21.05.2012 10:05
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse prednosti in slabosti mobilnikov Windows Phone

Windows Phone je kot nalašč za novince na področju pametnih mobilnih telefonov!
Windows Phone je kot nalašč za novince na področju pametnih mobilnih telefonov!

Windows Phone ima trenutno najnižji tržni delež med prevladujočimi operacijskimi sistemi za pametne mobilne telefone. Mnogi poznavalci trga mobilne telefonije menijo, da je »vrednost« mobilnega operacijskega sistema Windows Phone občutno podcenjena. Že podjetje Nokia je s predstavitvijo pametnim mobilnikov družine Lumia dokazalo, da so mobilniki Windows Phone lahko povsem konkurenčni mobilnim napravam Android in iPhone.

Kako dejansko »dober« ali »slab« je Windows Phone seveda zdaleč najbolj zanima tiste, ki se odločajo o nakupu novega pametnega mobilnega telefona. Da bi bila odločitev o nakupu lažja, si v nadaljevanju poglejmo ključne prednosti in slabosti Microsoftovega operacijskega sistema Windows Phone.

Ključne prednosti mobilnega sistema Windows Phone


Lepota in svežina: Lepota je relativna stvar. Kljub temu si moramo priznati, da je grafični vmesnik operacijskega sistema Windows Phone zelo prijeten na pogled. Velike ikone, ki se spreminjajo glede na stanje, so dih jemajoče. Mnogi strokovnjaki so mnenja, da je grafični vmesnik sistema Windows Phone celo za razred lepši od vmesnika Applovih pametnih mobilnikov iPhone. Poleg tega je pomikanje gor, dol, levo in desno po meniju vedno zelo »gladko« in »tekoče«.

Enostavnost uporabe: Windows Phone ima na voljo le dve okni. Pri prvem gre za domače namizje, kje lahko urejamo ikone glede na naše želje in potrebe. Drugo okno prikazuje aplikacije v abecednem vrstnem redu. Zaradi tega je uporaba sistema Windows Phone ppovsem enostavna in intuitivna.

Fizični gumb za fotoaprat: Microsoft je vsem proizvajalcem pametnih mobilnih telefonov Windows Phone zapovedal, da morajo imeti vse njihove naprave fizični gumb za kamero. Ta gumb pred fotografiranjem zagotavlja ostrenje predmeta in to brez potrebe, da bi se dotaknili zaslona. Zaradi tega so fotografije z mobilniki Windows Phone znatno lepše od tistih, ki so narejene z mobilniki Android in iPhone, saj ti nimajo fizičnega gumba za fotoaparat.


Vse komunikacije na enem mestu: Windows Phone združuje vse komunikacije v enem oknu. Če se na primer pogovarjamo z »Metko«, ji lahko najprej pošljemo kratko sporočilo SMS, nato ji objavimo sporočilo na družbenem omrežju Facebook, nato preko sporočilnega sistema MSN Messenger in tako naprej. Vse to lahko opravimo znotraj enega okna oziroma na enem mestu. Tu nam dejansko ni potrebno neprestano preklapljati med različnimi aplikacijami.

Tipkovnica in urejanje sporočil: Windows Phone ima trenutno najbolj elegantno rešitev za urejanje napisanega sporočila med vsemi mobilnimi operacijskimi sistemi. Ko pritisnemo prst na naslon, se namreč pojavi kurzor, kot smo ga vajeni iz urejevalnika besedil Microsoft Word. S tem postane urejanje dokumentov, tekstovnih sporočil in elektronske pošte pravi užitek. Poleg tega je tu na voljo še vrstica s predlaganimi besedami.

Integracija s storitvami Hotmail, Microsoft Office in SkyDrive: Hotmail in MSN sta enostavno dostopna preko mobilnega operacijskega sistema Windows Phone. Enako velja tudi za pisarniško zbirko Microsoft Office (Excel, PowerPoint, OneNote in Word). Storitev SkyDrive pa omogoča varno in zanesljivo shranjevanje in deljenje dokumentov.

Ključne slabosti mobilnega sistema Windows Phone


Neumne aplikacije in igre: Trenutno najboljše aplikacije za Windows Phone so Facebook, Twitter in Foursquare. Preostale aplikacije na portalu Windows Marketplace so žal bolj kot ne neuporabne. Razlog za to gre pripisati predvsem temu, da je na Microsoftovem portalu na voljo zgolj 80-tisoč aplikacij. Uporabniki mobilnikov Android imajo na voljo 500-tisoč, medtem ko imajo lastniki mobinikov iPhone na voljo kar 600-tisoč aplikacij. In to še ni vse. Vse najboljše aplikacije so vedno najprej na voljo za mobilnike Android in iPhone ter šele na to za Windows Phone. Uporabniki mobilnikov Windows Phone na primer še vedno čakajo na svojo različico igre Angry Birds: Space.

Slaba združljivost z Googlovimi storitvami: Združljivost s spletnim poštnim predalom Gmail je nadvse porazna. Uporabniki tu še posebno pogrešajo možnost arhiviranja e-pošte z enim gumbom. Prav tako je zelo slabo podprta Googlova klepetalnica. Da tu sploh ne omenjamo, da Windows Phone daje prednost slabemu Bingu pred odličnim spletnim iskalnikom Google.

Težko razločne ikone: Windows Phone ima zelo majhne ikone brez razlage. Za uporabnike, ki prvič uporabljajo Microsoftov operacijski sistem, je to lahko zelo mukotrpno in neprijetno. S časom pa vse težave, povezane s tem, izginejo.

Programska oprema Zune: Če želimo nadgraditi operacijski sistem Windows Phone, moramo nujno predhodno namestiti program Zune. Poleg tega moramo mobilnik z računalnikom povezat preko vmesnika USB. Tako mobilnke Android kot iPhone pa lahko nadgradimo kar preko brezžične povezave.

Komu je pisan na kožo mobilni sistem Windows Phone?

Windows Phone je zdaleč najboljši mobilni operacijski sistem za tiste, ki se prvič srečujejo s svetom pametnih mobilnih telefonov. Ta je namreč nadvse enostaven za opravljanje pogovorov, pregledovanje elektronske pošte in deskanje po svetovnem spletu. Če uporabnik ne čuti potrebe po prenašanju podatkov in ne potrebuje bogate palete raznovrstnih aplikacij, potem mu je Windows Phone povsem pisan na kožo. Ta je seveda pisan na kožo tudi tistim uporabnikom, ki so »poročeni« z Microsoftovimi aplikacijami in storitvami.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več