20.03.2014 19:58

Deli z drugimi:

Share

5 trendov letošnjega CeBIT-a

Big Data- Big Show - Big Success. To je bil slogan letošnjega CeBITA, tema pa je bil "datability" oz. dobro upravljanje z ogromnimi in rastočimi kvantitetami podatkov.
5 trendov letošnjega CeBIT-a
5 trendov letošnjega CeBIT-a

CeBIT je ena izmed najpomembnejših in največjih računalniških sejemskih prireditev na svetu, ki se dogaja vsako leto marca v Hannovru (Nemčija). Letos je potekala od 10. do 14. marca, prireditev pa je prejela pozitivne kritike iz strani pojetij, ki so sodelovala na razstavah, ter tudi iz IT sektorja. Leto za letom CeBIT demonstrira, kaj je v digitalnem svetu mogoče in kam grejo najnovejši trendi produktov.

V osredju pozornosti globalnih konferenc CeBITA so bila predvsem zaščita zasebnosti, varovanje datotek- tudi v podjetniškem sektorju, ter pravica do uporabe osebnih podatkov, saj so ta vprašanja dobila nove dimenzije v med seboj povezanem svetu.


Dogodek so zaznamovali govori predstavnikov uspešnih podjetij, naprimer Eugene Kaspersky, ki je eden najbolj vplivnih varnostnih vodij, Jimmy Wales, ki je ustanovitelj Wikipedie, Steve Wozniak, ki je soustanovitelj Appla, poleg vplivnih govorcev pa je izstopala govorka Angela Merkel, ki je tudi sama bila žrtev vdora v zasebnost. Obiskovalcem je zaželela srečo in dobro izkušnjo na dogodku, še posebej pa je pozdravila vse angleške obiskovalce, letos je namreč Nemčija CeBIT organizirala v partnerstvu z Veliko Britanijo. Med sodelujočimi podjetji je bilo tudi 13 slovenskih podjetij.


5 trendov letošnjega CeBITA:

1. Big Data je bila rdeča nit, ki je tekla skozi celoten sejem. Širok spekter aplikacij za delo s podatki kaže , da se odpirajo novi trgi storitev in programske opreme, ki zahtevajo ultra hitro software arhitekturo in dovoljujejo hitro obdelavo podatkov. Software AG ter druga podjetja so predstavila rešitve, ki omogočajo podjetjem lažje dohajanje neverjetne rasti količine podatkov, povezanih z “Internet of Things”.


Očitno pa CeBIT postaja vedno bolj pomemben dogodek za izdelovalce avtomobilov. Volkswagen je predstavil designerske koncepte IT prihodnosti avtomobilske industrije na svojih 900 kvadratnih metrih površine razstavnega prostora. Izredni primer je bil model Audi “James 2025” z virtualnim cockpitom, ki prikazuje glede na pretekle izkušnje, kako bi lahko vožnja v avtomobilu izgledala že čez par let.


2. Mobile oz. prihodnost prenosnih naprav je navdušila obiskovalce, ki so dobili predstavo, vredno svojega denarja. Samsung je tako praznoval izdajo Galaxy S5 na nemškem trgu, nove poslovne tablice proizvajalcev Samsung, HUAWEI in Nokia pa so pritegnile mnogo pozornosti na hodnikih. Specialist za varnost Secunet je predstavil novo ultra varno SINA tablico, ki je osnovana na Microsoftovem Surface Pro 2 modelu, proizvajalec Pearl je predstavil novo pametno uro GW-420, ki je pametni telefon na zapestju s prostoročno funkcionalnostjo in internetno povezljivostjo. Tudi kitajski Yifang Digital Technologies so razstavljali Androidno pametno uro.


