Programska in razvojna orodja
28.03.2014 09:17
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ime mi je Linux, PowerLinux

Piše: Tomaž Vincek
Piše: Tomaž Vincek

Verjetno ste najprej pomislili: ah, še ena distribucija Linuxa, še ena od mnogih. Pa ni! PowerLinux ni samo Linux operacijski sistem, pravtako ni samo Power tehnologija PowerLinux so rešitve, ki delujejo v Linux operacijskem sistemu, natančneje – RHEL in SLES, ki teče na strojni opremi zgrajeni s Power tehnologijo. PowerLinux so varnost, zanesljivost, zmogljivost, rezširljivost, razpoložljivost …

V poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja je IBMova ekipa za razvoj programske opreme začela preverjati zmožnosti operacijskega sistema Linux. Zanimala jih je zmožnost uporabe v poslovne namene. Rezultat pregleda in preverjanja je bil, da je IBM leta 2000 objavil da bo dodal Linux kot strateški operacijski sistem, za vse linije strojne opreme. Samo leto kasneje, 2001, je IBM investiral milijardo ameriških dolarjev za podporo Linux operacijskega sistema. Ti ukrepi so pritegnili pozornost izvršnih direktorjev in direktorjev informatike po vsem svetu in s tem tudi pomagali sprejetje Linuxa v poslovnem svetu. To je bila prva milijarda. Septembra 2013 je na konferenci LinuxCon 2013 IBM najavil, da bo naslednjo milijardo ameriških dolarjev investiral v Linux in tehnologije, ki temejijo na odprti kodi in bodo uporabljani na IBM Power sistemih. Investicija je namenjena pomoči uporabnikom, da izkoristijo zmožnosti big data okolja in računalništva v oblaku s sodobnimi sistemi zgrajenimi za obdelavo novega vala aplikacij, ki prihajajo v računalniške centre v post-PC obdobju.

Nova, moderna programska oprema, nove, moderne računalniške tehnologije, kot so že omenjeni big data in računalništvo v oblaku, eksplozija podatkov, mobilnost, sledenje različnim medijem in analiza pridobljenih podatkov vse to zahteva inovativno, prilagodljivo, robustno in zmogljivo računalniško okolje.

V IBMu menimo, da je Linux operacijski sistem uporabljen skupaj z zmožnostmi, ki jih ponuja Power tehnologije prava kombinacija za hitro in varno obdelavo kopice podatkov, ki so na voljo.

Linux – Red Hat in Suse – in odprto kodne rešitve zagotavljajo inovativen pristop k sami obdelavi,

prilagodljivost je v svetu Power sistemov zagotovljena s PowerVM virtualizacijo, robustnost in zmogljivost pa zagotavlja sama Power tehnologija. Power7+ s svojimi 4 nitnimi procesorkimi jedri in visoko prepustnimi komunikacijskimi potmi Linuxu in programski opremi, ki teče na Linux operacijskemu sistemu omogoča večji izkoristek kot x86 tehnologija, hkrati pa zagotavlja visoko razpoložljivost in zanesljivost delovanja.

Watson, ni samo ime dveh vodij IBMa, ampak tudi stroja, ki je pokazal in dokazal sožitje Power7 strojev, Linux operacijskega sistema in odprto kodnih rešitev (naprimer Hadoop). Watson je sistem umetne inteligence, ki prepozna naravni govor in v realnem času poda razumljiv najbolj verjeten odgovor. Posnetek tekmovanja je dostopen na youtube.com.

Primer praktične uporabe Watson tehnologije je v zdravstvu, kjer Watson zdravniku, ki ima za pacienta vedno manj časa, pomaga postaviti pravo diagnozo, tako da preveri pacientovo zdravstveno zgodovino in ponudi najbolj verjetno opcijo.

Naslednji primer uporabe PowerLinux okolja je iz vsakdanjega poslovnega okolja. Vsakodnevno se srečujemo s potrebo po varčevanju. Kar pomei tudi, da želimo opraviti več dela z manj sistemskimi viri. Ali drugače povedano: želimo čim večji izkoristek sistemskih virov. Pri tem pomaga PowerVM virtualizacija, ki uporabnikom omogoča hkratno uporabo različnih okolij – ERP, CRM, BI, SCM, podatkovne baze, aplikacijski strežniki, backup strežniki, testni strežniki, razvojni strežniki – na manjšem številu strojne opreme. To je mogoče, ker v PowerVM virtualizaciji hypervizor deluje v firmwaru in omogoča popolno neodvisnost teh okolij. S tem omogoča tudi večjo varnost tako na samostojnem strežniku kot v oblaku. Pogosto se zgodi, da podobne sočasne uporabe različnih strežnikov v istem fizičnem storjnem sistemu v okolju x86 ne moremo uporabljati in sicer manj zaradi tehnologije same, bolj pa zaradi „best practices“ navodil, ki zahtevajo fizično ločitev omenjenih okolij, prav tako pa zaradi licenčnih omejitev nekaterih programskih rešitev, če jih uporabljamo v x86 okolju. Za primer SAP uporabniki večinoma uporabljajo mnogo več x86 strežniških sistemov kot jih je potrebno z uporabo PowerLinux okolja, ki so poleg tega še bolje izkoriščani. Mnogo Power uporabnikov svoje sisteme izkoriščajo 80% ali več, medtem ko je izkoristek podobnega x86 okolja redko nad 50%.

PowerLinux je zgodba o večjem izkoristku, večji varnosti, zanesljivosti, ugodnejšem licenciranju programske opreme, zmogljivosti in prilagodljivosti.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več