09.06.2013 12:34
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pregled vseh novosti v modrih Windows 8.1

Nova verzija Windows 8.1, ki je bila prej poznana pod imenom Windows Blue, prinaša število manjših novosti. Tu ne gre za popolnoma novo verzijo operacijskega sistema, temveč za posodobitev osmice in nekaj dodanih novosti. Poglejmo, kaj je novega, kdaj bomo ugledali posodobitev in koliko nas bo stala.
V Windows 8.1 bomo lahko za živimi ploščicami uporabljali isto ozadje kot na namizju.
V Windows 8.1 bomo lahko za živimi ploščicami uporabljali isto ozadje kot na namizju.

Microsoft je 26. oktobra izdal operacijski sistem Windows 8 skupaj z novo strojno opremo, namenjeno upravljanju z dotikom. Le 12 mesecev po razkritju predogleda Windows 8 Release Preview so že objavili seznam posodobitev in sprememb v verziji 8.1. Ta urnik enoletnih posodobitev se bo izvajal še v prihodnje.

Uporabniški vmesnik in prilagoditev

V prenovljenih oknih 8.1 boste najprej opazili izboljšan zaklenjen ekran (lock screen). Zdaj lahko sprejemate Skype klice ali vklopite kamero tudi, če je računalnik zaklenjen. Za ozadje lahko uporabite Photo Frame, ki prikaže serijo slik iz računalnika, SkyDrive in Windows Phone.

S sistema Windows Phone so na namizno verzijo operacijskega sistema prenesli tudi možnost povečanja in pomanjšanja živih ploščic. Ploščica za vreme ima v novi verziji dovolj prostora za prikaz vremena v treh mestih za tri dni hkrati. Koledar bo prikazal vnose za cel dan, ploščice tretjih oseb, kot je Twitter, pa bodo prikazovale več informacij. Po novem bodo imele tudi namizne aplikacije dostop do bogatejših živih ploščic.

Zaradi prenasičenosti začetnega Start ekrana so se pri Microsoftu odločili, da se nove aplikacije ne bodo avtomatsko pripele na začetni meni. Bližnjice do aplikacij se bodo tako pokazale v meniju vseh aplikacij, od koder boste na začetni meni pripeli le tiste, ki jih želite. Pri njihovem razporejanju lahko sedaj izberete tudi več ploščic hkrati. Pogled vseh aplikacij sedaj vključuje tudi razporejanje po pogostosti uporabe.

Poleg teh novosti so dodali še nove barve in ozadja za začetni ekran, kot tudi možnost animiranih ozadij. Sedaj imate tudi možnost prikaza namiznega ozadja pod živimi ploščicami, kar vizualno olajša prehod med začetnim ekranom in namizjem.

Spremenjen je tudi način, kako se pripenjata dve aplikaciji ena poleg druge. Če kliknete na povezavo v aplikaciji za pošto, se bo poleg pošte odprl Internet Explorer v razmerju 50 : 50. Če pa namesto povezave v pošti odprete sliko, se bo ta odprla v razmerju 60 : 40 in tako namenila več prostora sliki. Vsaka aplikacija lahko odpre več oken drugo ob drugem ali jih razširi čez več oken. Na ekranih z večjo resolucijo lahko pripnete skupaj več kot 2 aplikaciji. Na 27-inčnem ekranu boste lahko pripeli do 4 aplikacije. Spodnjo mejo, na kateri lahko pripenjate aplikacije, pa so znižali na 1024×768, kjer lahko dve aplikacije pripnete v razmerju 50 : 50.

Zadnja vizualna sprememba je vrnitev Start gumba na namizje, o čemer smo že pisali.

Iskalnik

Pri Microsoftu trdijo, da je iskalnik v Windows 8 najbolj uporabljena funkcija, ki jo uporablja kar 90 % uporabnikov. Z Windows 8.1 so iskalnik izboljšali. Iskanje po spletu bo prikazalo različne vire in klik na zadetek iz Wikipedije bo namesto spletne strani odprl aplikacijo Wikipedije. Podobno bo iskanje za filme ali glasbo prikazalo tudi rezultate iz aplikacij Netflix, Hulu in Xbox Music. V Windowsih 8 ste lahko iskali s pritiskom na Windows gumb in pisanjem besedila, kar vas je vrglo v iskalnik na začetnem ekranu. Sedaj lahko poleg tega načina iščete še s kombinacijo Windows + S, ki bo prikazala iskalnik ne glede na to, ali ste v aplikaciji ali na namizju.

