Operacijski sistemi
31.01.2015 15:03
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Android ogroža samega sebe

Operacijski sistem Android velja za odprtokodnega, kar pomeni, da lahko podjetja in posamezniki spreminjajo posamezne komponente in v primeru proizvajalcev pametnih telefonov priredijo posamezne komponente lastnim potrebam. Ravno omenjena odprtokodna narava operacijskega sistema je v tem trenutku ena izmed glavnih slabosti Androidovega operacijskega sistema, česar se zavedajo tudi pri Googlu.
Android ogroža samega sebe
Android ogroža samega sebe

Ko se modifikacije operacijskega sistema v glavnem dotikajo vizualne podobe, to ne povzroča nobenih težav. Google še vedno od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva vključitev Googlovih aplikacij na domači zaslon. Vse bolj pa se uveljavljajo korenitejše preobrazbe operacijskega sistema, ki poleg vizualne podobe prinašajo tudi spremembe na področju funkcionalnosti. Na ta način nastaja samostojna različica operacijskega sistema, ki predstavlja resno konkurenco osnovni verziji sistema Android OS in s tem Googlu.

Eden izmed takšnih primerov je podjetje Cyanogen, ki je pred kratkim prejelo investicijo v vrednosti 62 milijonov evrov. S pridobljenimi sredstvi razvijajo svojo različico Androidovega operacijskega sistema, ki se temeljito razlikuje po načinu delovanja in s tem predstavlja vse večjo alternativo tako sistemu Android OS kot tudi preostalim operacijskim sistemom. V podjetje Cyanogen je investiral celo Googlov konkurent Microsoft, ki se očitno zaveda nizke priljubljenosti sistema Windows Phone.

V zadnjem četrtletju leta 2014 je delež predhodno opisanih korenito predelanih operacijskih sistemov med vsemi na novo prodanimi pametnimi telefoni s sistemom Android OS znašal 41 odstotkov, s čimer resno ogroža obstoj Androidovega operacijskega sistema v obliki, kot jo uporabniki poznajo danes. Po mnenju analitikov iz podjetja ABI Research je tako Android OS ogrožen iz dveh segmentov. Na vrhu predstavlja Applov iOS v tem trenutku najboljšo alternativo pri operacijskih sistemih. Po drugi strani pa se na trgu najcenejših pametnih telefonov hitro širijo predelave Androidovega operacijskega sistema.

Omenjene aktivnosti kažejo na resno težavo, ki jo imajo pri Googlu s sistemom Android OS. Večji poslovni partnerji, kot je Samsung, javno izražajo nezadovoljstvo nad preveliko odvisnostjo od Googla in posledično samostojno razvijajo lastne operacijske sisteme. Po drugi strani pa pri omenjenih predelavah sistema Android OS proizvajalcem pametnih telefonov ni treba vključiti Googlovih aplikacij, ki so predpogoj za uporabo osnovne različice sistema Android OS.

Lep primer uspešne uporabe popolnoma predelanega operacijskega sistema je hitro rastoče podjetje Xiaomi. Kitajski proizvajalec pametnih telefonov žanje velike uspehe in uspešno izrinja podjetje Samsung s kitajskega trga. Različica predelanega operacijskega sistema Android OS, ki so ga za Xiaomi pripravili pri predhodno omenjenem podjetju Cyanogen, predstavlja premišljen približek Applovega iOSa in s tem za uporabnike enostavnejšo uporabniško izkušnjo kot osnovni Android OS s številnimi možnostmi nastavitev, ki jih večina uporabnikov ne potrebuje.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več