Računalništvo, telefonija
30.04.2012 10:33
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako pravilno sedeti pred računalnikom?

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Danes se z uporabo računalnikov srečuje večji del prebivalstva. Čeprav ti ponujajo nešteto dobrih stvari, pa žal nekoliko manj prizanašajo zdravju. Številni pred računalnikom dnevno prebijejo tudi po 10 ur in več, kar se lahko odraža na njihovem zdravju. Nepravilen način uporabe med drugim lahko povzroči bolečine v hrbtu, vratu in rokah, glavobole ter utrujenost oči in slabšanje vida. V tem članku smo vam zato pripravili nekaj nasvetov, kako uporabljati računalnik, da pri tem ne boste pretirano uničevali svojega zdravja.

Stol:

– Pri sedenju potisnite svoje boke čim bolj proti naslonjalu, tako da boste imeli podprt spodnji del hrbta in po možnosti tudi zgornjega, če ima vaš stol dovolj visoko naslonjalo. Na ta način boste lahko pri sedenju dosegli bolj vzravnano držo. Vzravnana drža je pri uporabi računalnika izrednega pomena.

– Če vam naslonjalo ne podpre dobro hrbta, si pomagajte tako, da na naslonjalo prislonite manjše blazine.

– Višino stola si nastavite tako, da bodo vaši podplati dosegli tla ter da bodo obenem kolena v višini bokov ali malenkost nižje.

– Kot, pod katerim morate nastaviti naslonjalo, mora biti nekje med 100 in 110 stopinjami.

– Med tipkanjem in uporabo miške morajo biti vaši komolci v višini mize.

Tipkovnica in miška:

– Tipkovnica in miška morata biti direktno pred vami.

– Veliko tipkovnic omogoča, da se nastavi njihov naklon. Nastavite si takšnega, pri katerem bodo vaša ramena in še posebej zapestja sproščena.

– Pri uporabi miške bodite pozorni, da je ne držite s celotno dlanjo, ampak tako, da bo zadnji del vaše dlani venomer naslonjen na mizo oziroma podlogo za miško.

Zaslon:

– Zaslon postavite direktno pred sebe.

– Zaslon mora biti v takšni višini, da bo zgornji del slike v višini vaših oči. Če imate izredno velik zaslon, je lahko zgornji del slike malce višje od vaših oči. Če vam vaš zaslon ne omogoča dovolj visokega premikanja slike, si lahko pomagate s kakšno knjigo, ki jo podložite pod njega.

– Razdalja med vami in zaslonom mora biti vsaj za dolžino vaše roke.

– Spodnji del zaslona naj vam bo malenkost bližje kot zgornji del.

– Zelo pomembno je, da na zaslonu ne prihaja do odboja luči iz vašega prostora ali odboja zunanje svetlobe. Da do tega ne pride, si lahko pomagate tako, da namesto klasičnih luči uporabite reflektorje, saj vam ti omogočajo, da samostojno usmerjate svetlobo, pri moteči zunanji svetlobi pa se poslužujte zaves.

Premori:

– Po 20 ali najkasneje 30 minutah dela z računalnikom naredite eno do dve minuti dolg premor. Priporoča se, da med temi premori vstanete in se malo sprehodite. Priporoča se tudi, da se obenem poslužite tudi pravila 20. Ta govori o tem, da po 20 minutah dela za računalnikom za 20 sekund pogledate v daljavo 20 čevljev (6 metrov) ali več.

– Če je le mogoče, naredite po uri dela 5- do 10-minutni premor, če pa ne gre drugače, pa v tem času poizkušajte opraviti delo, ki se ga ne opravlja na računalniku. Tudi v teh premorih je sicer najbolje, da se poslužujete krajšega sprehoda in pravila 20.

– Na odmore vas lahko opomni tudi v ta namen narejena programska oprema. Eden izmed zanimivejših tovrstnih programčkov je EyeDefender.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več