Operacijski sistemi
08.06.2015 23:47
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Štiri glavne novosti Applove letne konference

Novosti za vse uporabnike iPhona, iPada in računalnikov Mac.
Apple naj bi lasten spletni iskalnik iSearch javnosti predstavil že v drugi polovici letošnjega leta.
Apple naj bi lasten spletni iskalnik iSearch javnosti predstavil že v drugi polovici letošnjega leta.

Pozornost je te dni usmerjena v San Francisco, natančneje Moscone Center, kjer so razvijalci in Apple preživeli tako imenovani Keynote, ki se je dotaknil vsaj štirih področij.

1) OS X El Capitan

Sprva se je slišalo kot šala, ampak je šlo zares. Nova različica najnaprednejšega operacijskega sistema za računalnike se imenuje OS X El Capitan. Večjih sprememb ni bilo za pričakovati. Novosti v operacijskem sistemu se nanašajo na izboljšano uporabniško izkušnjo in hitrejše delovanje operacijskega sistema. Aplikacije se bodo tako odpirale 1,4-krat hitreje kot do zdaj. Največji premik je bil zabeležen pri uporabi Metala namesto OpenGL-ja. Sprememb se bodo veselili tisti, ki radi posežejo po grafično zahtevnih igrah ali pa oblikovalci. Za slednje so dobro novico pripravili pri podjetju Adobe, ki bo integriralo Metal v naslednje posodobitve programov iz serije Creative Cloud.

Na področju izboljšane uporabniške izkušnje je treba omeniti izpopolnjeno delovanje funkcije Spotlight, ki je zmožna prepoznavanja splošno uporabljenih besednih fraz, kot je »prikaži fotografije od avgusta lani«. Iskanje se tako vse bolj osredotoča na besedne fraze, ki so domače uporabnikom, in ne računalnikom. Osvežitve je bil deležen tudi brskalnik Safari, ki bo omogočal »pinanje« spletnih strani z zgolj enim ukazom neposredno v samem brskalniku.

OS X El Capitan je razvijalcem v verziji beta na voljo od tega trenutka naprej. Uporabniki računalnikov Mac pa se brezplačne nadgradnje lahko veselijo letošnjo jesen.

2) iOS 9

Več zanimanja je bilo namenjenega novi različici iOS. Pred samo predstavitvijo novosti so se pri Applu pohvalili z visokim 83-odstotnim deležem, ki ga trenutni iOS 8 zaseda pri uporabnikih naprav iOS. Za primerjavo je bilo prikazanih zgolj 12 odstotkov uporabnikov pametnih naprav Android, ki ima v tem trenutku nameščeni Android OS 5.

Pričakovanja glede novosti za novi iOS 9 niso bila pretirana. Že lansko poletje so se pojavljale govorice, da se bodo pri Applu posvetili izpopolnjevanju delovanja in manjšemu obsegu predstavljenih novosti. Vendar se to ni izkazalo za povsem pravilno. Velik korak naprej predstavlja izpopolnjeno delovanje Siri s funkcionalnostjo, imenovano Proacitve. Uporabnikom naprav iOS se bodo glede na trenutno lokacijo in navade prikazovale aplikacije in kontakti, ki ustrezajo kontekstu trenutne situacije. Ob vstopu v vozilo bo Siri tako predlagala uporabo aplikacije Audiobooks, saj je pred tem zaznala, da uporabnik omenjeno aplikacijo uporablja, ko se nahaja v vozilu.

Med novosti spada aplikacija News, ki predstavlja neposredno konkurenco ponudniku Flipboard. Delovanje je podobno in obsega prikaz člankov iz različnih medijev, ki ustrezajo okusu uporabnika. Na voljo bo najprej v Združenih državah Amerike, Veliki Britaniji in Avstraliji, med podporniki pa so vsi pomembnejši globalni mediji. Pozornost so pri Applu namenili tudi uporabnikom tablic iPad. Predstavili so težko pričakovano novost, ki ponuja možnost prikaza dveh aplikacij na zaslonu hkrati. Bodisi v razmerju 50 proti 50 ali 70 proti 30. S tem je iPad korak bliže, da za večino kupcev popolnoma nadomesti potrebo po prenosnem računalniku.

Novi iOS 9 bo na voljo za vse naprave, ki v tem trenutku podpirajo iOS 8. To pomeni, da se posodobitve lahko veselite uporabniki mobilnika iPhone 4S ali iPad Mini iz leta 2011 oziroma 2012. Posodobitev bo zahtevala zgolj 1,8 gigabajta in bo na voljo že meseca julija v obliki javne bete. Uradna različica bo na trgu predstavljena jeseni.

3) Apple Music

Pričakovano so pri Applu predstavili lastno storitev predvajanja glasbe, ki bo uporabnikom na voljo najprej v Združenih državah Amerike za 9,99 ameriškega dolarja na mesec. Družine bodo lahko izkoristile družinski paket z do šestimi člani, ki bo skupno stal 14,99 ameriškega dolarja. Storitev bo na voljo od 30. junija naprej.

4) watchOS 2

V posodobljeni različici se je predstavil tudi nov operacijski sistem za pametno uro Apple Watch. Poimenovan watchOS 2 predstavlja izpopolnjeno delovanje pametne ure oziroma vse, kar pri Applu želijo predstaviti v prvi različici. Posodobitev predstavlja tesnejšo integracijo z drugimi Applovimi storitvami, kot sta HomeKit in Apple Pay, ter ponuja več svobode razvijalcem, ki se jim bo olajšal razvoj aplikacij. Med drugim lahko uporabljajo digitalno krono za nastavitve lastnih elementov v uporabniškem vmesniku.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več