15.07.2014 16:24

Deli z drugimi:

Share

Zgradite lastni oblak

Navadili smo se že na javni oblak in oblačne storitve, kot so Dropbox, Gmail in podobno. Vsi naši podatki so varni in oddaljeni. Kaj pa če jih želimo imeti blizu, ob sebi, ne da bi okrnili oblačne ugodnosti kjer koli in kadar koli?
Zgradite lastni oblak
Zgradite lastni oblak

Kako se je oblak prikradel v domačo rabo?

Računalništvo v oblaku je majhnim podjetjem prineslo številne prednosti. Znižajo jim številne stroške, povezane z informacijsko infrastrukturo, kot so strežniki za dokumente in e-pošto. Dodatno vrednost ima dostopnost oblačnih sistemov od kjer koli in kadar koli, kar vodi v brezskrbno kolaboracijo med poslovnimi partnerji in zaposlenimi le z uporabo brskalnika. Povrh vsega za oskrbo teh sistemov ne potrebujemo IT strokovnjaka ali računalniškega podjetja. Večino potreb današnjih podjetij lahko v celoti zadovoljimo s storitvami v oblaku.

Toda oblačno računalništvo prinaša skrbi o varnosti, stabilnosti in lastništvu podatkov. Študija, ki jo je leta 2009 izvedlo podjetje Avanade, je ugotovila, da sprejemanje oblačnih rešitev raste, hkrati pa rastejo tudi skrbi o tem, kako učinkovito je administrirati ločene oblačne storitve. Ker so oblačne storitve izven rok podjetja, je število podjetnikov zaskrbljenih glede morebitnih izpadov in vdorov. Kljub temu da so oblačne storitve skoraj vedno varnejše in stabilnejše od lokalnih, dosti podjetij ni pripravljeno predati nadzora v tuje roke. S tem razlogom so se pojavile tudi hibridne rešitve. Nekatera podjetja kopirajo lokalne podatke še v oblačno hrambo, kar združuje lokalni nadzor ter globalni dostop in varnostne kopije. Toda s takšnim sistemom se stroški vzdrževanja povečajo.

Tako se je pojavila želja po ustvarjanju manjših osebnih oblakov znotraj podjetij. Na ta način ohranijo podjetja popoln nadzor in kontrolo nad podatki, hkrati pa so ti dostopni preko spleta na drugih računalnikih in mobilnih napravah. Povpraševanje po takšnih storitvah strmo raste, zato so številni ponudniki trdih diskov in mrežnih rešitev izdali izdelke, s katerimi si lahko enostavno ustvarimo osebni oblak.

Tehnologija in cena osebnega oblaka

Osebni oblačni sistemi hrambe poskušajo združiti najboljše lastnosti internetne oblačne hrambe in NAS naprav. Namesto zanašanja na oddaljeno gostovanje ti sistemi podpirajo velike količine lokalnega prostora z možnostmi nadziranega deljenja na spletu. Predstavljamo vam najbolj priljubljene izdelke v tej kategoriji. Vse naštete naprave se povežejo z domačim usmerjevalnikom preko gigabitnega mrežnega Ethernet kabla. Podpirajo številne Microsoft, Apple, Android in druge odjemalce.

Western Digital My Book Live

Osnovni sistem osebnega oblaka proizvajalca Western Digital vsebuje 1-, 2- ali 3-terabajtni trdi disk in WD 2go portal (www.wd2go.com) za oddaljen dostop do datotek. WD nudi tudi 4- in 6-terabajtna My Book Live Duo modela z dvema diskoma, ki sta povezana v RAID konfiguracijo. To ponudi redundantni prostor, ki poskrbi za ohranitev podatkov, če se eden izmed diskov pokvari, kar poveča zanesljivost takšnega sistema. Brezplačni WD 2go aplikaciji za Android in iOS sta priljubljeni med uporabniki in dobro ocenjeni. Za naprave boste odšteli od 130 EUR za 2 TB model do 425 EUR za 6 TB Duo model.

