Operacijski sistemi
30.07.2016 21:36
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Applov projekt razvoja lastnega vozila očitno pred večjimi spremembami

Avtomobil računalniškega giganta Apple naj bi nastajal v okviru projekta Titan, končni »rezultat« pa naj bi bil enoprostorec.
Avtomobil računalniškega giganta Apple naj bi nastajal v okviru projekta Titan, končni »rezultat« pa naj bi bil enoprostorec.

V preteklih dneh smo tudi na Računalniških novicah pisali o tem kako naj bi se Apple znašel v večjih težavah. Project Titan, katerega ime se nanaša na razvoj lastnega vozila, naj bi se spopadal s številnimi odhodi ključnih ljudi in posledično zamudami pri samem razvoju. Vozilo naj bi bilo nared dve leti pozneje od prvotnih načrtov kar je slab znak za tako pomemben projekt.

A kot kaže sedaj se pri Applu pripravljajo na še večje spremembe. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi se razvoj bolj osredotočal na samo programsko opremo in ne več toliko na strojno opremo. Slednja se v tem primeru nanaša na sam avtomobil. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi Apple tako razvoj preusmeril od samega fizičnega avtomobila na zgolj mobilno platformo.

Informacije so v tem trenutku neuradne vendar pa so se pojavile zaradi nekaterih kadrovskih sprememb, ki so jih v podjetju uvedli. Med najbolj vidnimi je zaposlitev nekdanjega vidnega člana ekipe v podjetju BlackBerry, Dana Dodga. Dodge je bil ustanovitelj in CEO podjetja QNX, ki so ga leta 2010 prevzeli pri podjetju BlackBerry. Kanadski IT gigant je takrat imel načrt razviti platformo za avtomobile in s tem razširiti dostop do uporabe storitev BlackBerry tudi v avtomobilsko industrijo. Načrt kot je zdaj že jasno, ni uspel. Ravno nasprotno. BlackBerry v tem trenutku več ne igra nobene vidnejše vloge na trgu pametnih telefonov in tudi lasten operacijski sistem BB OS 10 se počasi a vztrajno opušča. Najnovejši modeli BlackBerry pametnih telefonov tako stavijo na platformo Android.

Pri Applu pa je zgodba povsem druga. Podjetje se nahaja v izjemno močni finančni kondiciji in posledično išče nove vire prihodkov. Project Titan naj bi se v tem trenutku osredotočal na razvoj platforme za avotnomna vozila. To pomeni, da naj bi se pri Applu osredotočali zgolj na operacijski sistem, ki bo omogočal samodejno vožnjo avtomobilov. Informacije ob tem ne zanikajo še nadaljnega razvoja lastnega avtomobila vendar pa je kot kaže Applu postalo jasno, da je vstop v avtomobilsko industrijo bolj težek kot sprva predvideno.

Skupaj z novimi kadrovskimi okrepitvami naj bi pri Applu tudi odprli nove prostore za razvoj in raziskave v Kanadi. Prostori se nahajajo blizu nekdanjim prostorom podjetja BlackBerry kar nakazuje na to, da si pri Applu želijo zaposliti še več nekdanjih zaposlenih v podjetju BlackBerry.



Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več