Operacijski sistemi
07.06.2017 11:20
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

9 ključnih novosti operacijskega sistema iOS 11

9 ključnih novosti operacijskega sistema iOS 11
9 ključnih novosti operacijskega sistema iOS 11

To jesen bosta vaš iPhone in iPad dobila nov operacijski sistem. Se ga že veselite? Apple je pokazal predogled nove verzije sistema iOS na odru razvijalske konference WWDC. iOS 11 v sebi skriva kar nekaj ključnih izboljšav, predvsem kar se tiče uporabe aplikacij ina povsem navadnih, vsakdanjih orodij. Poleg tega je Apple poskrbel za nadgradjo določenih lastnosti in kapacitet, za katere večina uporabnikov niti ne ve, da obstajajo. Pripravili smo vam nekaj novosti, katerih se bodo ljubitelji Apple gotov razveselili.

1. Glas digitalne asistentke Siri

Vaša iPhone asistentka dobiva nov glas, ki je veliko bolj človeški od sedanjega, prav tako pa s prihodom sistema iOS 11 pričakujemo prevajalsko sposobnost Siri. Ta bo namreč sposobna prevajati odgovore v kitajščino, francoščino, nemščino, italijanščino in španščino. Vse kar iščete Siri spremlja in vam avtomatsko ponuja stvari, ki naj bi vam bile všeč tudi znotraj drugih aplikacij. Glavni cilj je, da Siti postane nekaj več kot zgolj glasovni asistent.

2. Fotografije

Se še spomnite orodja “Live Photos”? Od zdaj naprej bo iOS omogočal, da izberete katerikoli okvir iz “Live Photo” orodja in ga postavite kot glavni, sprednji okvir. Apple preko računalniškega vida odlično sinhronizira sliko, uporabnik pa dobi “Boomerang” animacije, ki poudarijo najbolj pomembne trenutke. Apple je poleg tega poskrbel, da bo, s pomočjo tehnologije “High Efficiency Image Format” shranjeval boljše fotografije na polovico velikosti.

3. Zemljevidi

Nova mesta, izboljšana navigacija in omejitve hitrosti. Saj veste, orodja in lastnosti, ki jih Google Maps uporablja že dolga leta. Za vse tiste, ki radi “izklopite” med vožnjo, Apple ponuja “Do Not Disturb While Driving” način, ki izključi vsa obvestila, ko ste povezani z avtomobilom. Torej v tem načinu, telefon prepozna gibanje in voznika pusti pri miru. Tudi, če ta poizkuša prižgati telefon, bo najprej moral ponastaviti nastavitve.

4. Zaklenjeni zaslon

iOS 11 prinaša veliko dodatnih ikon v “Control Center”. Vse je združeno na eni strani, vendar obstaja precej možnosti personalizacije. Ko se nahajamo v centru za obvestila, lahko preprosto pogledamo naš zaklenjeni ekran, in sicer tako, da podrsamo iz vrha ekrana navzdol.

5. Nove stvari za iPad

S sistemom iOS 11 na iPad prihaja opcija “drag-and-drop”. Od fotografij, glasbe in teksta, do datotek in aplikacij, vse bo možno premikati po želji in enostavno spustiti na želeno mesto. Apple je k temu dodal tudi novo aplikacijo imenovano “Files”, ki je pametnejši in bolj čisti način, kako brskati po datotekah – ne samo na iPad-u, temveč tudi iCloud-u, Google Drive-u in OneDrive-u.

6. “Messages”

Vaša sporočila bodo avtomatsko preusmerjena na iCloud za boljšo sinhronizacijo. To vam daje možnost, da recimo brišete neposrečena sporočila na različnih napravah simultano. Morda bomo celo dočakali trenutek, ko bomo na različnih napravah prejeli enako obvestilo.

7. Nova trgovina z aplikacijami

Sedaj bo izgledala precej bolj podobno kot Apple News. Uporabniki bodo imeli na voljo sekcijo “Today”, kjer bodo našli stvari, za katere Apple meni, da bi jim lahko bile všeč, sekcija “Games” pa bo kot že samo ime pove ponujala igre.

8. Apple Pay

Mobilna platforma za opravljanje denarnih transakcij, ki neprestano raste. V ZDA bo do konca leta 2017 plačevanje z Apple Pay na voljo v polovici prodajaln. Poleg izjemno hitre širitve novega načina plačevanja, Apple Pay lahko uporabljamo tudi kot direktne plačila/nakazila prijateljem. Gre v bistvu za enak proces kot je recimo Venmo, vendar vse skupaj poteka v aplikacije iMessage.

9. Glasba

Apple HomeKit bo z novim sistemom iOS 11 podpiral zunanje zvočnike. To pomeni, da bomo lahko uporabljali AirPlay za predvajanje glasbe po večih prostorih naenkrat. S tem in z novim zvočnikom HomePod Apple agresivno napada konkurenco kot je Sonos. V bližnji prihodnosti pričakujemo tudi kompatibilnost večine zvočnikov z Applovim AirPlay-om 2, ki bo povzdignil glasbeno izkušnjo na višjo raven.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več