Operacijski sistemi
25.10.2012 22:10
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft Windows 8: Operacijski sistem, ki nam bo spremenil življenje

Microsoft je predstavil svoj najpomembnejši izdelek v zadnjih 17 letih.
Microsoft je predstavil svoj najpomembnejši izdelek v zadnjih 17 letih.

Velik dan za Microsoft, še večji za računalništvo. Računalniški gigant je v okviru posebne konference namreč predstavil težko pričakovan operacijski sistem Windows 8, ki ga lahko ljubiš ali sovražiš. Vmesne poti tu praktično ni.


Kaj prinaša Windows 8?

Operacijski sistem Windows 8 bo spremenil delo z osebnimi in prenosnimi računalniki, saj je bil postavljen na povsem novih temeljih in se v marsikaterem pogledu močno razlikuje od njegovih predhodnikov. Tisti, ki se boste prvič srečali z njim, boste kaj hitro spoznali, da se ga morate pravzaprav šele naučiti uporabljati. Učenje bo na srečo potekalo brez nepotrebnega čakanja in ponovnih zagonov računalnika, saj se Windows 8 v primerjavi z njegovim predhodnikom lahko pohvali z znatno večjo zmogljivostjo in stabilnostjo delovanja.

Ključna novost operacijskega sistema Windows 8 je spremenjen grafični vmesnik. Če se mu boste posvetili dovolj časa, boste kaj kmalu spoznali, da je ta nadvse priročen za uporabo. Vse bližnjice do vaših programov in drugih nastavitev boste namreč našli kar tam. Grafični vmesnik je, verjeti ali ne, zelo prijazen tudi do uporabnikov osebnih računalnikov. Za pregledovanje po grafičnem vmesniku lahko namreč uporabljamo kar kolešček računalniške miške. Če v grafičnem vmesniku »Windows 8« pričnemo tipkati, se nam bodo pričeli samodejno »prikazovati« samo program oziroma datoteke, ki jih dejansko potrebujemo. To bo znatno pospešilo delo z novim operacijskim sistemom. Za enostavnejše iskanje so desno na boljo 3 glavne »rubrike«, in sicer Apps (programi), Settings (Nastavitve) in Files (datoteke).

Če nikakor ne morete »prebaviti« novega grafičnega vmesnika, nič zato. Operacijski sistem windows 8 namreč ponuja tudi klasično namizje z njegovimi opravili, mapami in okni. Od njega nas loči le en miškin klik. Zato ni prav nobene bojazni, da bomo z njim po nepotrebnem izgubljali dragocen čas in se »lovili«.


Kaj lahko kupimo?

Operacijski sistem Windows 8 bo naprodaj v petek, in sicer v 37 jezikih in na 140 trgih po svetu. Na tem »zemljevidu« najdemo tudi Slovenijo in slovenski jezik.

Microsoft je za domače uporabnike pripravil dve različici novega operacijskega sistema, in sicer Windows 8 za »običajne« uporabnike in Windows 8 Pro za zahtevnejše uporabnike. Slednja poleg vseh funkcionalnosti inačice Windows 8, prinaša še možnosti šifriranja, virtualizacije, upravljanja z računalnikom in domenske povezljivosti. Poslovnim uporabnikom pa je na voljo še različica Windows 8 Enterprise. Ta prinaša nove možnosti tako za mobilno storilnost (funkcionalnosti Windows To Go, Directaccess in Branchcache) kot varnost (Bitlocker in Applocker). Vse različice operacijskega sistema Windows ponujajo še nov spletni brskalnik Internet Explorer 10 in vgrajene zmožnosti za dostop do računalništva v oblaku prek storitve Skydrive.

Če ste računalnik kupili po drugem juniju letos in je ta opremljen z Windowsi 7, boste Windows 8 Pro prejeli za 14,99 evrov. Programski gigant je za ta namen na spletni strani http://goo.gl/oJ9Yt odprl registracijo v okviru programa Windows Upgrade Offer. Za plačilo lahko uporabite vsa uveljavljena plačilna sredstva (Visa, MasterCard, American Express in podobno) ter seveda priljubljeni PayPal. Do konca januarja pa lahko uporabniki, ki razpolagajo z licenčnimi operacijskimi sistemi Windows XP, Windows Vista ali Windows 7, kupijo spletno različico operacijskega sistema Windows 8 Pro za preračunanih 31 evrov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več