Operacijski sistemi
05.08.2016 11:33

Deli z drugimi:

Share

10 razlogov zakaj izpustiti nadgradnjo na Windows 10

Cortana
Cortana

Ostati pri Windows 7 ali 8.1? Zakaj pa ne! Številni uporabniki bodo zagotovo imeli korist od zloglasne nadgradnje, vendar večina “tipkovnica-miška” uporabnikov ne bo vidno profitirala. Za vas smo pripravili glavne razloge zakaj lahko popolnoma legitimno, brez zadržkov ostanete pri preverjeni verziji Windows 7 ali 8.

1. Številne funkcije na vaših napravah ne bodo delovale – Če so vas novosti Windows 10 Anniversary Updata slučajno navdušile, premislite še enkrat. Recimo Windows Ink v resnici pride do izraza šele z uporabo Surface Pro 4 ali Surface Book-a, prav tako ugotavljamo, da se zgodba ponovi pri funkciji Windows Hello, kjer je seznam kompatibilnih naprav zelo kratek. Torej kot lahko vidimo boste za “fancy” novosti nadgradnje, potrebovali “fancy” računalnik, ki pa bo tako ali tako imel Windows 10.

2. Cortana težko sledi konkurenci Google Now, Siri, in Alexa, novodobni “high-tech” pomočniki postavljajo visoke standarde, ki pa jih Microsoftova Cortana za zdaj še ne dosega. Cortana uporabnika dobro nasmeje s kakšno šalo ali dvema, ga opozori na vremensko napoved, vendar ostale resnejše funkcije (glasovno iskanje, transkripcija zvoka v sporočila ali tipkane strani) ne izvede na konkurenčnih ravneh.

3. Skrb glede zasebnosti je upravičena – Količina podatkov in informacij o uporabniku, ki jih Microsoft pridobiva na številne bolj ali manj “telemetrične” načine je ogromna, vendar se zdi, da je vse skupaj na nek način postavljeno v ozadje. Da ne bo pomote, tudi Google, Apple, Facebook in vsi večji akterji niso nič bolj “zasebnosti prijazni”, vendar bi od Microsofta ob tej jubilejni nadgradnji mogoče pričakovali korak naprej, korak proti varnosti uporabnika.


4. OneDrive še vedno s pomanjkljivostmi – “Drag and drop” funkcija in vidnost datotek in map v “File Explorerju” sta zgolj dve. Windows 10 vam omogoči izbiro datotek, ki jih želite v vidne v raziskovalcu, vendar potem vse ostale ostanejo precej v ozadju, saj je do njih možno dostopati le preko OneDrive spletne strani. Microsoft obljublja odpravo težave, vendar je vprašanje kdaj bo do te dejansko prišlo.

5. Universal Windows apps izgubljajo prometAmazon, Tumblr, in PayPal so med največjimi, kar se tiče pobega od Microsoftove platforme. Razlog? Vložek je enostavno prevelik in zato raje zaupajo “preverjenim” akterjem kot sta Google in Apple. Microsoftu ne pomaga niti kombiniranje aplikacij z glasbo, filmi in igrami, kar pa posledično vodi v pomanjkanje najbolj efektivnih aplikacij. Že vgrajene aplikacije kot so “Filmi in oddaje”, “News”, “Koledar”, enostavno niso dovolj prepričljive. Izjema bi lahko bila Edge, kar pa gotovo ni dovolj za uspe Universal Windows apps.

6. Nasičenost z oglasi – Start > Nastavitve > Prilagoditev > Zaklenjeni zaslon – nato izberete ali želite nasvete Windowsa in Cortane ali ne itd. Kot lahko vidite je možno do določene mere odstraniti oglase, vendar je vprašanje ali ni to zgolj vrh ledene gore.

7. Začetni meni se slabša in ne izboljšuje – Če ste do potankosti dojeli začetni meni Windowsa 7, potem je verzija Widowsa 10 precejšen korak nazaj. Anniversary Update pa prav nič ne izboljša situacijo. Če želite kontrolo nad novim začetnim menijem, si morate namestiti aplikacijo kot je Start10 ali Classic Shell, lahko pa enostavno ostanete pri Windowsu 7.


8. Vsiljivim posodobitvam ni videti konca – Če niste povezani na kakršnokoli korporativno omrežje podjetja, potem je proces blokiranja vsiljenih posodobitev zelo dolgotrajen in stresen. Samo pomislimo koliko uporabnikov je tako lahkoverno, brez da bi se dejansko zavedali v kaj se spuščajo, presedlalo iz Widowsa 7 in 8, na Windows 10. Torej, zaupati ali ne zaupati, to je zdaj vprašanje.


9. “Kar ni pokvarjeno, ne popravljaj!” – Uporabljate Windows 7 in ste zadovoljni? Uporabljate Windows 8.1 in ste zadovoljni z uporabniškim vmesnikom? Če je vaš odgovor DA, potem ni razloga za nadgradnjo oz. če ne vidite pretirane koristi v Windowsu 10, potem se raje držite prejšnjih verzij. Microsoft bi naj oskrboval uporabnike Windowsa 7 vse do leta 2020 ter uporabnike Windowsa 8.1 do leta 2023.


10. Dvomi, dvomi, dvomi! – Obljube uporabnikom Windowsa 7 in 8, da bodo lahko obvestila o nadgradnji opustili so bile bolj ali manj prazne, prav tako obljube o tem, da naj bi informacije, ki jih Microsoft zbira o uporabniku le-temu koristile. Končni nasvet bi lahko torej bil, da mogoče ni slabo za nekaj časa odložiti nadgradnjo in počakati kaj bo prinesel čas.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več