Operacijski sistemi
25.04.2016 09:10
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sveže novice o novostih, ki jih prinaša novi Android N!

Podpora oddaljenim uporabnikom naprav Android s pomočjo ISL Light 3.0 za Android, ki omogoča deljenje zaslona.
Podpora oddaljenim uporabnikom naprav Android s pomočjo ISL Light 3.0 za Android, ki omogoča deljenje zaslona.

Ni več dolgo, ko bodo pri Googlu tudi uradno predstavili novo različico operacijskega sistema Android N. Čeprav uradnih informacij o tem kaj vse bo novi Android ponujal še ni, se lahko z relativno gotovostjo napovedo ključne novosti. Pri Googlu so namreč predstavili že drugo razvijalsko različico prihajajočega operacijskega sistema in v okviru te je možno opaziti ključne novosti.

Razlog zakaj pri Googlu omogočajo razvijalcem predogled je enostaven. Na ta način si želijo pri Googlu zagotoviti ustrezno podporo pri delovanju aplikacij. Nova različica namreč prinaša številne novosti in ključnega pomena je, da se še pred uradno predstavitvijo razvije vsaj nekaj aplikacij, ki bodo nove funkcije Androida tudi izkoriščale.

Povsem jasno je, da se z novim operacijskim sistemom Android, želijo pri Googlu učinkoviteje spopasti z Microsoftom. Slednji beleži velik uspeh s prodajo hibrnidnih tablic Surface. Iz tega razloga naj bi Android N prevzel nekatere funkcionalnosti operacijskega sistema Windows 10. Med te spadata možnost pomikanja “oken” na prenosniku s pomočjo miške ter podobno delovanje mobilnih aplikacij na pametnih telefonih, tablicah in prenosnikih. Aplikacije na platformi Windows se namreč samodejno prilagajajo glede na velikost zaslona in tip naprave in podobno naj bi si želeli ponuditi tudi pri Androidu. Posledično je dela za razvijalce manj saj razvijajo zgolj en tip aplikacije.

Druga novost se nanaša na tako imenovani 3D Touch. Tehnologija omogoča uporabnikom, da s povečanjem pritiska prsta na zaslon telefona sprožijo dodatne menijske opcije. Google se s tem pridružuje Applu, ki je tehnologijo predstavil septembra 2015. To bo dobra novica za uporabnike saj podpora 3D Touch s strani dveh podjetij pomeni večjo motivacijo za razvijalce, da izkoristijo 3D Touch v svojih aplikacijah. V tem trenutku namreč ni veliko aplikacij na platformi iOS, ki bi omejneno tehnologijo tudi izkoriščale.

Tretja novost se nanaša na virtualno resničnost. Novi Android N prihaja še z večjo podporo za aplikacije za virtualno resničnost. S tem se pri Googlu neposredno spopadajo s Facebookom, ki je že predstavil virtualna očala Oculus in temu primerno tudi prve aplikacije za virtualno resničnost.

Opisane novosti so zgolj nekatere izmed vseh, ki bodo predstavljene na prihajajoči razvijalski konferenci zato bo zanimivo spremljati kaj vse še pripravljajo pri Googlu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več