29.03.2012 10:28
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spisek težav, ki pesti novi tablični računalnik iPad

Brez pravih aplikacij visoka ločljivosti zaslona novega iPada ne pride do pravega izraza.
Brez pravih aplikacij visoka ločljivosti zaslona novega iPada ne pride do pravega izraza.

Applov novi tablični računalnik iPad vsaj zaenkrat gre v prodajo kot vroče žemljice. Podjetju iz Cupertina je namreč v pičlem tednu dni uspelo prodati kar tri milijone enot novinca. To je trikrat večji uspeh kot s tablico iPad 2.

Prevelika priljubljenost novega tabličnega računalnika iPad je Applu pričakovano prinesla kopico težav. Uporabniki na novincu namreč odkrivajo napake kot za stavo, in seznam je že rekordno dolg. Največ pripomb je letelo na baterijo, ki je 70-odstotkov zmogljivejša od tiste, s katero je opremljen njen predhodnik. Uporabniki se pritožujejo tako nad težavami, ki jih imajo s polnjenjem baterije, ko je tablica obremenjena z zahtevnejšimi opravili kot na čas polnjenja, ki traja kar dobrih šest ur. Za nameček indikator baterije zmotno pokaže polno napolnjenost baterije, še preden je ta v celoti napolnjena (dve uri prehitro).

Veliko število uporabnikom se pritožuje tudi zaradi težav z brezžičnim signalom Wi-Fi. V primerjavi z iPadom prve in druge generacije, novi iPad očitno ni tako vešč lovljenja brezžičnega signala, v nekaterih primerih sploh ne prikaže omrežji. Uporabniki niso prizanesli niti teži novinca. Ker je nova tablica iPad kar 60 gramov težja od predhodnika, naj bi se to po trditvah nekaterih uporabnikov dejansko poznalo predvsem pri daljši uporabi.

Nekaj kupcev se je pritožilo nad prekomernim segrevanjem ohišja v spodnjem levem kotu. To je seveda mesto, kjer se nahaja prenovljeni procesor A5X, opremljen s kar štirijedrno grafično kartico. Temperatura naj bi bila za okoli šest stopinj Celzija višja kot pri predhodniku. Nekateri uporabniki sicer trdijo, da pri daljši uporabi novega tabličnega računalnika iPad postane aluminijasto ohišje v spodnjem levem kotu tako vroče, da ga je skoraj nemogoče držati v rokah. Šest stopinj Celzija višjo temperaturo novinec doseže po nekaj minutah intenzivnejše uporabe.

Zaradi zaslona z ločljivostjo 2.048 x 1.536 slikovnih točk se precej uporabnikov pritožuje nad velikostjo aplikacij. Programi, ki so prilagojeni novemu zaslonu, so namreč v povprečju med enkrat in petkrat večji. Priljubljeni Tweetbot je na primer z manj kot 10 megabajtov »zrasel« na kar 25 megabajtov. To seveda žuli predvsem tiste, ki so kupili novi tablični računalnik iPad s 16-gigabajti vgrajenega pomnilnika in tiste, ki aplikacije prenašajo preko mobilnega omrežja. Z novo tablico se dva gigabajta zakupljenega prometa namreč porabi kot za stavo.

Novi tablični računalnik iPad naj bi bil precej bolj rahel od njegovega predhodnika. Že padec iz višine pasu naj bi bil dovolj, da se steklena zaščita zaslona v celoti uniči. Mnogim uporabnikom pa se je novinec zameril zaradi zavajajočega oglaševanja. Prenos podatkov prek mobilnega omrežja četrte generacije (4G) je namreč mogoč le v ZDA (operaterja mobilne telefonije AT&T in Verizon) in Kanadi (operaterji Bell, Rogers in Telus), medtem ko drugod po svetu iPad deluje le prek omrežja 3G. Zaradi zavajajočega oglaševanja so jezni avstralski kupci že vložili skupinsko tožbo zoper podjetja iz Cupertina.

Na srečo bo Apple lahko veliko pomanjkljivosti novega tabličnega računalnika iPad odpravil kar s posodobitvijo mobilnega operacijskega sistema iOS. Žal bo nanjo potrebno nekoliko počakati. Če bo šlo vse po načrtih, bo namreč posodobitev na voljo šele oktobra. Zaradi tega vam svetujemo, da z nakupom novega tabličnega računalnika nekoliko počakate. Morda se celo splača razmisliti o nakupu njegovega predhodnika – tablični računalnik iPad 2. Osnovna različica je namreč na voljo že za 399 evrov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več