LaCie CloudBox

LaCie nudi verzije zunanjega diska CloudBox z 1 do 4 terabajti prostora. Ti podpirajo okolje oddaljenega dostopa z imenom MyNAS, ki omogoča uporabnikom domačega omrežja oddaljen dostop do podatkov. Ta storitev je dosegljiva preko MyNAS portala (mynas.lacie.com). Apple naprave lahko do strežnika dostopajo preko iOS aplikacije z istim imenom. LaCie pa ne ponuja aplikacij za Android naprave, kar bo odvrnilo številne potencialne kupce. Za napravo boste morali odšteti od 130 EUR za 1 TB model do 270 EUR za 4 TB model.

Seagate Central

Seagate Central je zunanji trdi disk z oblačnimi funkcijami podobnimi ostalim izdelkom v tej kategoriji. Na voljo je v 2-, 3- in 4-terabajtnih verzijah. Brezplačni aplikaciji Seagate Media za Android in iOS nudita uporabnikom dostop do pretakanja videovsebin, medtem ko portal access.seagate.com nudi spletni brskalnik datotek. Podjetje je razvilo tudi aplikacijo za Samsung pametne televizije, ki omogočajo pretakanje vsebin s Seagate Central naprave. To je prva uporabniška naprava hrambe, ki omogoča takšno funkcionalnost. Za napravo boste odšteli od 140 EUR za 2 TB model do 210 EUR za 4 TB, ki je najcenejši 4-terabajtni model v primerjavi s konkurenco.

D-Link ShareCenter Cloud Storage

D-Link ponuja mydlink portal (www.mydlink.com) za oddaljen dostop do svoje ShareCenter družine NAS izdelkov. Ti vključujejo Cloud Storage 2000 z dvema diskoma in Cloud Storage 4000 s štirimi diski. Glede na izbrane kapacitete diskov, lahko ti sistemi podpirajo do 8 terabajtov preko dveh 4-terabajtnih diskov. Izdelki se ponašajo s triletno garancijo. Za model 2000 brez diskov boste morali odšteti 125 EUR, za model 4000 brez diskov pa kar 415 EUR.

Lima Plug

Lima je Kickstarter projekt, ki je namesto 51.000 EUR, kar so si zadali za cilj, v dveh mesecih zbral kar več kot 900.000 EUR. Gre za mrežno napravo Plug, ki omogoča pretvorbo prenosnega trdega diska v osebni oblak, deljen med vašim osebnim računalnikom, službenim računalnikom, tablico in pametnim telefonom. Uporabnik mora le povezati to majhno Linux napravo z domačim usmerjevalnikom in vanj priklopiti disk preko USB. Možen je tudi priklop več naprav preko USB razdelivca. Po namestitvi Plug aplikacij na računalnike in mobilne naprave se datoteke lahko delijo, sinhronizirajo in prenašajo na vse uporabnikove naprave. Vsakič ko spremenite datoteko, se nova verzija shrani doma. Če pri tem naredite napako, imate možnost povrniti starejšo verzijo datoteke. Vključeno je še orodje za deljenje, ki poenostavi prenos velikih količin podatkov, kot so slike in video. Uporabniki lahko pretakajo še medije, kar pomeni, da boste s svoje tablice lahko brez čakanja pognali film s povezanega diska. Naprava žal ni najhitrejša, saj so se ustvarjalci namesto za hitrejši USB 3.0 odločili za USB 2.0 zaradi nižjih cen. Prva serija naprav bo odposlana decembra letos. Predvidena cena naprave je 110 EUR.

Javni vs. zasebni oblak: prednosti in slabosti

Oblačne storitve so postale zelo priljubljene tako za posameznike kot podjetja. Uporabljamo jih kot prostor za hrambo vsega, od davčnih zapiskov do družinskih fotografij. Storitve kot so Dropbox, Box, Skydrive in Google Drive nudijo možnost enostavne hrambe podatkov in dostop do njih z vseh vaših naprav.

