Programska in razvojna orodja
19.11.2012 06:38
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odprtokodni OpenOffice ni primeren za resno delo

Tretjo različico odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice.org si je na svoj računalnik preneslo že več kot petdeset milijonov računalničarjev!
Tretjo različico odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice.org si je na svoj računalnik preneslo že več kot petdeset milijonov računalničarjev!

V nemškem Freiburgu je mestni svet konec leta 2007 sprejel “zgodovinsko” odločitev, da bo svoje računalniške sisteme pričel opremljati z odprtokodnim pisarniškim paketom OpenOffice. Povod za to odločitev je bila kakopak želja po zmanjšanju stroškov in to predvsem na račun pregrešno dragih licenčnin Microsoftovega pisarniškega paketa Office. Projekt žal ni obrodil želenih sadov.

Freiburgški mestni svet je pred kratkim sprejel odločitev, da projekt opusti in da se ponovno vrne na pisarniški paket Office, saj OpenOffice ni izpolnil njihovih pričakovanj. Uslužbenci so se namreč neprestano pritoževali nad slabo uporabnostjo, neodzivnostjo in nezdružljivostjo z obstoječim programjem. Ti so imeli zdaleč največ preglavic z izmenjavo dokumentov v formatu ODF. Zaradi tega je precejšen del zaposlenih uporabljal na računalnikih tako pisarniški paket Office 2000 kot novejše inačice. Slednje so lahko uporabljali vsi, ki so izkazali potrebo zanj.

Ker je vzporedno poganjanje pisarniških paketov OpenOffice in Office stroškovno neučinkovito, se je freiburgški mestni svet odločil, da bo zagotovil potreben denar za nakup licenc za Microsoft Office 2010 za vse računalnike. Za prehod bo moral odšteti kar dobra pol milijona evrov. Podporniki odprtokodnih rešitev so bili nad odločitvijo freiburgškega mestnega sveta pričakovano ogorčeni. Ti so namreč prepričani, da je projekt spodletel zgolj zato, ker so uslužbenci uporabljali zastarele in nepodprte različice OpenOffica in ker niso imeli želje po uporabi odprtokodnega pisarniškega paketa. To na odločitev freiburgškega mestnega sveta žal ne bo imelo vpliva. To je namreč že sprožilo postopek nabave Microsoftovega Offica 2010.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
odprtokodni OpenOffice

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več