Programska in razvojna orodja
17.07.2012 06:00
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Veličastni Microsoft Office 2013 se predstavi

Pisarniški paket Office 2013 prinaša bogato paleto uporabnih in zanimivih funkcionalnosti!
Pisarniški paket Office 2013 prinaša bogato paleto uporabnih in zanimivih funkcionalnosti!

Microsoft je predstavil novo različico pisarniškega paketa, ki se tako oblikovno kot funkcionalno povsem sovpada s prihajajočim operacijskim sistemom Windows 8. Tu seveda govorimo o pisarniškem paketu Office 2013, ki je dalj časa nastajal pod razvojno oznako Office 15. Glavna prednost novosti se skriva v načinu shranjevanja in dostopanja do podatkov. S prijavo z uporabniškim profilom Microsoft ID, se pisarniški paket samodejno poveže z oblačno storitvijo. To dejansko pomeni, da so nam podatki na voljo kjerkoli in kadarkoli. Pisarniški paket Office 2013 je tako kot Windows 8 prilagojen na dotik občutljive zaslone.

Namestitev pisarniškega paketa Office 2013 bo mogoča šele po predhodni prijavi z uporabniškim profilom Microsoft ID. Tu se bodo namestile le tiste programske opreme, ki jih bomo dejansko potrebovali. Pisarniški paket Office 2013 bo mogoče poganjati na računalnikih z Windowsi 7 in 8. Za to bomo potrebovali vsaj 3,5 gigabajta prostora na trdem disku in 32-bitni oziroma 64-bitni procesor frekvence enega gigaherca ali več. Poleg tega bomo potrebovali še grafično kartico, združljivo s knjižnico DirectX10 in ločljivostjo vsaj 1.024 x 576 slikovnih točk. Za 32-bitne sisteme se priporoča vsaj gigabajt sistemskega pomnilnika, za 64-bitne sisteme pa kar dva gigabajta sistemskega pomnilnika.

Word 2013

Urejevalnik besedil Word 2013 je bil deležen rahle spremembe vstopne strani, ki bo še dodatno pohitrila delo z njim. Uporabniški vmesnik je nekoliko »manj« barvit kot pri predhodniku. Word 2013 omogoča neposredno dodajanje videoposnetkov iz spletnih portalov YouTube, Bing Video in drugih, ki podpirajo kodo HTML. Novost omogoča celo urejanje PDF datotek ter prikazovanje dokumentov na način, da so ti lepo vidni tudi na tabličnih računalnikih in pametnih mobilnih telefonih.

Excel 2013

Urejevalnik preglednic Excel 2013 samodejno prepozna podatke v stolpcih in na zahtevo zapolnil prazne celice namesto nas. Če bomo na primer z njim pripravljali seznam sestankov, bo Excel samodejno »ugotovil«, da imajo vsi izvršilni direktorji sestanek na isti dan in ob isti uri. Na ta način bo izpolnjevanje preglednic postalo hitro in enostavno. Excel 2013 je bogatejši še za možnost, da podatke prikažemo v obliki čarovnice. Na voljo je celo možnost hitrega pregleda nad podatki (največja in najmanjša vrednost, skupna vsota, vsota po področjih in podobno).

PowerPoint 2013

Urejevalnik predstavitev PowerPoint 2013 prav tako ne bo od muh. Takoj ob priključitvi računalnika s predstavitvijo na projektor, bo operacijski sistem Windows samodejno poskrbel, da se bo projicirala vaša predstavitev. Tu odpade vsakršno ročno preklapljanje med zasloni pred vašim občinstvom. S pritiskom na tipki »Alt + F5« bo možno spreminjati pogled nad predstavitvijo. Tu bo možno opombe poljubno povečevati. V urejevalniku predstavitev PowerPoint 2013 bo na voljo še bogata paleta raznovrstnih uporabnih funkcionalnosti, kot je na primer samodejna prilagoditev ozadja predstavitve vstavljeni sliki.

Outlook 2013

Odjemalec elektronske pošte Outlook 2013 na prvi pogled izgleda povsem enak njegovemu predhodniku. Njegove dodatne funkcionalnosti bomo spoznali šele ob njegovi uporabi. Ko bomo na primer shranili osnutek sporočila, se bo ta pojavil takoj za izvornim in bo obarvan rdeče (podobno kot Gmail). Tu je na voljo priročna vrstica za prikaz vremena čez celoten koledar. Hiter dostop do koledarja, opravil, nalog in kontaktov je mogoč preko hitrega menija, ki je postavljen levo spodaj. S premikom miške na ikono koledarja se nam takoj izpišejo vse obveznosti in sestanki, ki jih imamo dogovorjene na ta dan. Outlook 2013 je polno povezan z družbenimi omrežji Facebook in LinkedIn. Omrežje Twitter iz nam še neznanih razlogov ni podprto. Programerji so tu še poskrbeli, da bomo lahko dokumente iz portala SharePoint prebirali neposredno iz odjemalca elektronske pošte Outlook. Vsaka skupina znotraj SharePointa bo namreč imela lasten elektronski naslov. S portalom bo seveda povezan tudi koledar.

OneNote 2013

OneNote se bo pojavila kot samostojna aplikacija Oken 8 znotraj grafičnega vmesnika Metro. Ta se bo lahko pobahal z možnostjo celozaslonskega načina, samodejnega shranjevanja, naprednejših orodij za delo in polne integracije s koledarjem Outlooka. Poleg tega bo opremljen še z zmogljivejšim iskalnikom in možnostjo shranjevanja zvočnih posnetkov sestankov.

Poslovne aplikacije

Pisarniški paket Office 2013 je opremljen še s tremi poslovnimi aplikacijami, ki bodo olajšale naše vsakdanje dele. Program Lync bo omogočal neposredno sporočanje in opravljanje videokonferenc. Tu bo lahko sočasno sodelovalo do pet uporabnikov. V primeru večjega števila uporabnikov bo program samodejno zmanjševal kakovost videa in zvoka glede na razmere. Program Publisher bo uvozil vse naše slike na eno mesto. Tu bomo lahko slikam dodajali tekst in jih uredili po našem okusu. Tu bomo lahko dodali tudi slike iz spletnih mest. Program Visio pa nam bo omogočil hitro in enostavno risanje diagramov in delokrogov. Če bomo tu spremenili obliko, to na srečo ne bo vplivalo na spremembo celotnega diagrama, ki je v delu.

Novi pisarniški paket Office 2013, zapakiran v spletni storitvi Office 365 Home Premium Preview lahko navadni smrtniki že preizkusijo na spletnem naslovu http://goo.gl/pV79l. Ta vsebuje dodatnih 20 GB prostora na oblačni storitvi SkyDrive in 60 minut pogovorov s Skypom širom sveta ter najbolje deluje v navezi z operacijskim sistemom sistem Windows 8 Release Preview. Vam je Office 2013 po godu?


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft Office programska oprema

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več