Programska in razvojna orodja
09.12.2014 06:11
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako ponovno uporabiti izrabljeno baterijo prenosnega računalnika?

Kar 70 odstotkov baterij prenosnikov je še vedno dovolj zmogljivih, da jih je mogoče uporabiti kot napajalnik za svetilke LED.
Kar 70 odstotkov baterij prenosnikov je še vedno dovolj zmogljivih, da jih je mogoče uporabiti kot napajalnik za svetilke LED.

Vsako leto uporabniki prenosnih računalnikov skupno zavržejo okoli 50 milijonov litij-ionskih baterij, kar nedvomno močno obremenjuje že tako načeto okolje. Zaradi tega so se inženirji podjetja IBM odločili preveriti, ali lahko izrabljene baterije uporabijo za kakšen drugi namen. Prišli so do spoznanja, da lahko izrabljene baterije prenosnikov brez težav uporabijo kot napajalnik svetilk v primeru izpada električnega omrežja, kar se ponavadi zgodi vsaj nekajkrat letno.

Strokovnjaki raziskovalnega oddelka IBM Research so pri pregledu vzorca zavrženih baterij odkrili, da je kar 70 odstotkov tovrstnih baterij še vedno dovolj zmogljivih, da jih je mogoče uporabiti kot napajalnik za svetilke LED. Z uporabo manjšega elektronskega vezja je strokovnjakom uspelo izdelati celo izjemno zmogljiv napajalnik za svetilke LED, saj avtonomija delovanja ob štiriurni dnevni uporabi znaša kar leto dni. Uporabnost tovrstne zamisli je potrdilo tudi pet uporabnikov iz indijskega mesta Bangalor, ki so v last prejeli prve prototipe novih svetilk.

Pri tem velja še omeniti, da strokovnjaki raziskovalnega oddelka IBM Research že preizkušajo novo različico sistema, ki ga prav tako napajajo izrabljene baterije prenosnih računalnikov, a je namenjen javni razsvetljavi. Ni slabo, glede na to, da so bile te baterije že odvržene na odpad kot neuporabne smeti.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10