Toda kljub temu da so te storitve varne, odporne na katastrofe in nudijo več gigabajtov prostora zastonj, imajo tudi pomanjkljivosti. Z uporabo javne oblačne storitve se odpoveste nadzoru lastnih podatkov. Ti so shranjeni na oddaljenih strežnikih, pogosto z več kopijami razdeljenimi po celem svetu. Tudi če izbrišete datoteko, ne boste nikoli vedeli, če je resnično uničena. Če potrebujete več prostora, kot vam ga storitev dodeli brezplačno, morate upoštevati še letno naročnino. Dropbox na primer nudi 2 GB brezplačnega prostora, kar lahko povišate do 18 GB, če v storitev povabite dosti prijateljev. Nato morate letno plačati 74 EUR za 100 GB prostora, 148 EUR za 200 GB in 370 EUR za 500 GB. Prav tako je vprašljiva varnost javnih ponudnikov oblačnih storitev. Kljub temu da redno vlagajo veliko truda v izboljševanje varnostnih protokolov, so ti sistemi velika tarča za hekerje, zaradi česar bo vedno obstajala nevarnost vdora.

Obstajajo pa alternative, ki združujejo varnost osebne hrambe s priročnostjo oblaka. Shramba v osebnem oblaku združuje najboljše obeh svetov s hrambo podatkov na lokalnem mrežnem disku, ki vam ohranja popoln nadzor nad podatki, in dostopom do podatkov od koder koli, kjer obstaja internetna povezava. Namesto shranjevanja podatkov na anonimnem strežniku ali serij strežnikov po celem svetu so ti shranjeni poleg vašega usmerjevalnika (routerja). Ko enkrat kupite opremo, vam ne bo več treba skrbeti za redne letne stroške. Podatki so zaščiteni z geslom in enkriptirani. In ko nekaj izbrišete, ne glede na to, ali gre za strogo zaupne podatke ali sramotno fotografijo, boste vedeli, da je zares izbrisano. Po drugi strani pa ste s tem ranljivi za osebne katastrofe, kot sta požar in poplava. Za to je pametno ustvariti še varnostno kopijo na drugi lokaciji.

Kako skrbijo za varnost podatkov oblačni ponudniki?

Organizacije uporabljajo oblak v številnih različnih storitvenih modelih (SaaS, PaaS, Iaas) in namestitvenih modelih (privatni, javni in hibridni). Obstajajo številne varnostne težave in skrbi, povezane z oblačnimi storitvami. Te spadajo v dve glavni kategoriji. V prvo spadajo varnostne zadeve ponudnikov oblačnih storitev, v drugo pa zadeve, s katerimi se soočajo uporabniki. V večini primerov ponudnik storitev zagotovi, da je njegova infrastruktura zaščitena in da so podatki in aplikacije uporabnikov varne. Uporabnik pa mora zagotoviti, da so sprejeli primerne varnostne ukrepe za zaščito svojih podatkov. Večina sistemov uporabi za zaščito podatkov kombinacijo naslednjih tehnik.

Enkripcija

Enkripcija pomeni uporabo kompleksnih algoritmov za kodiranje informacij. Uporabnik potrebuje enkripcijski ključ za dekodiranje teh datotek. Kljub temu da je možno zlomiti to zaščito, večina hekerjev za to nima dovolj procesorske moči.

Avtentikacija

Avtentikacijski proces od uporabnika zahteva ustvaritev uporabniškega imena in gesla.

Avtorizacijski proces

Uporabnik izbere ljudi, ki lahko dostopajo do informacij v oblaku. Veliko podjetij ima več nivojev avtorizacije. Navaden delavec ima lahko na primer zelo omejen dostop, medtem ko bo imel vodja kadrovske službe popoln dostop do vseh datotek.

Kljub vsem tem zaščitnim ukrepom se veliko ljudi boji, da so podatki na oddaljenih sistemih ranljivi. Vedno obstaja možnost, da bo heker našel elektronska zadnja vrata in dostopil do podatkov. Prav tako bi hekerji lahko ukradli fizične naprave, na katerih so shranjeni podatki. Nezadovoljen delavec bi lahko spremenil ali uničil podatke s svojim uporabniškim imenom in geslom. Podjetja oblačnih storitev investirajo dosti denarja v varnostne ukrepe, s katerimi omejijo možnost kraje ali uničenja podatkov.