Nov iskalnik je ključni primer Microsoftove integracije Bing iskalnika v vseh svojih izdelkih. Microsoftov direktor za iskanje, Stefan Weitz, je povedal, da je Windows 8.1 šele začetek povezovanja iskalnika z Bingom.

SkyDrive

»Celoten OS je sedaj povezan z oblakom in SkyDrive,« je povedal direktor Windows uporabniške izkušnje, Jensen Harris. SkyDrive sinhronizacija je vgrajena direktno v Windows 8.1. Z osnovnimi nastavitvami ne shrani celotno SkyDrive vsebino na računalnik, temveč nanj naloži le majhne »škrbine«, ki izgledajo kot datoteka in vključujejo informacije za potrebno identifikacijo. Šele ko posamezno datoteko odprete, se začne ta nalagati na računalnik. Seveda lahko še vedno določite prenos celotnih map in dokumentov ali pa nastavite prenos celotne SkyDrive hrambe, da bo na voljo tudi brez internetne povezave.

Možnost shrambe v SkyDrive se bo sedaj pokazala še v Raziskovalcu in Windows 8 aplikacijah, poleg možnosti shrambe na lokalni računalnik.

Internet Explorer 11

Spremembe v Internet Explorerju vključujejo premik zavihkov na dno okna in povečanje količine dovoljenih zavihkov na neomejeno. Razvijalci spletnih strani bodo lahko ustvarili lastne žive ploščice, ki se lahko z uporabo IE11 pripnejo na začetni ekran in prikazujejo podatke iz RSS virov.

Zavihki se bodo zdaj sinhronizirali tudi z napravami Windows Phone, tako da boste lahko na svojem telefonu enostavno odprli strani, ki ste jih nedavno gledali na računalniku. S tem je Internet Explorer končno ujel Google Chrome in Firefox, ki sinhronizacijo omogoča že od leta 2007. Toda Harris je povedal, da bo sinhronizacija z Windows Phone zahtevala naslednjo verzijo sistema.

Izboljšan dotik

Microsoft je izboljšal tudi tipkovnico na ekranu. Harris je razložil, da bo ta lahko predvidevala besedilo tudi glede na popularnost in nove trende. Za izbiro predlaganih besed morate podrsati po tipki za presledek in potem še enkrat pritisniti na presledek za potrditev izbire. Podrs navzgor po prvi vrstici črk bo avtomatsko vstavil številke, medtem ko bo podrs navzgor po vprašaju vstavil klicaj. Te manjše spremembe naj bi zelo olajšale pisanje na napravah na dotik. Med drugimi novostmi je tudi prenovljena nadzorna plošča, ki je bolj prijazna uporabi z dotikom.

Aplikacije

Med vključenimi aplikacijami sta se pojavila kalkulator in alarm. Izboljšali so tudi upravljanje s fotografijami z dodatkom orodij za obrezovanje, obračanje in retuširanje slik. Prenovljeni Xbox Music sedaj glasbo predvaja hitreje. »Predvajanje lahko začnete z dvema klikoma namesto šestih« je razložil Harris. Iz glasbenikov, ki vas zanimajo, lahko tudi ustvarite radijske postaje. Kamera sedaj vključuje še panorame.

Med hitre funkcije deljenja na desni strani (Share charm) je vgrajen Bralni list. Sem lahko shranimo bogate zaznamke za poznejše branje. Gre za neke vrste razširjeno odlagališče, ki bo na voljo vsem aplikacijam. Ta funkcija naj bi bila v prihodnosti na voljo tudi v Windows Phone.

Posodobljene so bile aplikacije Novice, Vreme, Šport, Potovanja in Zemljevidi. Dodali pa so še dve novi: Zdravje in fitnes ter Hrana in pijača. Zdravje in fitnes prikazujeta vaje in nudita nadzor kalorij, Hrana in pijača pa vključuje recepte in nakupovalni seznam. Posebnost slednje aplikacije je vključitev prostoročnega načina pri branju receptov. S pomočjo spletne kamere se lahko med recepti premikate z mahanjem rok po zraku.

Zaključek

Microsoft je imel eno leto časa za spremljanje tega, kako uporabljamo Windows 8, in z Windows 8.1 vidimo rezultate teh ugotovitev. Vidna je predvsem izboljšana podpora dotiku. Prav tako pa so bile dodane številne funkcije, ki so jih uporabniki pogrešali. Windows 8.1 je odlična izboljšava obstoječega operacijskega sistema. Najboljše pa je, da bo na voljo zastonj. Ni še jasno, kdaj bomo ugledali končno verzijo novega sistema, vemo pa, da bomo testno verzijo lahko poskusili 26. junija.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več