Operacijski sistemi
12.04.2016 13:17
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporabniki pametnih telefonov bodo mogoče končno lahko uporabljali kvalitetne aplikacije

Programski jezik Swift podjetja Apple se vam bo zagotovo takoj prikupil.
Programski jezik Swift podjetja Apple se vam bo zagotovo takoj prikupil.

Ena izmed največjih prednosti uporabe pametnih naprav z operacijskim sistemom iOS so mobilne aplikacije. Slednje so na platformi iOS kvalitetnejše in neprimerljivo boljše kot na platformi Android OS. K temu je potrebno dodati, da se razvijalci pretežno odločajo za razvoj aplikacij na iOS platformi in šele pozneje za Android. To pomeni, da uporabniki pametnih telefonov in tablic na operacijskem sistemu Android vedno zaostajajo za tistimi, ki uporabljajo iOS pametne naprave.

A kot kaže bi se lahko to v prihodnje spremenilo. Vsaj glede na nepotrjene govorice. Pri Googlu se namreč odločajo ali naj bi za razvoj aplikacij na platformi Android OS uporabili applov programski jezik Swift. Slednji je na trg prispel leta 2014 in predstavlja nadaljevanje razvoja vizualnih programskih jezikov kot je na primer Objective C. Možnost uporabe istega programskega jezika bi korenito spremenila oziroma olajšala razvoj aplikacij za obe plaftormi. Posledično so ovire za razvijalce, ki želijo razvijati za platformo Android, nižje.

Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da možna uporaba Swifta pri programiranju aplikacij za platformo Android še ne pomeni, da bodo razvijalci lahko napisali zgolj eno kodo in bo aplikacija delovala na različnih platformah. Bo pa postopek prilagajanja aplikacij iz platforme iOS na platformo Android OS krajši.

Razlogi zakaj se pri Googlu odločajo ali uporabiti Swift je odprtokodna narava programskega jezika. Čeprav so ga razvili pri Applu deluje Swift na principu odprte kode in s tem ponuja možnost izboljšav s strani programerjev.



Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več