Poleg varnosti pa je ključnega pomena tudi zanesljivost. Nestabilen oblačni sistem je tvegan. Nihče ne želi shraniti podatkov na sistem, ki se pogosto kvari, prav tako ne bodo zaupali podjetju, ki je v finančni krizi. Večina ponudnikov skuša rešiti te skrbi z redundantnimi sistemi, še vedno obstaja možnost, da pade celotni sistem, kar bi pustilo odjemalce odrezane od svojih podatkov.

Ponudniki oblačne hrambe živijo od svojega ugleda. V njihovem interesu je ponuditi čim varnejše in zanesljivejše storitve. Če podjetje ne more uresničiti teh osnovnih zahtev, nima možnosti uspeha, saj je na tržišču preveč drugih ponudnikov.

Na kaj moramo biti pozorni ob izbiri oblačnega ponudnika?

Kljub temu da vsi ponudniki oblačnih storitev nudijo enako osnovno storitev hrambe podatkov, se lahko precej razlikujejo po dodatnih lastnostih, dostopnosti in možnostih podpore. Razumevanje ponudb spletne hrambe je nujno za izbiro storitve, ki ponuja funkcije in uporabnost, katero potrebujete. Ne glede na to, ali ste domači ali poslovni uporabnik, morate iskati naslednje lastnosti.

Količina prostora

Ena najpomembnejših stvari pri pregledu ponudnikov oblačne hrambe je količina dodeljenega prostora. Najboljše oblačne storitve ponujajo neomejeno količino prostora za stalno mesečno plačilo. To pomeni, da lahko shranite kolikor datotek hočete, brez strahu, da boste presegli svoj limit. Če velika količina prostora ni vaša prioriteta, si izberite ponudnika, ki nudi nizko ceno na gigabajt prostora.

Lastnosti

Ponudniki spletnih varnostnih kopij ponujajo praktične funkcije, ki poenostavijo nalaganje in deljenje datotek. Določene storitve na primer ponujajo deljenje map, sinhronizacijo tudi brez internetne povezave in različne verzije datotek, če slučajno izgubite zadnjo verzijo shranjene datoteke. Želeli boste tudi opcijo varnostnih kopij, ki omogoča, da se datoteke avtomatsko posodobijo vsakič, ko naredite spremembe. Prav tako boste veseli možnosti obnovitve zbrisanih datotek.

Dostop do datotek in podpora

Oblačne storitve bi vam morale dovoliti shrambo vsake digitalne datoteke ne glede na njen tip. Prav tako bi morale nuditi čim širši dostop do teh datotek. To pomeni, da lahko naložite in dostopate do datotek s številnih naprav, kar vključuje več računalnikov in različnih mobilnih naprav. Vsaka storitev bo idealno tudi ponudila dostop do vašega računa z vseh spletnih brskalnikov ter namizno aplikacijo, s katero lahko enostavno sinhronizirate datoteke in mape.

Enostavnost uporabe

Poiščite spletno storitev, ki je dovolj zmogljiva in hkrati dovolj enostavna, da jo bo lahko razumel in upravljal povprečni uporabnik. Čist in intuitivni uporabniški vmesnik vsebuje enostavno navigacijo. Prenos datotek in namestitev programa naj bosta nezahtevna. Dobra storitev bo omogočila nalaganje datotek v nekaj minutah po registraciji.

Pomoč in podpora

Tudi uporabniku najbolj prijazna storitev potrebuje uporabne možnosti pomoči in podpore. Odpravljanje napak in tehnične surovine naj vključujejo video.

Poslovne rešitve/storitve v oblaku

Oblačno računalništvo se je izkazalo kot odlično za majhna podjetja. Tem tako ni potrebno namestiti fizične infrastrukture, kot so podatkovni in e-poštni strežniki. Povrh vsega pa dostop kadar koli od koderkoli pomeni, da podjetja lažje sodelujejo s poslovnimi partnerji in sodelavci s pomočjo povsod prisotnega brskalnika. Oblačne storitve nudijo poslovnežem in domačim podjetjem dostop do napredne tehnologije brez potrebe zaposlitve IT svetovalca ali tehnika. Številne tehnološke potrebe majhnih podjetij lahko danes v celoti zadovoljimo z oblačnimi ponudbami. Predstavljamo vam izbiro 14 najbolj priljubljenih oblačnih računalniških storitev za majhna podjetja.

