06.05.2012 12:00

Deli z drugimi:

Share

Vse kar je potrebno vedeti o mobilniku Samsung Galaxy S3

Samsung Galaxy S3 ima vse možnosti, da postane najbolj prodajan mobilnik vseh časov!
Samsung Galaxy S3 ima vse možnosti, da postane najbolj prodajan mobilnik vseh časov!

V zadnjih nekaj dneh je govora le še o pametnem mobilnem telefonu Samsung Galaxy S3. Ta je s strani stroke in javnosti namreč doživel celo več pozornosti kot pred časom Applov mobilnik iPhone 4S. Ker bo supermobilnik Android konec maja na voljo v Evropi (natančneje 29. maja) in ker bo zanj v prosti prodaji potrebno odšteti okoli 615 evrov, je sedaj ravno pravi čas, da ga spoznamo v podrobnosti. To nam bo zagotovo v veliko pomoč pri odločanju o tem, ali se bo Samsung Galaxy S3 splačalo kupiti ali ne.

Prostora za inovacije na področju pametih mobilnih telefonov skorajda ni več. Zaradi tega je podjetje Samsung pri zasnovi mobilnika Galaxy S3 sledilo dvema ključnima smernicama: kompaktnosti in uporabnosti. Čeprav je novi mobilnik opremljen s kar 22-odstotkov večjim zaslonom od njegovega predhodnika, je ta le 16-odstotkov večji od mobilnika Galaxy S2. Programerji podjetja Samsung so za nameček še do potankosti dodelali mobilni operacijski sistem Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Ta namreč ponuja funkcionalnosti, ki so nadvse inovativne in nam bodo zagotovo zelo koristile.

Strojna oprema

Pri pametnem mobilnem telefonu Samsung Galaxy S3 najbolj pade v oči 4,8-palčni (12,2-centimetrski) zaslon HD Super AMOLED s 16 milijoni barvnih odtenkov in ločljivostjo 1280 x 720 točk. Gostota prikaza slik znaša 306 točk na palec. Ti je le 20 točk na palec manj od zaslona Retina mobilnika iPhone 4S.

Novemu mobilniku bo težko zmanjkalo sape. Samungovi inženirji so ga namreč opremili s procesorje Exynos 4 Quad, ki za preračunavanje podatkov uporablja štiri superzmogljive procesorske sredice frekvence 1,4 gigaherca. Ta je izdelan s pomočjo 32-nanometrskega proizvodnega procesa in temelji na osnovi tehnologije High-k Metal Gate (HKMG). Ta tehnologija skupaj z drugimi izboljšavami pripomore tako k izboljšanju hitrosti preračunavanja podatkov kot znižanju porabe dragocene električne energije. Novinec v primerjavi s predhodnikom porabi petino manj električne energije. Pri preračunavanju podatkov mu je v pomoč še gigabajt sistemskega pomnilnika.

Zajem nepozabnih trenutkov je mogoč z digitalnim fotoaparatom ločljivosti osem milijonov točk in bliskavico LED. Z njim lahko snemamo videoposnetke v ločljivosti 1.080p. Za opravljanje videokonferenc je na voljo spletna kamera ločljivosti 1,9 milijona točk, medtem ko je za shranjevanje podatkov na razpolago 16, 32 oziroma 64 gigabajtov prostora, razširljivega preko pomnilniških kartic microSD (do 32 gigabatov). Tu seveda ne gre spregledati brezstične tehnologije NFC, barometer, pospeškomer, tipalo za svetlobo, digitalni kompas, tipalo bližine in giroskop.

Samsung Galaxy S3 meri 136,6 x 70,6 x 8,6 milimetrov in tehta 133 gramov. Opremljen je z zmogljivo 2100 mAh, ki nas zagotovo nikoli ne bo pustila na cedilu.

