Operacijski sistemi
22.04.2016 11:57
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Velik udarec za applovo električno vozilo? Daimler naj bi zapustil pogajalsko mizo

Avtomobil računalniškega giganta Apple naj bi nastajal v okviru projekta Titan, končni »rezultat« pa naj bi bil enoprostorec.
Avtomobil računalniškega giganta Apple naj bi nastajal v okviru projekta Titan, končni »rezultat« pa naj bi bil enoprostorec.

Kot poročajo v nemškem Handelsblatt naj bi se pogajanja med podjetjema Apple in Daimler-Benz končala. Slednji naj bi namreč zapustil pogajalsko mizo ob kateri sta se podjetji dogovarjala za morebitno sodelovanje pri izdelavi applovega vozila s projektnim imenom Project Titan. V preteklosti smo že pisali o tem, da so se pri Applu lotili izdelave električnega vozila. Pred dnevi je v javnost pricurljala novica, da naj bi pri Applu tudi v Nemčiji odprli pisarne kjer se zaposleni ukvarjajo izključno z razvojem avtomobila. Pisarne naj bi se nahajale v Berlinu in majhna skupina med 15 in 20 zaposlenih v tem trenutku sodeluje pri razvoju.

A kot kaže ne gre vse po načrtih. Apple v tem trenutku nujno potrebuje poslovnega partnerja, ki bo prevzel samo proizvodnjo avtomobila. Tako kot pri pametnih telefonih, tablicah, urah in računalnikih se namreč Apple ne bo organiziral na način, da bi sam prevzel proizvodnjo. Zato potrebuje primerne podizvajalce. Lani so se najprej začeli dogovarjati s podjetjem BMW. V ta namen so applovi zaposleni tudi obiskali tovarno v Leipzigu. Vendar pa pogajanja niso obrodila sadov. Ravno nasprotno. Podjetji sta se razšli brez dogovora in tako konec prejšnjega leta prekinili vsa pogajanja o morebitnem sodelovanju. Za Apple je to predstavljalo hud udarec saj naj bi ravno model BMW i3 predstavljal osnovo na katerem bi se razvijalo applovo vozilo.

Vzorec pa se očitno ponavlja. Tudi Daimler-Benz, kot kažejo neuradne informacije, ni zainteresiran za sodelovanje z Applom. Kamen spotike naj bi predstavljala tesna integracija operacijskega sistema iOS v samo vozilo. Apple s tem pridobi dostop do zasebnih informacij o tem kam, kdaj in kako se uporabniki vozijo po cestah. Slednje pa se zdi podjetu Daimler-Benz prevelik vdor v zasebnost in kot kaže je to tudi razlog zakaj se nemci niso odločili za sodelovanje.

Daimler-Benz pa ni edini, ki ga skrbi zasebnost podatkov. Ključen razlog zakaj se pri Porsche niso odločili za integracijo androidovega operacijskega sistema je prav tako bila zaščita zasebnih informacij.



Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več