Operacijski sistemi
08.12.2016 14:30
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zadnje slovo od operacijskega sistema MS-DOS

Zadnje slovo od operacijskega sistema MS-DOS
Zadnje slovo od operacijskega sistema MS-DOS

Preden je imel pisarniški paket Office in operacijski sistem Windows, je Microsoft stavil na operacijski sistem MS-DOS. MS-DOS je bil ukazni operacijski sistem, kar pomeni, da je moral imeti uporabnik precej dober spomin, če si je želel zapomniti številne ukaze, ki so na računalniku izvršili določeno dejanje. Legendarni DOS je bil v obliki ukazne vrstice (command prompt) prisoten tudi v vseh različicah operacijskega sistema Windows, ki je s podporo ročnemu vnosu ukazov ljudem omogočal alternativen način upravljanja programov. Po večini so se tega posluževali predvsem nostalgiki, ki so na ta “staromoden” način uživali ob računalniku.

Prejšnji mesec pa je Microsoft v zadnji različici operacijskega sistema Windows 10 relativno neopazno “upokojil” MS-DOS. Zamenjal ga je tako imenovani PowerShell, Microsoftova tehnologija za pisanje skript, ki je ravno pred kratkim praznovala svojo 10. obletnico. Kljub temu, da je Microsoft naznanil zadnje slovo od legendarnega DOS-a, pa vseeno obstaja možnost, da tisti, ki ga ne želite zamenjati s PowerShellom, to sporočite Microsoftu.

MS-DOS je sicer v veliki meri odgovoren za bogastvo ustanoviteljev Microsofta, Billa Gatesa in Paula Allena. Kako se je vse skupaj začelo? IBM je izdeloval napravo, osebni računalnik, ki je uporabljal novi in zelo hitri čip, potreboval pa je še operacijski sistem. Zato so pristopili do človeka, ki je bil takrat znan po svojih operacijskih sistemih za majhne računalnike. Legenda pravi, da tega ni bilo doma, ker je bil kot pilot v tistem trenutku službeno odsoten in do sestanka nikoli ni prišlo. Nekateri drugi viri pa pravijo, da je zgodba malce drugačna. Po njihovem pričevanju naj bi se IBM sestal z omenjenim pilotom, vendar se nikakor niso mogli zediniti glede cene.

Med potekom teh dogovorov so pri IBM-u sklenili, da ne bodo naredili celotne programske opreme za nove naprave sami, zato so za pomoč pri razvoju programskega jezika BASIC (s katerim si je Microsoft prislužil prvo slavo) prosili majhno podjetje Microsoft.

Bill Gates je slišal za IBM-ove težave z operacijskim sistemom, zato se je odločil da sam odkupi operacijski sistem CP/M, ki ga je s pomočjo njegovega “očeta” preoblikoval v MS-DOS. Gates naj bi za omenjeni operacijski sistem takrat plačal 75.000 dolarjev in ga prodal IBM-u za 50.000 dolarjev, vendar je postavil pogoj, da lahko Microsoft novonastali operacijski sistem uporablja tudi v drugih osebnih računalnikih.

S tem se je rodil Microsoftov imperij, ki še danes širi svojo moč po svetu. Zaživel je poslovni model licenciranja istega operacijskega sistema različnim ustvarjalcem osebnih računalnikov in tako je industrija osebnih računalnikov začela rasti z nepredstavljivo hitrostjo. Nekaj desetletij pozneje je Bill Gates postal najbogatejši človek na svetu. Le kaj bi se zgodilo, če bi bil takrat tisti pilot doma in bi bil on tisti, ki bi ustvaril platformo za IBM?


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več