Aplikacije in dodatni programi
30.04.2017 17:00

Deli z drugimi:

Share

iOS in Android aplikacije v letošnjem letu podirajo rekorde

iOS in Android aplikacije v letošnjem letu podirajo rekorde
iOS in Android aplikacije v letošnjem letu podirajo rekorde

Po podatkih najnovejše raziskave analitskega podjetja App Annie, ki se ukvarja z analitiko trgovin z aplikacijami, so mobilne aplikacije v prvem četrtletju letošnjega leta dosegle rekordne številke tako po številu prenosov, kot po prihodkih. iOS in Android aplikacije so bile deležne 15% rasti števila prenosov napram lanskemu letu, kar pomeni, da so dosegle 25 milijard prenosov po vsem svetu – številka, ki vključuje zgolj nove prenose in ne ponovna nalaganja ali prenose iz prejšnjih četrtletij.

Poleg tega je narasel tudi znesek porabljenega denarja za aplikacije, namreč zrasel je za 45% napram lanskemu letu, kar pomeni 15 milijard dolarjev za iOS in Android aplikacije. Kljub temu so količine denarja, ki ga zaslužijo razvijalci aplikacij še večje. App Annie v svoji raziskavi ne vključuje nobenih dodatnih prihodkov kot so oglaševalski prihodki ali prihodki iz ostalih virov.

App Annie pripisuje največji vpliv na povečanje dohodkov kitajskemu trgu, posebej značilno za iOS aplikacije. Kitajska je trenutno številka ena po porabljenemu denarju na potrošnika za iOS aplikacije in hkrati najpomembnejši faktor rasti iOS prihodkov. App Annie ocenjuje, da naj bi Kitajska ostala na tej poziciji še vsaj do leta 2021.

Gledano v celoti, iOS vodi pred trgovino Google Play, kar se tiče prihodkov in ta razlika med obema akterjema se povečuje. Applova mobilna platforma je uspela povečati prednost pred Googlom in sedaj dosega 100%. Lansko leto je v prvem četrtletju ta številka bila za 10% nižja.

Zavedati pa se moramo, da z gledanjem zgolj na razlike med iOS in Google Play ne vidimo prave slike na trgu aplikacij. App Annie poroča, da naj bi Android prehitel iOS aplikacije v tekmi za čim višje prihodke, če upoštevamo tudi zunanje razvijalce (“third-party”) Android aplikacij. Če to povežemo s prej izpostavljenim podatkom o vplivu Kitajske, nedvomno moramo gledati širšo sliko. Te alternativne Android trgovine z aplikacijami – ki vsebujejo trgovine, ki jih ponujajo Tancent, Baidu, Xiaomi, Huawei in ostali – naj bi v letu 2017 dosegle 20 milijard dolarjev prihodkov.

Kljub vodstvu iOS uporabnikov, Google Play potrošniki vedno več porabijo za aplikacije, kar se pozna na visoki rasti, saj je Google Play trgovina napram prejšnjemu letu zrasla za 40%, ko govorimo o potrošnji uporabnikov. Trend, ki se kaže v zadnjih letih, bi tako lahko vse te številke zgolj poviševal, vprašanje pa je kako dolgo.

Medtem ko so trgi v razvoju, kot je recimo Indija, močno pripomogli k rasti števila prenosov aplikacij (predvsem v trgovini Google Play, so še vedno največjo vlogo odigrali že obstoječi, veliki trgi kot sta ZDA in Južna Koreja. Ravno dotična trga sta dosegla največji svetovni delež glede na porabljena sredstva za aplikacije na potrošnika. Kar se tiče evropskih držav, je potrebno izpostaviti Veliko Britanijo, Nemčijo in Francijo, ki so se uvrstile med top 10 držav po porabi na potrošnika (tako iOS kot Android trgovina), App Annie pa opozarja, da to ni nek nov pojav, temveč je takšna slika v Evropi prisotna že zadnjih 5 let.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone iOS aplikacije

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več