OfficeTime

OfficeTime beleži delovne ure in ustvarja plačilne liste in poročila. Sposoben je beležiti plačan čas, izračunati ceno dela na minuto in izstaviti plačilne liste. Povrh vsega pa ima številne možnosti prilagoditve. Na voljo je za Windows in Mac.

Sage One

Sage One nudi izstavljanje faktur, sledenje projektov, upravljanje stroškov in še več. Nudi solidni vmesnik in intuitivno delovanje, toda ne podpira prilagoditve in vsega, kar potrebujete za svoj posel. Toda če je upravljanje s projekti ključno za vaš posel, je Sage One dobra izbira.

Adobe FormsCentral

Adobe nudi dober in enostaven način za ustvarjanje interaktivnih obrazcev za spletno stran podjetja ali strani družbenih medijev. Prava prednost tega programa pa je v orodjih analitike podatkov in poslovni inteligenci. Ta omogoča podjetjem analizo podatkov z obrazcev, ki se lahko namestijo na spletne strani, Facebook strani, Twitter in v e-poštne kampanje.

DocuSign Pro

DocuSign Pro prestavi proces pridobivanja podpisov pomembnih dokumentov v splet. Njegov sistem pokaže prejemniku, kaj narediti in ponudi v sodišču sprejeto revizijsko sled. Predstavlja odlično izbiro za elektronsko podpisovanje dokumentov. DocuSign Business in DocuSign Enterprise dodata še upravljanje z več uporabniki, logotipe podjetja, knjižnice dokumentov in več.

Office 365

Office 365 lahko pripelje do konca tradicionalnih administratorjev Windows strežnikov. Ker nudi Exchange, SharePoint, Office in komunikacijsko storitev Lync v oblaku, je ustvarjanje Windows okolja popolnoma enostavno in centralizirano.

Adobe Connect

Adobe Connect je najbolj zmogljivo in prilagodljivo orodje za spletne konference, ki je na voljo. Kljub temu da je malce dražje od konkurenčnih rešitev, nudi boljšo razširljivost, številne načine sodelovanja z gledalci in odlično mobilno podporo.

Gliffy

Gliffy ponuja cenovno ugodno možnost ustvarjanja diagramov. Njegovo hitro in enostavno orodje za izdelovanje diagramov podpira tudi kolaboracijo. Ustvarite lahko tlorise, diagrame poteka, organigrame, Vennove diagrame in še več.

Mindomo 5 Premium

Mindomo nudi namizno in spletno viharjenje idej. Uporabniki lahko v brezplačnem paketu delajo preko namiznega ali spletnega vmesnika, ustvarijo tri načrte in uporabljajo osnovne možnosti uvoza in izvoza. S komercialnim paketom pa dobijo neomejene načrte, več prostora in boljše opravljanje z nalogami.

Salesfore.com Professional Edition

Salesforce.com nadaljuje z vodstvom CRM rešitev z robustno serijo ponudb za majhna in večja podjetja. Profesionalna verzija nudi polna poročila in analitiko, prilagojene nadzorne plošče, e-poštni marketing, predvidevanja prodaj, dovoljenja, deljenje podatkov in osnovna podporna orodja.

QuickBase

QuickBase je zmogljiva, hitra in zanesljiva spletna podatkovna platforma, ki je enostavna za uporabo in nudi napredne možnosti uporabniških dovoljenj, hrambe dokumentov, avtomatiziranih e-poštnih opozoril, več tabel, prilagodljivih poročil in grafov. Nudi tudi bogato bazo prednarejenih aplikacij.

