Operacijski sistemi
31.03.2016 14:09
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Holoportation – izjemna storitev podjetja Microsoft

HoloLens: Microsoftov pogled na holografsko prihodnost
HoloLens: Microsoftov pogled na holografsko prihodnost

Podjetje Microsoft je sinonim za operacijski sistem Windows in tega se verjetno še več let ne bo dalo spremeniti. Vendar pa obstaja tudi drugi Microsoft, in sicer tisti, ki se ukvarja z razvojem storitev na področju obogatene resničnosti (augmented reality). Ta bo, brez dvoma, prinesla največjo spremembo pri doživljanju spleta od nastanka samega spleta.

Microsoftova konferenca Build, ki se v tem trenutku odvija v San Franciscu, je postregla s predstavitvijo novosti na področju projekta HoloLens. Ta pri Microsoftu predstavlja očala, s katerimi uporabniki lahko v pogledu pridobivajo informacije s spleta in hkrati ohranijo vidno polje fizičnega sveta okoli sebe. HoloLens torej predstavlja kombinacijo virtualnega in fizičnega sveta in tako trenutno primernejšo alternativo drugim podobnim napravam, kot so Googlova pametna očala Glass, ki se na trgu zaenkrat niso najbolje obnesla.

Na konferenci so pri Microsoftu predstavili storitev Holoportation. V kombinaciji s predhodno omenjenimi očali HoloLens in tridimenzionalnimi kamerami se lahko posameznik teleportira na drugo lokacijo in komunicira z ljudmi na drugem koncu sveta. Teleportacija deluje presenetljivo prepričljivo in ustvari vtis, kot da se osebe nahajajo v enem prostoru, čeprav je vsaka na drugi fizični lokaciji. Za to potrebujete le očala HoloLens in tridimenzionalne kamere, ki, razvrščene v prostoru, poskrbijo za zajem osebe v tehniki 3D.

Očala HoloLens pa so z današnjim dnem na voljo tudi razvijalcem aplikacij. Za 3.000 ameriških dolarjev so si lahko izbrane razvijalske ekipe priborile pravico pri razvijanju prvih aplikacij za HoloLens in potencial je že zdaj več kot očiten. Aplikacija HoloStudio tako omogoča oblikovanje prototipov fizičnih izdelkov v tehniki 3D. To pomeni velik napredek pri razvoju novih izdelkov. Izboljšana je tudi izkušnja uporabe aplikacije Skype, saj uporabniki lahko komunicirajo tako, da se postavijo v perspektivo drug drugega in na ta način lahko usmerjajo, na primer pri popravilih ali delu z raznimi napravami in računalniki.

Kdaj točno bodo očala HoloLens na voljo končnim, fizičnim kupcem, v tem trenutku ni znano. Pri Microsoftu obljubljajo, da bodo očala v prihodnosti na voljo vsem in po bistveno nižji ceni.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več