3. Security oz. varnost je letos imela največjo izbiro varnostnih rešitev doslej. Preko 500 podjetij je izkoristilo priliko in na sejmu predstavilo varnostne rešitve, med njimi so bili predstavniki velikih imen, kot naprimer ESET, Kaspersky Lab, Secusmart in Trend Micro. Varnostne rešitve na sejmu so se predstavile v razponu od sofisticiranih inkripcijskih super-varnih telefonov do novih antivirusnih programov za pametne telefone in tablice. Taka zaščita je nujno varna, saj je vedno večji trend uporaba naprav, programov in storitev v službi kot tudi doma. Fujitsu je predstavil Ultrabook z skenerjem vene na roki , DERMALOG je odkril najmanjši čitalec prstnih odtisev na svetu, predstavljene pa so bile tudi aplikacije za enkripcijo glasovnih in tekstovnih sporočil.

4. Social& Cloud Mediadružbeni mediji so preobrazili obliko komuniciranja podjetij s strankami. Rastoča vloga uporabniško-ustvarjenih vsebin in spreminjanje modelov z uporabo medijev kaže, da imajo družbeni mediji vpliv na skoraj vse stopnje poslovnih procesov, od razvoja izdelka do prodaje.

Prihodnost Cloud Computinga se, kot kaže ime, stalno spreminja in se zelo dinamično razvija. Čeprav skoraj 90% ljudi uporablja Cloud storitve(npr. prek Facebooka, Googla, Amazona…) okrog tretjina uporabnikov še vedno misli, da ima ta tehnologija dejansko vezo z vremenskimi pogoji.

5. Inovacije in tehnologije, ki spreminjajo pravila igre so nam letos nudile pogled v ozadje dogajanja univerzitet in raziskovalnih inštitutov. German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI) je letos demonstrirala prednosti robota Charlieja z prožno hrbtenico ter stopali, opremljenimi s senzorji. Še ena paša za oči je bila “flota” avtonomnih podvodnih robotov, ki je vsebovala 20 podmornic. Raziskovalci Artificial Life Laba iz univerzitete v Gradcu kot tudi nekatere druge univerzitete so našli svoj navdih pri družabnih bitjih kot so mravlje ali čebele. Te roboti med seboj komunicirajo preko “modre svetlobe”, električnih potencialnih poljih ter zvočnih in radio valovih. Flote podobnih vrst bodo kmalu lahko poiskala strupene odpadke ali potopljene objekte.


Več kot 300 pred kratkim ustanovljenih “startup” podjetij so predstavile svoje izdelke in storitve, kar je največ doslej. Podjetje Cosinuss iz Münchena so predstavili prvi monitor srčnega utripa, ki je nameščen v ušesu uporabnika in povezan z našim pametnim telefonom preko Bluetootha.


Na licu mesta dogodka pa so podeljevali nagrade CODE_n14, za katero je prejelo britansko podjetje Viewsy 30.000 evrov, nagrade leader of the year oz. vodilno podjetje leta, novo podjetje leta, najboljša neprofitna organizacija, projektni vodja leta,…CeBIT-ovo inovacijsko nagrado ter 50,000 evrov so prejeli računalniški znanstveniki Christian Beier, Benjamin Werner in Sebastian Winkler za aplikacijo Shoutr, ki uporabnikom omogoča hitro “sharanje” vsebin z bližnjimi osebami brez uporabe interneta, WiFija ali Bluetootha. Teoretično aplikacija deluje tudi na luni, so se razvijalci pošalili.


Za konec omenimo še zaposlitvene priložnosti, ki jih CeBIT ponuja. Vsekakor je “job and career” center CeBITA priložnost, ki je za posameznike, ki iščejo kariero kot IT profesionalci, ni zamuditi. V centru so bili namreč 100% pripravljeni na zaposlovanje IT kadrov vseh spektrov. 52 predstavnikov velikih podjetij so letos nudili službe, bodisi hardware navdušencem, ki niso izkušeni v IT, kot tudi IT profesionalcem, ki iščejo delo in so pripravljeni poskusiti nove stvari.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več