Programska oprema

Kot smo že v uvodnem delu omenili, glavni adut pametnega mobilnega telefona Samsung Galaxy S3 se ne skriva v strojni, ampak v programski opremi. Nadvse »predelani« mobilni operacijski sistem Android 4.0 Ice Cream Sandwich namreč ponuja bogato paleto funkcionalnosti, ki jih bomo pri uporabi preprosto vzljubili. Med njimi izstopajo predvsem naslednje funkcionalnosti:

Smart Stay prepozna, kdaj na mobilniku izvajamo posamezna opravila in sicer preko spletne kamere. Ko bomo na primer brali elektronsko knjigo ali brskali po spletu, bo mobilnik samodejno ohranil svetel zaslon z izključitvijo funkcije izklopa zaslona.

Direct Call samodejno pokliče kontakt v primeru, da imamo odprte kontakt ali sporočilo. S premikom mobilnika na uho, se bodo aktivirali senzorji bližine, giroskopa in pospeškomera, kar bo posledično povzročilo samodejno vzpostavitev klica.

Smart Alert bo samodejno shranila prezrta sporočila ali klice. Mobilik vas bo z vibriranjem obvestil o stanju zamujenih stikov, ko ga bomo prijeli v roke. Pri tem se bo za nameček zasvetila tudi LED dioda.

S Voice močno spominja na Applov Siri, saj gre za napredni jezikovni uporabniški vmesnik, preko katerega aparat posluša glas in se odziva na besede. Poleg tega, da omogoča iskanje informacij ter osnovno komunikacijo med aparatom in uporabnikom, S Voice odpira tudi možnosti za izjemne funkcije upravljanja aparata in ukazov.

Social Tag zagotavlja enostavno deljenje fotografij s prijatelji na priljubljenih družbenih omrežjih Facebook in Google+. Slike samodejno popredalčka s pomočjo funkcionalnosti prepoznave obraza. Slednja je nadvse natančna in zanesljiva.

S Beam predstavlja nadgradnjo Androidove funkcije Beam. Z njo lahko v zgolj treh minutah prenesemo datoteko velikosti 1 GB ali pa v le dveh sekundah prenesemo 10 MB glasbe med dvema telefonoma. Ta poskrbi še za samodejno aktivacijo Wi-Fi povezave med začetkom prenosa in izključitev ob zaključku.

PopUp Play omogoča predvajanje videoposnetkov kjerkoli na zaslonu, medtem ko hkrati izvajate druga opravila. Tako ni več potrebno ponovno zagnati video posnetka, če med predvajanjem le-tega preberete pošto ali pobrskate po spletu.

Best Photo poskrbi, da izbere najboljšo izmed osmih posnetih fotografij. Na ta način bodo vse fotografije vedno največje možne kakovosti.

Slabosti mobilnika Samsung Galaxy S3

Tako kot vsak pametni mobilni telefon, ima tudi Samsung Galaxy S3 svoje slabe strani. Čeprav se novinec lahko pobaha z inovativno obliko, njegovo plastično ohišje deluje preveč ceneno. Vsaj glede na to, da gre za mobilnik višjega cenovnega razreda. Čeprav je teža mobilnika, glede na velikost zaslona, relativno nizka, je še vedno pretežak za lahko in dolgotrajno opravljanje telefonskih klicev.

Ostale »slabosti« mobilnika Samsung Galaxy S3 (če sploh) se bodo seveda pokazale šele tedaj, ko ga bodo pričeli uporabljati običajni smrtniki za povsem običajna opravila.

Splošno mnenje o mobilniku Samsung Galaxy S3

Če primerjamo dobre in slabe lastnosti mobilnika Samsung Galaxy S3 lahko rečemo, da gre za vrhunski mobilnik, ki bo zadovoljil zahteve tudi najzahtevnejših uporabnikov. Ta se namreč lahko pobaha tako z odzivnim zaslonom kot zmogljivim procesorjem.

Če boste torej izbirali med mobilniki cenovnega razreda 600 evrov ter vam velikost in teža mobilnika ne predstavlja težav, potem bo mobilnik Samsung Galaxy S3 zagotovo prava izbira za vas. Še posebej če ga bo pri nas moč kupiti po subvencionirani ceni.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več