko na i bosta postavili dve bliskavici LED. Spletna kamera pa bo po vsej verjetnosti opremljena s tipalom ločljivosti dveh milijonov točk.

Procesor A6

Čeprav številne govorice namigujejo na to, da naj bi iPad 3 podatke preračunaval z dvojedrnim procesorjem A5 frekvence 900 megahercev, mi verjamemo, da ga bo nasledil zmogljivejši procesor z oznako A6. Tu naj bi šlo za štirijedrni procesor, ki naj bi se po zmogljivosti lahko kosal celo z osebnim računalnikom srednjega cenovnega razreda.

Mobilni operacijski sistem iOS 5

Na tabličnem računalniku iPad 3 bo seveda nameščen Applov mobilni operacijski sistem iOS 5. Ta namreč v primerjavi s predhodnikom prinaša bogato paleto uporabnih novosti. Med njimi izstopa predvsem prenovljen sistem opozoril, za pripravo katerega se je podjetje Apple zgledovalo po mobilnem operacijskem sistemu Android. To pomeni, da se središče za opozorila prikaže šele tedaj, ko zgornjo vrstico, kjer se sicer nahajajo ura ter stanji baterije in signala, potegnemo navzdol. Med vidnejšimi novostmi izstopa še povezava s storitvijo iCloud. Ta omogoča sinhronizacijo podatkov med različnimi napravami, vključno z osebnimi in prenosnimi računalniki z nameščenim operacijskim sistemom Windows.

Več prostora za shranjevanje podatkov

Potrebe za lokalno shranjevanje podatkov so še vedno prisotne med uporabniki mobilnih naprav. Zaradi tega obstaja zelo velika verjetnost, da bo Apple tablični računalnik opremil z vgrajenim pomnilnikom do kapacitete 128 gigabajtov. Na voljo bodo seveda še cenejše različice z 32 gigabajti in 64 gigabajti prostora.

Brezstična tehnologija NFC

Tablični računalnik Apple iPad 3 naj bi bil opremljen celo z brezstično tehnologijo NFC (Near Field Communication). Čeprav NFC ni nikakršna novost v tehnološkem smislu, je ta eden od poglavitnih »motivatorjev« za nastajajoče standarde za brezgotovinska elektronska plačila. Tehnologijo NFC danes podpira že peščica pametnih mobilnih telefonov.

Zmogljivejša baterija

Ker bo tablični računalnik iPad 3 opremljen z digitalno asistentko Siri, ki zahteva neprestano povezavo v svetovni splet in ker bo podatke preračunaval zmogljivejši procesor, bo Apple novost opremil z zmogljivejšo baterijo. Ta naj bi bila dvakrat zmogljivejša od tiste, ki jo ima iPad 2.

Če se bodo uresničile vse napovedi, lahko že sedaj trdimo, da bo tablični računalnik iPad 3 gladko pometel s tako rekoč vso konkurenco. Če bo maloprodajna cena novosti primerljiva s tabličnim računalnikom iPad 2, se bo ta zagotovo prodajal kot za stavo. No, pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več