Operacijski sistemi
09.05.2015 16:17
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft po poteh BlackBerry-ja?

Microsoft bo dobičke koval na račun plačil za uporabo naprednih možnosti.
Microsoft bo dobičke koval na račun plačil za uporabo naprednih možnosti.

V okviru razvijalske konference, ki jo je Microsoft pred kratkim organiziral v San Franciscu, je bila predstavljena storitev za enostaven prenos aplikacij iz plaftorm iOS in Android OS na Windows 10. Razvijalcem se tako ponuja priložnost, da z manj naporov in časa svoje aplikacije pripravijo za tretjo platformo in s tem povečajo doseg med uporabniki Windows pametnih telefonov in tablic.

Razlog za takšen korak je preporst. Interes za razvoj aplikacij na Microsoftovi platformi je slab. Lansko poletje, ko sta platformi iOS in Android OS ponujali že prek en milijon aplikacij, so jih pri Microsoft našteli zgolj 300.000. Aplikacije predstavljajo ključno dodano vrednost pametnih telefonov in majhna izbira pomeni konkurenčni zaostanek v primerjavi z Applom in Googlom. V okviru teh naporov sta se rodila dva projekta. Prvi, poimenovan Astoria, je namenjen aplikacijam Android OS medtem ko se drugi, Islandwood, nanaša na prenos aplikacij iz platforme iOS.


Vendar pa se na tem mestu postavlja vprašanje kakšna je smiselnost omogočanja lažjega razvoja za platformo Windows. Navsezadnje je interes razvijalcev odvisen od povpraševanja končnih uporabnikov. V primeru Microsofta in operacijskega sistema Windows, ki je pri pametnih telefonih konec leta 2014 zabeležil zgolj 2,7 odstotni tržni delež, tega povpraševanja vsaj za zdaj ni.


Drugi nezanemarljiv razlog za vprašljivost strategije pa so lekcije, ki jih je konkurenca doživela v preteklosti. BlackBerry se je ob predstavitvi novega operacijskega sistema BlackBerry 10 soočal s podobnimi težavami. Interes razvijalcev za omenjeno platformo je do danes nizek in v preteklosti so pri BlackBerry-ju celo ponudili garancijo prihodkov v višini 10.000 USD, v primeru da razvita aplikacija za BlackBerry 10 doseže vsaj 1.000 USD prihodkov. Na ta način so razvijalcem zmanjšali tveganje in s tem lažjo odločitev za razvoj na novi platformi. To pa ni bil edini ukrep. Danes lahko vse Android OS aplikacije, ki so objavljene v Amazonovi trgovini aplikacij, delujejo na operacijskem sistemu BlackBerry 10. Vendar pa, kot predhodno omenjeno ukrepi, ki so vsekakor agresivni in razvijalcem prijazni, vsaj do danes niso obrodili sadov saj podjetju niso pomagali do ponovne vstaje na trgu pametnih telefonov.


Zato se postavlja vprašanje ali pričakuje Microsoft podobna usoda? Nenazadnje je ključni dejavnik zgolj uspešna prodaja pametnih telefonov in tablic. Z uporabniki pa pridejo tudi razvijalci. V tem kontekstu ni težko razumeti, da so novi Windows 10 za obstoječe uporabnike pametnih telefonov in tablic Windows Phone v prvem letu povsem brezplačni. Na ta način si pri Microsoftu želijo pridobiti čim večjo maso uporabnikov na novo platformo in s tem povečati zanimivost za razvijalce aplikacij. Leto 2015 bo tako za Microsoft ključnega pomena.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888
Zlati partner

EPSON

, ,