Operacijski sistemi
05.10.2016 15:14

Deli z drugimi:

Share

Evolucija operacijskega sistema iOS

Evolucija operacijskega sistema iOS
Evolucija operacijskega sistema iOS

Prav tako kot bi računalniki bil neuporaben brez operacijskega sistema, velja enako za mobilni telefon. Leta 2007 je Apple “spremenil pravila igre” in predstavil svoj prvi mobilni operacijski sistem. Skozi vsa ta leta je iOS doživel neverjeten napredek, Apple pa je v sklopu tega operacijskega sistema poskrbel za, do tega trenutka, še ne videne inovacije: iMessage, App Store, Face Time, Siri, iCloud, Apple Pay itd. Za vas smo pripravili pregled evolucije Applovega iOS sistema in načinov kako je ta oblikoval funkcionalnost iPhona in ostalih iOS naprav – iPod touch in iPad.

iOS 1 – Applov prvi mobilni operacijski sistem, s poudarkom na “touch” tehnologiji, je bil naznanjen 9. januarja 2007, ko je nekdanji prvi mož Apple, Steve Jobs, predstavil iPhone. Najbolj izstopajoče lastnosti prvega iOS-a so bile YouTube aplikacija, mobilno brskanje po spletu preko Safarija in “multi-touch” geste. Januarja 2008 je prišla prva posodobitev, ki je dodala prilagodljiv domači zaslon, ki je uporabnikom omogočal premikanje aplikacij, uporabnikom iPod Touch naprav pa je omogočila uporabo novih aplikacij: Mail, Maps, Weather, Notes in Stocks. Nadgradnja je bila za uporabnike iPhonov brezplačna, iPod Touch uporabniki pa so morali plačati nekaj manj kot 20 eur.

iOS 2 – 6. marca 2008 je Apple preimenoval oz. prepoznal svoj mobilni operacijski sistem kot iPhone OS. iPhone OS 2 je omogočal visoko kakovost komunikacije preko 3G omrežja, App Store, Maps (z GPS-om) in “push” elektronska sporočila. Nadgradnja je bila za uporabnike iPhonov brezplačna, iPod Touch uporabniki pa so morali plačati 8,91 eur.

iOS 3 – Novi operacijski sistem je prinesel zanimive inovacije: glasovni nadzor, multimedijska sporočila, funkcije kopiraj/izreži/prilepi itd. Po tem ko je marca 2010 Apple predstavil iPad, je iPhone OS postal iOS. iOS 3 je bil brezplačen za uporabnike IPhonov, medtem ko so uporabniki iPod Touch-a še vedno morali plačati 8,91 eur (z brezplačnimi iOS 3.x nadgradnji pozneje).

iOS 4 – Ta operacijski sistem je bil prednastavljen na napravah iPhone 4 in iPad 2. Uradno je bil predstavljen kot “iOS”, prinesel pa je Face TIme, iBooks za iPad, večopravilnost in mape. Prvič pa uporabnikom iPod Touch-a ni bilo potrebno plačati za nadgradnjo.

iOS 5 – Z novim iPhonom 4S je prišel novi iOS 5. Teden dni po smrti Steva Jobsa je iOS 5 uporabnikom prinesel Siri, Notification Center, iMessage, Reminders in Newsstand. Poleg tega pa smo z 5. verzijo operacijskega sistema spoznali zametke iCloud-a in integracije Twitterja.

iOS 6 – iPhone 5 in iPad Mini sta bili prvi napravi, ki sta vsebovali iOS 6. Ta je uporabniku omogočal Applovo lastno aplikacijo Maps, Facebook integracijo, Passbook in LTE podporo.

iOS 7 – Po tem ko je iOS 6 prejel številne kritike glede aplikacije Maps, je Applov podpredsednik za dizajn (zdaj prvi mož Applove dizajnerske ekipe) Jonathan Ive prevzel dizajniranje iOS sistema. iOS 7 je prinesel izboljšan dizajn z redefinirano tipografijo, novimi ikonami, jasnostjo in večimi plastmi. Sprva na napravah iPhone 5S, 5C, iPad Air in iPad Mini 2, je iOS 7 navduševal z novo fotografsko aplikacijo, iTunes radiom, CarPlay-om itd.

iOS 8 – V roke javnosti je prvič prišel z iPhonom 6 in 6 Plus ter iPad Air 2. Nadaljeval je tam kjer je iOS 7 končal, omogočal pa je novosti kot so Apple Pay, novo Health aplikacijo, HandOff, QuickType, Family Sharing, iCloud Drive, kompatibilen pa je bil tudi z “zunanjimi” tipkovnicami. Od leta 2015 naprej pa je uporabnik lahko užival v Apple Music storitvi.

iOS 9 – Narejen je tako, da karseda dobro dela z 3D Touch tehnologijo v novih modelih iPhone 6S in 6S Plus. Vsebuje posodobitve Notes aplikacije, aplikacija Maps pa je prav tako izboljšana, saj za določena mesta v ZDA zelo natančno pomaga pri rabi javnega prometa. Passbook je preimenovan v Wallet, iOS 9 pa med drugim tudi podaljša vzdržljivost baterije (tudi za eno uro) in ponuja Low Power Mode.

iOS 10 – Zadnja verzija Applovega operacijskega sistema prinaša kopico sprememb za pogosto rabljene aplikacije kot je Messages, boljšo integracijo asistentke Siri in 3D Touch tehnologije ter večjo dostopnost do Applovih aplikacij, s strani “zunanjih” razvijalcev. V novem iOS 10 lahko uporabnik po želji odstrani številne aplikacije z “domačega zaslona”, Apple pa je spremenil tudi zaklenjeni zaslon, ki sedaj uporabniku ponudi več in hitrejši dostop do informacij, brez odklepanja naprave. Kljub temu da Applova aplikacija Maps hitro lovi Googlovo, v iOS 10 sistemu ni “wow” presežkov. Kakorkoli že gre za kohezivni in uporabni operacijski sistem.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več