25.05.2012 09:29

Deli z drugimi:

Share

Vse prednosti in slabosti mobilnikov Android

Android je nadvse primeren za tiste, ki si želijo mobilnik povsem prilagoditi njihovim željam in potrebam!
Android je nadvse primeren za tiste, ki si želijo mobilnik povsem prilagoditi njihovim željam in potrebam!

Mobilni operacijski sistem Android niza na področju pametnih mobilnih telefonov več kot odlične poslovne rezultate, s čimer je postal zgled za vse ostale sisteme. Googlov operacijski sistem za mobilne naprave je namreč v začetku leta 2012 z novimi modeli pametnih telefonov proizvajalcev, kot sta Samsung in HTC, povečal tržni delež.

Operacijski sistem Android je v prvih 12 tednih letošnjega leta povečeval tržni delež na večini od sedmih velikih trgov, v Avstraliji, Združenem kraljestvu, Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in ZDA. V Španiji in Italiji se je njegov tržni delež v enem letu več kot podvojil, in sicer na 72-odstotkov v prvi in na 49-odstotkov v drugi državi. V Nemčiji se je ta prav tako podvojil. Tam Android trenutno obvladuje 62-odstotkov trga.

Čeprav danes na trgu najdemo bogato paleto raznovrstnih različic operacijskega sistema Android, si bomo v nadaljevanju ogledali prednosti in slabosti najnovejšega, in sicer Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Upajmo, da vam bomo s tem pomagali pri odločiti o tem, ali je nakupu tovrstnega mobilnika idealna izbira za vas.

Ključne prednosti mobilnega sistema Android

Navigacija: Mobilni operacijski sistem Android je opremljen z brezplačnim navigacijskim sistemom, ki ima celo glasovno navigacijo. Tu lahko celo dodajamo plasti z namenom, da vidimo kakšen promet ima določena lokacija ali kakšen je teren za kolesarjenje. Kartotečni sistem Google Maps je za nameček povezan še s storitvijo Google Places, ki dejansko vsebuje seznam podjetji v naši bližini. In to seveda vse brezplačno.

Moč vidgetov: Vidgeti (ang. Widget) so izjemno priročni programski vmesniki, ki jih uporabljamo na namizju pametnega mobilnega telefona za dostop do določenih funkcionalnosti nameščene programske opreme. Na ta način si lahko na namizju mobilnika prikažemo podatke o vremenu, izpis iz koledarja, seznam zadnje prejetih elektronskih sporočil in še mnogo več. S tem imamo vse ključne funkcionalnosti vedno na dosegu roke.

Integracija z Googlovimi storitvami: Če je vaše življenje na spletu povezano z Googlovimi storitvami, vam je mobilni operacijski sistem Android pisan na kožo. Ta je namreč polno integriran z vsemi Googlovimi storitvami, kot so na primer Gmail, Google Reader, Gchat, Google Talk, Google Calendar in drugimi.


Integracija s preostalimi aplikacijami: Android zagotavlja polno integracijo tudi s preostalimi aplikacijami. Iz mobilnikov Android lahko na primer pošiljamo slike na Twitter, Facebook, Google+, Tumblr in druge spletne storitve. Tu imamo celo možnost polnega uvoza kontaktov iz uporabniških računov Facebook in Google.

Gumba »nazaj« in »meni«: Za razliko od mobilnika iPhone, ki razpolaga le z gumbom »domov«, pametni mobilni telefoni Android imajo na razpolago še gumba »nazaj« in »meni«. S prvim se pomikamo nazaj po predhodno opravljenih korakih, medtem ko z drugim prikličemo dodatne funkcionalnosti. Windows Phone pa ima na voljo gumbe »nazaj«, »išči« in »zaženi kamero«.

Vnos besedila in popravki: V primerjavi z vodilnimi mobilnimi operacijskimi sistemi, ima Android zdaleč najbolj priročen vmesnik za vnašanje in urejanje besedila. Če veliko pišemo v angleškem ali drugem svetovnem jeziku, nam je tu v veliko pomoč funkcionalnost Swipe. Z njo lahko namreč izjemno hitro napišemo sporočilo tudi z uporabo ene roke.

Ključne slabosti mobilnega sistema Android


Portal Google Play Store: To je spletno mesto, kjer lahko prenesemo aplikacije na mobilne telefone Android. Čeprav je Google za to, da so na portalu Play Store pristoni še filmski posnetki, glasba in knjige, zapravil veliko denarja, je ta še svetlobna leta za konkurenčnim portalom Apple iTunes Store. To žal drži tudi za kakovost aplikacij in iger. Odprtost portala Google Play Store pa je spletnim kriminalcem omogočila, da lahko na njega nalagajo okuženo programsko opremo.

Ovira za vstop: Če ste novinci na področju uporabe pametnih mobilnih telefonov, vam bo Android vsaj na začetku povzročal izjemno veliko preglavic. Že sama začetna nastavitev je v primerjavi s preostalimi konkurenčnimi mobilnimi operacijskimi sistemi precej zapletena. Pri mobilniki Android imamo veliko več dela, da si uredimo delovno okolje, kot pa pri mobilnikih iPhone in Windows Phone. Pri prvem imamo namreč na voljo štiri »namizja«, pri drugem pa sta na razpolago le dve osnovni namizji.


Grd grafični vmesnik: Mnogi uporabniki mobilnikov Android menijo, da je njihov grafični vmesnik znatno »grši« v primerjavi z grafičnima vmesnikoma mobilnikov Windows Phone in iPhone. Med mobilniki Android imajo trenutno najlepši grafični vmesnik izdelki podjetja HTC.

Odzivnost na dotik: Naprave Windows Phone in iPhone so veliko bolj odzivne na dotik kot mobilniki Android. Drsenje med aplikacijami je namreč znatno bolj tekoče in odzivno.

Podpora: Ker na trgu najdemo izjemno bogato paleto mobilnikov Android, je nudenje tehnične pomoči za posamični model veliko težje kot v primeru, če imamo na voljo le Microsoftove ali Applove mobilnike.

Komu je pisan na kožo mobilni sistem Android?

Pametni mobilni telefoni Android so pisani na kožo nekoliko naprednejšim uporabnikom in tistim, ki imajo njihovo digitalno življenje povezano z Googlovimi storitvami. Android 4.0 naprave so kot nalašč za tiste, ki so se odločili, da bodo svojo mobilno napravo uporabljali kot primarni računalniški sistem za delo in za preživljanje prostega časa. Pot do tega je na mobilnikih Android sicer precej težavna in je potrebo vložiti kar veliko dela in prostega časa za to, da ga povsem prilagodimo našim željam in potrebam.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več