Box

Boxova komercialna verzija nudi veliko več kot brezplačna osebna ponudba. Ima nekaj unikatnih funkcij, ki jih ne boste našli pri drugih storitvah sinhronizacije datotek. Poleg večje količine prostora boste s plačano verzijo pridobili številne varnostne in kolaboracijske funkcije.

FrshBooks

FeshBooks nudi beleženje strank in izdelkov ali storitev, enostavno ustvarjanje in pošiljanje faktur, deljenje dokumentov in poročil ter odlično integracijo s pametnimi telefoni. Ponuja tudi veliko možnosti kolaboracije. Poleg številnih dodatkov nudi tudi integracijo z drugimi spletnimi storitvami.

PureCloud

PureCloud ponuja majhnim in srednje velikim podjetjem orodje ocenjevanja tveganja, ki omogoča administratorjem enostaven in obsežen seznam varnostnih lukenj v omrežju ter natančne korake za njihovo odpravljanje. Ni vam treba biti strokovnjak za razumevanje teh poročil. Ker gre za storitev, ne boste potrebovali namestiti strojne ali programske opreme.

OneDrive

Če namestite Dropbox, OneDrive (prej poznan kot SkyDrive) ali Google Drive na svoj osebni računalnik, boste sinhronizirali celotno vsebino mape na svoj disk naenkrat in tam obdržali vse datoteke, ko se posodobijo. Če nimate dovolj prostora na disku, pa imate težavo. Izbrišite nekaj ali ustavite sinhronizacijo. OneDrive ima drugačno rešitev. OneDrive poskrbi, da se vse datoteke in mape, ki jih shranite v oblaku, obnašajo, kot da so shranjene tudi lokalno, brez da bi zavzemale prostor na disku. Lahko brskate po njih, jih pregledujete in celo prikažete predogled, kljub temu da datoteka ne porablja prostora na disku. Kako je to mogoče?

OneDrive zbira meta podatke, podatke indeksiranja, sličice, kar shrani na vaš računalnik. To pomeni, da kljub temu da je na računalniku shranjen le majhen delež podatkov v OneDrive mapi (Microsoft trdi, da je to približno 5 % celotne vsebine), lahko vidite vse datoteke točno tako, kot če bi bile shranjene lokalno. Želite pogledati meta podatke, kdaj je bila datoteka ustvarjena ali urejena? Morda želite le brskati po mapi s slikami? Ni problema. Pri slikah šele lahko res razumete, kako uporabna je ta storitev. Svojo mapo visoko resolucijskih slik imate shranjeno v oblaku v polni kvaliteti, na računalniku pa lahko brskate po sličicah, ki so razporejene kronološko in prikazujejo tudi geolokacijske podatke.

Te nove funkcije bodo na voljo na Windows 8.1 za tablične, osebne računalnike, prenosnike in Windows Phone. Ne bodo pa na voljo na Windows 7. Pri Microsoftu so povedali, da se bodo trudili nuditi dobre izkušnje na drugih platformah, toda tega ne boste ugledali na OS X, iOS, Androidu in drugje brez velike podpore Appla in Googla pri združevanju teh funkcij z jedrom njihovih operacijskih sistemov.

Prihodnost oblaka?

Oblačno računalništvo pojmujejo kot pot do prihodnosti. Odpira številna vrata, saj nudi širši dostop do aplikacij in tehnologije. Podjetja, ki bi drugače potrebovala ogromne količine začetnega kapitala, sedaj potrebujejo le majhen delež tega denarja. Preteklost oblačnega računalništva je svetla, prihodnost pa še svetlejša. V prihodnosti bomo ugledali zmogljivejše aplikacije, predvidevanje nesreč, 99,9-odstotno delovanje, večjo robustnost, večje zaupanje v oblačne storitve, centralizirane podatke, hibridno oblačno računalništvo, ki bo nudilo večjo učinkovitost, več mobilne optimizacije, cenejšo strojno opremo, nižjo porabo energije in hitrejše povezave.

Prihodnost za podjetja, ki že posegajo po oblačnih storitvah, je svetla. S poseganjem po novih rešitvah lahko omogočite vašemu podjetju konkurenčno prednost, večjo produktivnost in profitnost.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več