Operacijski sistemi
21.07.2015 12:27
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Applov projekt Titan

Kako bi izgledal Jobsov avtomobil ne bomo nikoli izvedeli.
Kako bi izgledal Jobsov avtomobil ne bomo nikoli izvedeli.

V Silicijevi dolini se očitno obeta nova fronta kjer se bodo tehnološka podjetja udarila za prevlado na trgu. Po tem, ko pri Googlu že več let razvijajo samovozeče vozilo in se je na trgu uspešno pozicioniral novinec Tesla, naj bi se za razvoj avtomobila odločili tudi pri Applu.

Projekt Titan, kot se interno imenuje razvojna ekipa, se že od začetka leta krepi s strokovnjaki iz področja avtomobilizma. Zadnjo izmed takšnih okrepitev so pred manj kot enim dnevom opazili na poslovnem družbenem omrežju LinkedIn. Doug Betts, nekdanji ključni mož pri podjetju Chrysler, se je na novo zaposlil pri Applu. Gre za osebo, ki je bistveno vplivala na razvoj in kakovost pri Chryslerju. Pred tem je Betts bil zaposlen pri podjetjih Nissan ter Toyota. Prav tako je njegovo področje dela obsegalo tudi delo z dobavitelji. Slednje še dodatno potrjuje govorice o Applovem razvoju lastnega avtomobila saj bodo najverjetneje, tako kot pri ostalih produktih, posamezne sestavne dele proizvajali razni dobavitelji iz celega sveta.

Betts je tako zgolj nadaljevanje Applovega zaposlovanja vidnih obrazov iz avtomobilske panoge. Veliko pozornost je zbudila tudi zaposlitev Paul Frugaleja, švicarskega strokovnjaka za razvoj avtonomnih vozil. Furgale je med drugim bil odgovoren za projekt imenovan V-Charge pri katerem so se razvijala vozila z možnostjo samodejnega parkiranja. Poleg omenjenih dveh imen je potrebno dodati več kot 50 nekdanjih zaposlenih pri podjetju Tesla, ki so pred kratkim prestopili k Applu.

Dvomov, da Apple želi vstopiti na avtomobilski trg je malo. Temu pričajo tudi poročanja medijev, ki med drugim omenjajo nezadovoljne Applove vodje projektov, ki se spopadajo s kadrovskimi spremembami saj se zaposleni na posameznih obstoječih projektih prezaposlujejo na nov, skrivnostni projekt. Delovanje Appla je tako podobno kot v času razvoja prvega modela pametnega telefona iPhone. Tudi takrat večina zaposlenih ni vedela kakšen nov produkt razvijajo pri Applu. Vse kar je bilo moč opaziti je notranjo reorganizacijo dela pri velikem odstotku celotne delovne sile.

Odprto ostaja vprašanje v kakšni obliki oziroma na kakšen način so se pri Applu odločili za vstop na avtomobilski trg. Ali se bo razvijalo samovozeče vozilo ali pa zgolj razvoj storitev v okviru sodelovanja z ostalimi avtomobilskimi proizvajalci. Preseneča namreč, da bi podjetje vstopilo v panogo, kjer prodajne marže niso niti približno tako visoke kot pri razvoju pametnih telefonov, tablic in računalnikov. A po drugi strani vse kaže na to, da se bomo čez nekaj let vozili v Applovem vozilu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več