Programska in razvojna orodja
07.11.2010 09:08
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Blender – močna platforma za 3D modeliranje

Blender - močna platforma za 3D modeliranje
Blender - močna platforma za 3D modeliranje

Kdor se je kadarkoli ukvarjal s 3D modeliranjem, prav gotovo ve da to vsekakor ni enostavno opravilo. Če želimo postati strokovnjak za vse bolj znane programskega pakete, to zahteva čas, potrpljenje, veliko vzponov in padcev. Blender je orodje, ki se veliko ne razlikuje od ostalih, le v tem da je popolnoma brezplačen. Omogoča vam torej, da se brezplačno poskusite z izzivi računalniško kreiranih umetnin.

Če vas to področje zanima, bo Blender več kot odlična izbira. Zakaj nebi poskusili nekaj novega, brez da bi za to morali odšteti velike denarje. Blender je popolnoma brezplačen, medtem ko imajo aplikacije, kot so 3D Studio Max ali Cinema4D zelo visoke cene. Blender morda res nima vsega, kar imajo komercialni programi, vendar za začetnika bo več kot dovolj. Z njim lahko ustvarjate prave umetnine. Program se lahko uporablja na sistemih Windows, Mac in Linux.

Minimalne strojne zahteve za Blender so za današnje čase precej dosegljive: 300MHz procesor, 2 GB RAM, 20 MB prostega prostora in OpenGL grafična kartica z 128 MB RAM-a. Prav tako boste potrebovali miškin tretji gumb, za manipulacijo s 3D delovnim prostorom. Čeprav so priporočila glede strojne opreme nekoliko višja, pa k sreči le ta niso nujna.

In kaj vse lahko postorite s tem orodjem?

Zagotovo ob prvi uporabi ne boste sposobni ustvariti »Picassojeve« umetnine, ampak nekje je treba začeti. Z dovolj časa in trdne volje, proučevanjem tutorialov in splošnim igračkanjem z miškinim kazalcem, boste čet čas prav gotovo ponosni na svoje umetnine. Morda pa boste kaj kmalu ustvarili grafiko za svojo prvi 3D igro.

Znotraj samega paketa, se nahaja tudi seznam tehničnih značilnosti. 3D modeliranje, teksture, učinki delcev (kot sta dim in voda), simulacije, animacije, nelinearno urejanje (vključno z zelo naprednim video urejevalnikom za 3D in ne 3D projekte). Če želite izvedeti kaj še ponuja novi Blender, si oglejte spodnji video.

Po prenosu programske opreme Blender vam priporočamo, da se najprej seznanite z samim vmesnikom in bližnjicami na tipkovnici. Za to so vam na voljo priročna PDF navodila, ki jih lahko snamete in natisnete. Seveda vam svetujemo, da si naložite tudi nekaj dodatnih materialov, ki vam bodo pomagali pri delu, kot je Blender-jeva 3D knjiga, katere prvih nekaj poglavij govori o osnovah modeliranja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več